Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2011

Νέα αναταραχή στο ΠΑΣΟΚ προκαλεί το άρθρο 37 για τις κλαδικές συμβάσεις

Απειλούν να το καταψηφίσουν

«Ναι» σε αλλαγές στο πολυνομοσχέδιο, αρκεί να είναι τεκμηριωμένες λέει ο Ευ.Βενιζέλος
«Ναι» σε αλλαγές στο πολυνομοσχέδιο, αρκεί να είναι τεκμηριωμένες λέει ο Ευ.Βενιζέλος (Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Συνεχίζεται και σήμερα, Πέμπτη, η συζήτηση στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής τού πολυνομοσχεδίου για το ενιαίο μισθολόγιο και το μέτρο της εργασιακής εφεδρείας. Στόχος της κυβέρνησης είναι να ψηφιστεί ώς τις 20 Οκτωβρίου, δηλαδή μία μέρα πριν το έκτακτο Eurogroup που θα αποφασίσει για την εκταμίευση της 6ης δόσης και πριν την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, ώστε η Ευρώπη να πειστεί ότι η Αθήνα τηρεί τις δεσμεύσεις.

Όμως, στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος επικρατεί αναβρασμός, αφού δεν λείπουν οι φωνές που δηλώνουν ότι θα καταψηφίσουν το άρθρο 37 του πολυνομοσχεδίου που αφορά στις κλαδικές συμβάσεις. Η κυβέρνηση από την πλευρά της έχει ξεκαθαρίσει πως η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου συνιστά για την τρόικα προϋπόθεση για την εκταμίευση της 6ης δόσης από το πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα.

Πρόκειται για ένα πολύ δύσκολο νομοσχέδιο που ρυθμίζει σειρά πραγμάτων, δήλωσε το πρωί της Πέμπτης στον Βήμα 99,5 ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Πρωτόπαπας και θέλοντας να ρίξει τους τόνους είπε ότι είναι λογικό να υπάρχουν παρατηρήσεις. Γι' αυτό είναι η Βουλή, για να αναδεικνύουμε θέματα και να προσπαθούμε να τα βελτιώσουμε, συνέχισε, αλλά παραδέχθηκε ότι το άρθρο 37 «είναι ένα άρθρο που δημιουργεί πρόβλημα στις κλαδικές και επαγγελματικές συμβάσεις και είναι σοβαρό».

Πρέπει να υπάρξουν βελτιώσεις συνολικά στο νομοσχέδιο, τόνισε ο κ. Πρωτόπαπας

Είπε, δε, ότι ο ίδιος έχει πάρα πολλές παρατηρήσεις για το άρθρο 31 του πολυνομοσχεδίου, που αφορά στις δημόσιες επιχειρήσεις και τις εισηγμένες επιχειρήσεις, όπου έχει το Δημόσιο παρέμβαση.

Εξέφρασε, επίσης, την αντίρρησή του με τη στάση συναδέλφων του στο κυβερνών κόμμα, λέγοντας ότι «ποτέ δεν προσέρχεσαι σε μία επιτροπή που γίνεται συζήτηση για να πεις 'ψηφίζω' ή 'δεν ψηφίζω'. Αυτό το κάνουν οι εισηγητές των κομμάτων».

Ειδικά για το άρθρο 37, η πρώην υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη επιμένει ότι δεν θα το ψηφίσει, ενώ και η βουλευτής Σοφία Γιαννακά δήλωσε στο Ράδιο 9 ότι «αν δεν καλυτερεύσει ή αν δεν το πάρουν πίσω δεν θα το ψηφίσω».

Σύμφωνα με τα Νέα, ο εκνευρισμός ανάμεσα στους βουλευτές της συμπολίτευσης έχει ενταθεί σε τέτοιο σημείο που ακόμη και ο καθ' όλα ήπιος βουλευτής Σερρών Στάθης Κουτμερίδης ξεσπάθωσε την Τετάρτη κατά της Βάσως Παπανδρέου, κατηγορώντας την για «θρασύτητα στην πρακτική της να επιτίθεται κατά της κυβέρνησης όταν η ίδια υπηρέτησε επί σειρά ετών τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και όλα αυτά τα κακώς κείμενα που ζητά επιτακτικά να διορθωθούν, δεν τα έπραξε».

Οι παρεμβάσεις της κ. Παπανδρέου έφθασαν και μέχρι το Υπουργικό Συμβούλιο, όπου τόσο ο υπουργός Υποδομών Γιάννης Ραγκούσης όσο και η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου έντονα ενοχλημένοι έκαναν αναφορές σε όσα ακούγονται στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, υπονοώντας ότι η κ. Παπανδρέου δημιουργεί εντυπώσεις για πράγματα που δεν ισχύουν και μένουν αναπάντητα.

Οι αντιδράσεις της ΚΟ προκαλούν ανησυχία στην κυβέρνηση που ήδη έχει αρχίσει «επιχείρηση κατευνασμού» των αντιδρώντων βουλευτών, διαπιστώνοντας ότι είναι αρκετοί εκείνοι που βάζουν βέτο για την ψήφιση του άρθρου 37.

Το κλίμα έντασης που κυριάρχησε την Τρίτη στους ΚΤΕ Οικονομικών και Εσωτερικών προκάλεσε πολλές συζητήσεις μεταξύ των βουλευτών. Ο Χρήστος Πρωτόπαπας προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από την πρόκληση Βενιζέλου στους βουλευτές να ρίξουν την κυβέρνηση εάν θεωρούν ότι είναι ανήθικη και ανίκανη, λέγοντας στον Βήμα 99,5: «Βεβαίως, η παρέμβαση του κ. Βενιζέλου είχε την αξία της διότι σε τελική ανάλυση πρέπει να αποφεύγουμε τις υπερβολές. Δηλαδή, ορθώς κατά τη γνώμη μου ενήργησε».

Μιλώντας στον Real ο Δημήτρης Κρεμαστινός ανέφερε ότι ο κ. Βενιζέλος υπερέβη τα εσκαμμένα τονίζοντας ότι οι βουλευτές δέχονται πίεση από τον κόσμο.

Ο Νίκος Σαλαγιάννης ανέφερε πως συμφωνεί με αυτό που είπε ο υπουργός Οικονομικών, σημείωσε όμως (Ράδιο 9) ότι «κάθε φορά που προσπαθούν οι βουλευτές κάτι να πάει καλύτερα, δεν σημαίνει ότι είναι αντάρτες ούτε ότι θέλουν να ρίξουν την κυβέρνηση ούτε ότι είναι κότες». Πρόσθεσε πως «όποιος βγήκε και είπε 'εγώ αυτό δεν το ψηφίζω΄' και μετά πάει και το ψηφίζει, πρέπει να μάς εξηγήσει γιατί έκανε αυτήν την κωλοτούμπα».

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: