- «Πρέπει να κατανοήσει ο λαός ότι πράγματι πρόκειται για παροχή βοήθειας και όχι επιβολή πολιτικής», είπε ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης
Ο συντονισμός της βοήθειας της τρόικας προς την Ελλάδα, είναι το βασικό αντικείμενο του έργου του, τόνισε την Τρίτη ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης» της Κομισιόν για την Ελλάδα, Χορστ Ράιχενμπαχ, που είχε συναντήσεις με τους υπουργούς Ανάπτυξης, Μιχ.Χρυσοχοΐδη, ΠΕΚΑ Γ.Παπακωνσταντίνου και τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Χρήστο Παπουτσή.«Δεν είμαι εδώ για να επιβλέπω και να βαθμολογώ. Είχα απλά μια συζήτηση με έναν υπουργό και σκοπός μου είναι όχι να επιβλέπω, αλλά να ρωτάω τι είδους βοήθεια θα ήταν χρήσιμη σε ευρωπαϊκό επίπεδο», δήλωσε μετά τη συνάντησή του με τον Χρήστο Παπουτσή.
«Είμαι εδώ για να συντονίσω τη βοήθεια που η τρόικα μπορεί να προσφέρει. Πρέπει να κατανοήσει ο λαός ότι πράγματι πρόκειται για παροχή βοήθειας και όχι επιβολή πολιτικής», πρόσθεσε.
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρ.Παπουτσής, ο οποίος γνωρίζει τον κ. Ράιχενμπαχ από τα χρόνια που ήταν Επίτροπος της Ελλάδας στην ΕΕ, αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη να απλοποιηθούν οι διαδικασίες για την υλοποίηση προγραμμάτων με τη συνδρομή της ΕΕ, που αφορούν στην ασφάλεια, στη μεταναστευτική πολιτική και στις πολιτικές ασύλου.
«Λειτουργούμε σε στενή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με τον Frontex , με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου (ΕΑ SO). Και χαίρομαι ιδιαίτερα που θα έχουμε την ευκαιρία τόσο με τον κ. Ράιχενμπαχ , όσο και τις υπηρεσίες της Task Force να δεχθούμε τη βοήθεια και την τεχνογνωσία σε ορισμένους κρίσιμους τομείς που η Ελλάδα δεν διαθέτει την αντίστοιχη τεχνογνωσία και χρειαζόμαστε την υποστήριξη για την υλοποίηση αυτών των προγραμμάτων» είπε ο κ. Παπουτσής.
«Ο στόχος μας είναι η αποφασιστική υλοποίηση των προγραμμάτων, η ταχύτητα και κυρίως η εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος, και του συμφέροντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο τομέας της εσωτερικής ασφάλειας σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι κι αυτός καινούργιος τομέας. Αφορά την ενίσχυση του τρίτου πυλώνα του ευρωπαϊκού θεσμικού οικοδομήματος. Είναι ένας τομέας όπου νέες δομές δημιουργούνται, νέα πλαίσια διαμορφώνονται στον τομέα της κοινής μεταναστευτικής πολιτικής και της κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής ασύλου» πρόσθεσε.
Συνάντηση με τον Γ.Παπακωνσταντίνου
Το πρόγραμμα «Ήλιος» για την παραγωγή «πράσινης» ενέργειας στη χώρα μας και την εξαγωγή της στη Δυτ.Ευρώπη συζητήθηκε μεταξύ άλλων στη συνάντηση που είχε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γ.Παπακωνσταντίνου με τον επικεφαλής της ομάδας δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα κ. Χορστ Ράιχενμπαχ.
Στη συνάντηση συζητήθηκε η εξέλιξη του προγράμματος, τα βήματα που έχουν γίνει και εκείνα που αναμένονται.
Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα ο υφυπουργός ΠΕΚΑ Γ.Μανιάτης ζήτησε από τους Δήμους όλης της χώρας να δηλώσουν αν διαθέτουν ελεύθερες εκτάσεις για την εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών.
Στη συνάντηση, σύμφωνα με πηγές του ΥΠΕΚΑ, συζητήθηκαν και γενικότερα ζητήματα χρηματοδότησης επενδύσεων σε Ανανεώσιμες Πηγές, όπως επίσης:
το Κτηματολόγιο, και ειδικότερα η δυνατότητα παροχής τεχνικής βοήθειας για την ολοκλήρωσή του.
Η διαχείριση απορριμμάτων.
το θεσμικό πλαίσιο για την περιβαλλοντική αδειοδότηση που ψηφίστηκε πρόσφατα.
Συνάντηση με τον Μιχ.Χρυσοχοϊδή
H χρηματοδότηση επενδυτικών δράσεων στη χώρα μας μέσω της δημιουργίας πιστωτικών γραμμών κατά τα πρότυπα της πιστωτικής γραμμής με το όνομα «Griechenland», που υλοποιεί η γερμανική επενδυτική τράπεζα KfW (είναι υπό διερεύνηση παρόμοια πρωτοβουλία για τις δανέζικες και αυστριακές επιχειρήσεις), συζητήθηκε στη συνάντηση που είχε το απόγευμα της Τρίτης ο επικεφαλής της task force Χορστ Ράιχενμπαχ με τον υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.
Η συζήτηση επικεντρώθηκε στις δυνατότητες που δημιουργούνται από τη στενή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων προκειμένου να βρεθούν πόροι για την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων, ενώ ο υπουργός παρουσίασε τις δράσεις που προωθεί το υπουργείο στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ.
«Δεν τίθεται θέμα Επιτροπείας»
Ο κ. Παπουτσής ρωτήθηκε για το θέμα της επιτροπείας στην Ελλάδα, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν τίθεται κανένα τέτοιο ζήτημα.
«Πρόκειται για φιλοσοφικές και θεωρητικές προσεγγίσεις ανθρώπων που δεν έχουν γνώση του αντικειμένου ή έχουν συμφέροντα» υπογράμμισε.
Ειδικότερα, ο κ. Παπουτσής αναφερόμενος στα όσα γράφονται, ακούγονται ή καταγγέλλονται πρόσθεσε: «επειδή βλέπω ότι υπάρχει μια σύγχυση και μια διαρκή συζήτηση σχετικά με την 'επιτροπεία' στην Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από τα Κράτη - Μέλη, ακούω διάφορα σενάρια, ''οι Γερμανοί ξανάρχονται'', θέλω να διευκρινίσω το εξής και να υπενθυμίσω σε όλους ότι ιδέα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση, βασίζεται στις αρχές της αλληλεγγύης και της συνεργασίας.»
»Ούτε της επιτροπείας, ούτε της επικυριαρχίας του ενός και του άλλου. Τότε δεν θα ήταν Ευρώπη. Εμείς όμως αγωνιστήκαμε και ο ελληνικός λαός αγωνίζεται για την Ευρώπη. Σε αυτή την Ευρώπη τα θεσμικά όργανα λειτουργούν και η Ελλάδα δέχεται την αλληλεγγύη των Κρατών- Μελών, την αλληλεγγύη των θεσμικών οργάνων. Γιατί και εμείς συνεισφέρουμε εκεί όπου χρειάζεται, στις άλλες χώρες.»
» Αυτό μας δίδαξαν εκείνοι οι οποίοι ίδρυσαν την ΕΕ και για αυτό αγωνιστήκαμε όλες οι πολιτικές δυνάμεις που πιστέψαμε στην ΕΕ και σε αυτό παραμένουμε σταθεροί. Όλα τα υπόλοιπα είναι ''φιλολογία''. Είναι φιλοσοφικές προσεγγίσεις είτε κάποιων οι οποίοι αγνοούν τη σημερινή πραγματικότητα, είτε κάποιων που έχουν σκοπιμότητες τη σημερινή εποχή.»
» Ας μην αδικήσουμε όμως ούτε την Ευρώπη, ούτε την προσπάθεια που καταβάλλουν οι κυβερνήσεις, ούτε την προσπάθεια που κάνει ο ελληνικός λαός, ούτε τις θυσίες που έχει κάνει μέχρι σήμερα ο ελληνικός λαός για να επιτύχουμε ένα καλό αποτέλεσμα αύριο μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων στο Συμβούλιο Κορυφής».
Η ομάδα δράσης θα υποβάλλει στις αρχές Νοεμβρίου έκθεση για την κατάσταση που διαπίστωσε στην Αθήνα και θα αναλύει τα επόμενα βήματά της.
«Ο στόχος της ομάδας δράσης είναι η παροχή τεχνικής βοήθειας προς την Ελλάδα ώστε να υποστηριχθεί η εφαρμογή του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής και να επιταχυνθεί η απορρόφηση ευρωπαϊκών πόρων, ενώ οι εργασίες της θα εστιαστούν στην ανταγωνιστικότητα, την ανάπτυξη και την απασχόληση» αναφέρει σε ανακοίνωση της η Κομισιόν.
Πηγές της Κομισιόν διαψεύδουν με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι η επίσκεψη του Γερμανού πρώην αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) έχει οποιαδήποτε σχέση με τα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για αυστηρότερη επιτήρηση της Ελλάδας υπό τον κ. Ράιχενμπαχ με απόφαση της Άνγκελα Μέρκελ.
Newsroom ΔΟΛ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου