Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2011

Τοποθετήσεις εταίρων στη Βουλή Εξωθεσμικές παρεμβάσεις στην τρόικα για επίθεση στα εργασιακά καταγγέλλει η ΓΣΕΕ

http://static.doldigital.net/webstatic/3E82819774273C9D08C8C55796C15DB4.jpgΑθήνα
Εξωθεσμικές παρεμβάσεις επιχειρηματικών και εξωθεσμικών κύκλων προς την τρόικα, προκειμένου να αποδυναμωθεί ο θεσμός των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, κατήγγειλαν ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, καθώς και των ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ, τοποθετούμενοι επί του πολυνομοσχεδίου ενώπιων των αρμόδιων Επιτροπών στη Βουλή.

Οι κοινωνικοί εταίροι εξαπέλυσαν πυρά κατά των νέων μέτρων της κυβέρνησης και υπεραμύνθηκαν των συλλογικών διαπραγματεύσεων, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι το επίμαχο άρθρο 37 (για τις συμβάσεις) είναι το ραντεβού με την πτώχευση και τονίζοντας ότι το Διεθνές Γραφείο Εργασίας έχει ήδη εκφράσει φόβους ότι η Ελλάδα θα επιμολύνει όλες τις χώρες τις Ευρώπης. Από την πλευρά της ΑΔΕΔΥ ο πρόεδρός της τόνισε ότι οδηγούν το δημόσιο υπάλληλο στη φτώχεια, με τον μεροκάματο του πρωτοεργαζόμενου να είναι 22 ευρώ.

Αίσθηση προξένησε και η παρέμβαση του εκπροσώπου των αναπήρων για την αντιμετώπισή τους από την Πολιτεία.

«Χατίρια σε λόμπι συμφερόντων»

Ειδικότερα, προσκεκλημένοι των κοινοβουλευτικών επιτροπών Οικονομικών και Δημόσιας Διοίκησης για να τοποθετηθούν επί του πολυνομοσχεδίου για την εργασιακή εφεδρεία και το ενιαίο μισθολόγιο, οι εκπρόσωποι των κοινωνικών φορέων υποστήριξαν πως οι εν λόγω παρεμβάσεις, αντανακλώνται στις αξιώσεις και τα e-mail της τρόικας, τα οποία ενσωματώνονται, όπως υποστήριξαν, στο άρθρο 37 του σχεδίου νόμου.

«Στην προηγούμενη κυβέρνηση παρενέβαιναν προεξάρχοντος του κυρίου Αράπογλου. Είναι ομολογημένη η διάθεσή τους: πάνε και καταδίδουν τη χώρα και ζητάνε πράγματα που δεν αντέχουν στη στοιχειώδη λογική. Κάποιοι απ' αυτούς, είναι εν πολλοίς κρατικοδίαιτοι επιχειρηματίες, με εξαγόμενο προϊόν αμφίβολης ποιότητας» ανέφερε ο Γιάννης Παναγόπουλος της ΓΣΕΕ.

«Η συζήτηση γίνεται για το επόμενο νομοσχέδιο που θα καταργεί τις συλλογικές συμβάσεις. Το παρόν, είναι ήδη ψηφισμένο» σχολίασε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Δ.Ασημακόπουλος. «Όσοι θέλουν να προωθήσουν απόψεις και θέσεις, το κάνουν επισκεπτόμενοι την τρόικα».

Πρόκειται για «τα γνωστά λόμπυ συμφερόντων, αλλά και σκληρών ιδεολογικών απόψεων, χωρίς καμία διαφάνεια. Εμείς στην ΓΣΕΒΕΕ έχουμε αντισταθεί στην πρακτική αυτή. Όταν δούμε την τρόικα, θα ζητήσουμε παράσταση και απ' την ελληνική κυβέρνηση, γιατί τέτοια νομοσχέδια είναι αποτέλεσμα τέτοιων διαδικασιών. Πολλοί όμως και εκ της ελληνικής κυβερνήσεως τους αρέσει να μιλάνε με λόμπυ συμφερόντων. Θεωρούν πως είναι κουραστική η διαδικασία με τα θεσμικά όργανα που υπάρχουν, αν και οι ίδιοι εκπροσωπούν ως πολιτικοί έναν κορυφαίο θεσμό» συμπλήρωσε ο κ. Ασημακόπουλος.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Β.Κορκίδης της ΕΣΕΕ, αξίωσε από την κυβέρνηση να αφήσει τους κοινωνικούς εταίρους «να αποφασίσουν μόνοι τα του οίκου τους»:

«Έχουμε αποδείξει πως μπορούμε να κάτσουμε σε ένα τραπέζι και να συμφωνήσουμε. Μπορούμε να παγώσουμε τις συμβάσεις μέχρι το 2014. Παρεμβαίνουμε όμως στο Σύνταγμα γιατί κάποιοι το θέλουν. Ποιοι είναι αυτοί; Αν ήταν εδώ ο ΣΕΒ, θα ζητούσε δημοψήφισμα για το άρθρο 37. Αν ήταν ο ΣΕΤΕ, θα ζητούσε συμβάσεις ενοικιαζόμενων εργαζομένων στα ξενοδοχεία από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία. Και βεβαίως, είναι κι εκείνοι που πηγαίνουν στις Βρυξέλλες κάθε τρεις και λίγο».

«Το άρθρο 37 είναι το ραντεβού μας με την πτώχευση, είτε είναι εργαζόμενοι, είτε εργοδότες, είτε συνταξιούχοι. Σταματήσετε αυτό το χείμαρρο, να σπέρνει η τρόικα αντικοινωνικά μέτρα. Είμαστε πολύ κοντά στην κοινωνική έκρηξη. Μην κάνετε το λάθος να μειώσετε μισθούς και συντάξεις, είτε στο δημόσιο, είτε στον ιδιωτικό τομέα» ζήτησε ο κ. Κορκίδης.

Η τοποθέτηση του κυρίου Κορκίδη προκάλεσε την αντίδραση του εισηγητή του ΠΑΣΟΚ, Π.Ρήγα, ο οποίος συμπέρανε πως «ουσιαστικά δηλαδή, οι εχθροί της κοινωνίας είναι ο ΣΕΤΕ».

Αντίστοιχα, και ο Παύλος Μαρκάκης (ΛΑΟΣ), παρατήρησε πως «αν είναι να κάνουμε τέτοιες συζητήσεις, να βρούμε και τους άλλους φορείς που δραστηριοποιούνται στην ελληνική επικράτεια, μήπως και τα βρουν μεταξύ τους».

«Είμαστε πειραματικό εργαστήρι. Το Διεθνές Γραφείο Εργασίας, είπε πως η Ελλάδα θα επιμολύνει όλες τις χώρες της Ευρώπης με την ρύθμιση του άρθρου 37» ανέφερε ο Γ.Παναγόπουλος (ΓΣΕΕ). Παράλληλα, υποστήριξε πως οι εφεδρείες στο δημόσιο τομέα, «στέλνουν μήνυμα για περισσότερες απολύσεις στον ιδιωτικό».

ΑΔΕΔΥ: μας οδηγείτε στη φτώχεια

Από πλευράς ΑΔΕΔΥ, ο πρόεδρός της Κώστας Τσικρικάς, δήλωσε πως το νομοσχέδιο οδηγεί τον δημόσιο υπάλληλο στη φτώχεια.

«Οι μισθοί έχουν μειωθεί κατά 40% και τώρα ξεπερνάμε το 50%. Καθημερινά οι απώλειες συμβάλλουν στην ύφεση, στο σπιράλ θανάτου για την ελληνική οικονομία. Οι πρωτοεργαζόμενοι στο Δημόσιο θα δουλεύουν για 22 ευρώ μεροκάματο» ανέφερε ο κ. Τσικρικάς.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, κατηγόρησε την κυβέρνηση πως «θέλει να ενοχοποιήσει τους δημοσίους υπαλλήλους με ψεύδη και κατασυκοφαντίες» - και καταφέρθηκε κατά της φημολογίας που «θέλει τους δημόσιους υπαλλήλους να ξεπερνούν το 1 εκατομμύριο, ενώ η απογραφή απέδειξε πως δεν ξεπερνούν τις 400.000 - και μαζί με τα σώματα ασφαλείας, τον στρατό, τους καθηγητές και τους ιερείς, είναι 660.000».

Αλλά -όπως πρόσθεσε ο κ. Τσικρικάς- και ζητήματα όπως το ενιαίο μισθολόγιο ή η κινητικότητα στο Δημόσιο, με τα οποία η ΑΔΕΔΥ συμφωνεί επί της αρχής, ρυθμίζονται με λάθος τρόπο: «τα κριτήρια της κινητικότητας είναι ρευστά. Αν είχε γίνει εγκαίρως διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού, ίσως να μην είχαμε φτάσει εδώ».

Συνταξιούχοι: πού πήγαν τα χρήματα του ΙΚΑ;

Ο Δήμος Κουμπούρης, εκπρόσωπος των συνταξιούχων του ΙΚΑ, κατηγόρησε την κυβέρνηση για το επιχείρημα της έλλειψης πόρων:

«Δεν είναι υπόλογες οι κυβερνήσεις; Πού πήγαν τα χρήματα; Έχετε τεράστια ευθύνη, γιατί τα χρήματα που βγήκαν για συντάξεις, τα σπρώξατε στο χρηματιστηριακό τζόγο, για μία ανάπτυξη που τρώει και τον συνταξιούχο και τον εργαζόμενο. Τα δώσατε άτοκα στις τράπεζες, στις τσέπες των μεγάλων ομίλων, που ενισχύονται και σήμερα».

Ερωτηθείς από τον Π.Ρήγα (ΠΑΣΟΚ), εάν τουλάχιστον συμφωνεί στην περικοπή κατά 40%, του ποσού της κυρίας σύνταξης που υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ μηνιαίως, εκείνων που δεν έχουν συμπληρώσει το 55ο έτος της ηλικίας τους, ο κ. Κουμπούρης απάντησε πως και ο ίδιος δούλεψε 40 χρόνια στη βαριά βιομηχανία και είχε 11.200 ένσημα.

«Βγήκα κάτω από τα 55 μου στη σύνταξη. Δεν με ρωτάτε όμως πόσο δούλεψα. Και η νομοθεσία είχε προβλέψει για το τι θα έπαιρναν αυτοί οι συνταξιούχοι, νόμιμα» παρατήρησε.

Εκ μέρους της Εθνικής Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδος, ο Βασίλης Θεοτοκάτος χαρακτήρισε «απάτη» την απαλλαγή των πολυτέκνων από την εργασιακή εφεδρεία και το καθεστώς της προσυνταξιοδότησης, καθώς «αφορά μόνον αυτούς που έχουν τέσσερα ή περισσότερα προστατευόμενα παιδιά».

Αίσθηση προξένησε η εμφάνιση του εκπροσώπου των αναπήρων, Γιάννη Βαρδακαστάνη, ο οποίος εξέφρασε το παράπονο των ατόμων με αναπηρία για την μεταχείριση της Πολιτείας:

«Σκέφτηκε κανείς την οικογένεια με παιδί με σύνδρομο ντάουν, ή αυτισμό; Δεχθήκατε να συμπεριληφθεί το επίδομα αναπηρίας που είναι αφορολόγητο, στο ποσό που μπαίνει ειδική εισφορά!» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Είναι δυνατόν σε έναν κωφό δημόσιο υπάλληλο να μην του παρέχει το κράτος νοηματική διερμηνεία; Πόσα είναι αυτά τα ποσά; Αν δεν μπορεί να παρέχει και αυτά το κράτος, το κλείσαμε το μαγαζί!» ανέφερε ο εκπρόσωπος των αναπήρων.

Δυσφορία για τις ρυθμίσεις του νέου βαθμολογίου, εξέφρασε ο Γιάννης Αλεξάκης, εκπρόσωπος των αποφοίτων της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, κρίνοντας πως η εξέλιξή τους στο νέο σχήμα είναι εξαιρετικά αργή και οι διαδικασίες κρίσεων αμφισβητούμενες.

«Πρόκειται για προκλητικά απαξιωτική ρύθμιση για τους κόπους μας, για τα χρόνια που δαπανήσαμε για την Σχολή Δημόσιας Διοίκησης και για τα μεταπτυχιακά μας. Δεν αποτελούμε αίτιο παράλυσης της διοικητικής μηχανής, ούτε σύμπτωμα παρασιτισμού για να αξίζουμε μια τέτοια υποβάθμιση. Μας ζητάτε να κάψουμε τα πτυχία μας και τους κόπους τους δικούς μας και των οικογενειών μας για να μπούμε στο Δημόσιο» ανέφερε ο κ. Αλεξάκης.

Τελευταίος προσκεκλημένος, ο εκπρόσωπος των αποστράτων αξιωματικών, Παντελής Μαυροδόπουλος, εξέφρασε τη δυσφορία του για την υποβάθμιση των συντάξεων αξιωματικών που βρίσκονται κάτω από τα 55.

«Ο συνταγματάρχης και ο ταξίαρχος έπαιρναν 1.900 ευρώ σύνταξη και τώρα αυτή πηγαίνει στα 1.200. Αν τώρα έχει δύο ανήλικα παιδιά, άντε να ζήσει» παρατήρησε ο κ. Μαυροδόπουλος, διευκρινίζοντας ωστόσο, πως δεν υπάρχει αντίρρηση εκ μέρους των αποστράτων, να υπάρξει πλαφόν για όσους θα βγαίνουν πρόωρα στη σύνταξη εφεξής.

Κληθείς τέλος να διευκρινίσει την θέση του απέναντι στην εισβολή των αποστράτων στο προαύλιο του Πενταγώνου, ο κ. Μαυροδόπουλος σημείωσε πως ο ίδιος καταδικάζει την ενέργεια, την οποία απέδωσε σε «τρεις θερμόαιμους συναδέλφους, εκ των οποίων ωστόσο, ο ένας έχει παιδί με αιμοκάθαρση. Αφού μπήκαν πρώτα αυτοί, τους ακολούθησαν και οι υπόλοιποι 150. Εγώ πάντως καταδίκασα την ενέργεια και με δηλώσεις μου».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: