Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2011

«Βόμβες» Βενιζέλου για το πολυνομοσχέδιο – Παγώνουν συμβάσεις και συντάξεις









«Βόμβες» Βενιζέλου για το πολυνομοσχέδιο – Παγώνουν συμβάσεις και συντάξεις
Παγώνουν μέχρι το 2014 οι κλαδικές συμβάσεις, χωρίς να δίνεται η δυνατότητα επέκτασης τους σε όλους τους επαγγελματικούς τομείς, όπως αποκάλυψε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος στην κατάθεση των τροποποιήσεων του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή.


Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, το πάγωμα αυτό θα διαρκέσει ως το τέλος του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, ενώ παράλληλα δίνεται προτεραιότητα στις επιχειρησιακές συμβάσεις εργασίας.

Οι εν λόγω συμβάσεις θα μπορούν να υπογράφονται με τη μορφή «ενώσεων προσώπων» και θα ισχύουν με την υπογραφή των 3/5 του προσωπικού της κάθε επιχείρησης.

Πάντως, ο κατώτατος μισθός σύμφωνα με την τροπολογία, δεν θα μπορεί να είναι μικρότερος της εθνικής συλλογικής σύμβασης, με άλλα λόγια θα παραμείνει στα 752 ευρώ.

Παράλληλα, με τις αλλαγές που κατατέθηκαν στη Βουλή, μειώνονται κατά 35% οι μισθοί των εργαζομένων στις εισηγμένες ΔΕΚΟ όπου το Δημόσιο έχει πλειοψηφική συμμετοχή, σε σχέση με τους μισθούς που οι εργαζόμενοι αυτοί λάμβαναν τον Δεκέμβριο του 2009.

Τώρα, σε σχέση με τις συντάξεις, αυτές παγώνουν μέχρι το 2016 ενώ ταυτόχρονα θα υπόκεινται στις μειώσεις που έχουν ήδη κατατεθεί στο αρχικό κείμενο του πολυνομοσχεδίου.

Στα επιμέρους των συντάξεων, ο υπουργός Οικονομικών διευκρίνισε τα εξής:

Όσοι συνταξιούχοι εξέλθουν από υπηρεσία του Δημοσίου μέχρι την 31.10.2011, θα λαμβάνουν τα οικογενειακά επιδόματα όπως ίσχυαν μέχρι σήμερα. Από την 1.11.2011 και μετά οι συντάξεις θα υπολογίζονται με τα νέα μειωμένα οικογενειακά επιδόματα που προβλέπει το νομοσχέδιο.

Παρατείνεται η μεταβατική περίοδος για τον υπολογισμό των συντάξεων με το παλαιό καθεστώς. Ο υπολογισμός των συντάξεων με βάση το νέο μισθολόγιο ξεκινά το 2016 αντί για την 1.1.2014.

Εξαιρούνται από την παρακράτηση της εισφοράς (20% για συντάξεις άνω των 1.200 ευρώ και 40% άνω των 1.000 ευρώ για όσους συνταξιοδοτήθηκαν κάτω των 55 ετών) οι συνταξιούχοι που έχουν ανάπηρο σύζυγο ή ανάπηρο τέκνο με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω.

Η εισφορά (20% για συντάξεις άνω των 1.200 ευρώ και 40% άνω των 1.000 ευρώ για όσους συνταξιοδοτήθηκαν κάτω των 55 ετών) επιβάλλεται και στους συνταξιούχους τραπεζοϋπάλληλους για το 50% του συνολικού ποσού κύριας και επικουρικής σύνταξης, που χορηγείται σε υποκατάσταση της κύριας, από το ΕΤΑΤ και το ΕΤΕΑΜ.

newpost.gr

Με πληροφορίες από tovima.gr/in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: