Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2011

Καθυστερημένη η αντίδραση της Ευρώπης στην κρίση, τονίζει ο Γ.Παπανδρέου

Σε τηλεδιάσκεψη των ευρωσοσιαλιστών

Ο πρωθυπουργός στη διάρκεια της συνάντησής του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας
Ο πρωθυπουργός στη διάρκεια της συνάντησής του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας (Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Για την καθυστέρηση με την οποία η Ευρώπη αντιδρά στην κρίση μίλησε ο πρωθυπουργός, Γ.Παπανδρέου, ο οποίος συμμετείχε σε τηλεδιάσκεψη που διοργάνωσε το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα.

Στην παρέμβασή του είπε ότι «η Ευρώπη χρειάζεται τώρα το μεγαλύτερο δυνατό οπλοστάσιο για την αντιμετώπιση της κρίσης, παρά το γεγονός ότι αυτό θα μπορούσε να έχει καταστεί εφικτό νωρίτερα».

Υπογράμμισε, επίσης, ότι «νωρίτερα θα έπρεπε να είχαν ληφθεί και αποφάσεις που αφορούν τη λειτουργία και τη διαφάνεια του τραπεζικού συστήματος, των οίκων αξιολόγησης, των cds κ.λπ. Και αυτό πολύ περισσότερο γιατί θα πρέπει να αντιμετωπιστούν και τα θέματα των ανισοτήτων και των αδικιών που αντιμετωπίζουν οι Ευρωπαίοι πολίτες από τις ανισορροπίες παγκοσμίως, όπως και στην Ευρώπη».

Ο πρωθυπουργός μίλησε για την ανάγκη μεγαλύτερης συνεργασίας και αλληλεγγύης στην Ευρώπη, ως απάντηση στις προκαταλήψεις που ορθώνονται, καθώς και για την ανάγκη μιας άλλης προοπτικής στην Ευρώπη.

Επανέφερε, επίσης, τις προτάσεις του για την αντιμετώπιση της κρίσης (φόρος επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών και επί του διοξειδίου του άνθρακα κ.λπ.), καθώς και την επιτακτική ανάγκη να ενισχυθεί άμεσα η αναπτυξιακή διάσταση των πολιτικών στην Ευρώπη.

Οι ευρωπαίοι σοσιαλιστές ηγέτες εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους στις προσπάθειες που καταβάλει η Ελλάδα, για την οποία ο πρωθυπουργός τους ευχαρίστησε, ενώ υπογράμμισαν την ανάγκη να εξευρεθεί μία ασφαλής λύση, η οποία θα βοηθήσει, ώστε να αρθεί από τις πλάτες του ελληνικού λαού το βάρος από το χρέος του παρελθόντος.

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, Πολ Ράσμουσεν, ο γενικός γραμματέας του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, Φιλίπ Κορντερί, ο υφυπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, Ανδρέας Σάιντερ, ο υφυπουργός για την Ευρωπαϊκή Ένωση της Ισπανίας, Ντιέγκο Λόπεζ Γκατίντο, ο πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Μάρτιν Σουλτς, ο πρόεδρος του PvdA Ολλανδίας, Τζομπ Κοέν, ο υποψήφιος για τη γαλλική προεδρία Φρανσουά Ολάντ από το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Γαλλίας, ο Πολ Μαγνέτ από το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Βελγίου και ο Στέφανο Φασσίνα από το Δημοκρατικό Κόμμα της Ιταλίας.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: