Καθοριστικές οι εξελίξεις
- Καθοριστικές για τις πολιτικές εξελίξεις κρίνονται οι αποφάσεις που θα ληφθούν την Τετάρτη στις Βρυξέλλες (Φωτογραφία: Reuters )
Αθήνα
Το θέμα της μόνιμης εποπτείας της χώρας αποτελεί κατά πληροφορίες «κόκκινη γραμμή» για τον πρωθυπουργό. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι εάν τεθεί τέτοιο ζήτημα κατά τη Σύνοδο Κορυφής της Τετάρτης, ο Γ.Παπανδρέου ενδέχεται να αποχωρήσει από τις Βρυξέλλες, να επιστρέψει εσπευσμένα στην Αθήνα και να συγκαλέσει εκτάκτως τη Βουλή προκειμένου να ενημερώσει όλα τα πολιτικά κόμματα.Πάντως, σύμφωνα με τα Νέα, πηγές που πρόσκειται στην κυβέρνηση διαβεβαιώνουν ότι επισήμως δεν έχει τεθεί θέμα μόνιμης εποπτείας της χώρας. Επικαλούνται, μάλιστα, τη δήλωση του εκπροσώπου του επιτρόπου Όλι Ρεν, Αμαντέου Αλταφάζ ότι η Κομισιόν δεν επιθυμεί, ούτε μπορεί, με βάση την κοινοτική νομοθεσία, να θέσει υπό κηδεμονία χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Οι εξελίξεις στην οικονομία θα κυριαρχήσουν στη συνάντηση που θα έχει την Τρίτη ο πρωθυπουργός με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει τον κ. Παπούλια για τις συζητήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο σχετικά με τις οικονομικές εξελίξεις στην Ευρωζώνη και τις προσπάθειες αντιμετώπισης της ελληνικής κρίσης χρέους, εν όψει της καθοριστικής Συνόδου Κορυφής της Τετάρτης.
Κοινή διαπίστωση είναι, πάντως, ότι οι αποφάσεις που θα ληφθούν την Τετάρτη από τους Ευρωπαίους ηγέτες θα καθορίσουν τις πολιτικές εξελίξεις στο εσωτερικό της χώρας.
Η δήλωση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου, πως οι αποφάσεις που θα ληφθούν το επόμενο 24ωρο είναι «εθνικά επιβεβλημένο και πολιτικά υπεύθυνο» να υπερψηφιστούν με αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών, αναζωπύρωσε τη συζήτηση για προκήρυξη πρόωρων εκλογών, καθώς η αξιωματική αντιπολίτευση διαμηνύει σε όλους τους τόνους πως δεν πρόκειται να συναινέσει στη συμφωνία των Βρυξελλών.
Μιλώντας το πρωί της Τρίτης στο Mega, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης επανέλαβε πρώτον ότι η Νέα Δημοκρατία δεν θα υπερψηφίσει τις αποφάσεις της Συνόδου και, δεύτερον, ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί πρόταση συγκυβέρνησης.
«Όχι» στη συμφωνία των Βρυξελλών λένε επίσης τα κόμματα της Αριστεράς, αλλά και ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ.Καρατζαφέρης. «Εκχωρούμε της κυριαρχία της χώρας» δήλωσε ο κ. Καρατζαφέρης στο Mega.
Ο ίδιος, με επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο, τη διεξαγωγή προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης στη Βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για τα αποτελέσματα της Συνόδου.
Πάντως, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος δήλωσε στον Σκάι ότι για την έγκριση της συμφωνίας από 180 βουλευτές δεν υπάρχει νομική υποχρέωση. Σύμφωνα με τον κ. Λοβέρδο, εάν τεθεί ζήτημα ευρείας πλειοψηφίας και η συμφωνία δεν ψηφιστεί από τους 180 βουλευτές, τότε θα γίνει μεν νόμος του κράτους αλλά η κυβέρνηση θα πρέπει στη συνέχεια να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές.
Ως προς το ενδεχόμενο κυβέρνησης συνεργασίας, ο υπουργός Υγείας είπε ότι στηρίζει την εκδοχή της κυβέρνησης εθνικής συνεννόησης, τονίζοντας τα δύο μεγάλα κόμματα αλλά και ο ΛΑΟΣ, και σε ορισμένες περιπτώσεις η Δημοκρατική Συμμαχία και η Δημοκρατική Αριστερά, είχαν συγκλίσεις απόψεων.
Newsroom ΔΟΛ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου