Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2011

Έτοιμο για δράση, με τον διερυμένο πλέον ρόλο του, το EFSF

Η μόχλευση «δεν θα επηρεάσει το ΑΑΑ»

Ο προσωρινός μηχανισμός στήριξης για το ευρώ είναι το «δίχτυ» στο οποίο έχουν καταφύγει Ιρλανδία και Πορτογαλία
Ο προσωρινός μηχανισμός στήριξης για το ευρώ είναι το «δίχτυ» στο οποίο έχουν καταφύγει Ιρλανδία και Πορτογαλία (Φωτογραφία: Reuters )


Λουξεμβούργο
Την ετοιμότητά του να δράσει κάνοντας χρήση του «διευρυμένου οπλοστασίου» του διαμηνύει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), μετά την έγκριση του σλοβακικού Κοινοβουλίου που ανοίγει το δρόμο για πλήρη εφαρμογή των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου.

Οι αξιωματούχοι του Ταμείου σημειώνουν επίσης πως πιθανή μόχλευση των κεφαλαίων του, που συζητείται στους διαδρόμους των Βρυξελλών, δεν θα επηρεάσει την άριστη πιστοληπτική του αξιολόγηση (ΑΑΑ) και από τους τρεις οίκους.

Τη σημασία της «πλήρους λειτουργικότητας» του προσωρινού μηχανισμού υπογράμμισαν ο πρόεδρος της ΕΕ Χ.βαν Ρομπάι και ο πρόεδρος της Κομισιόν Μπαρόζο σε επί τούτου κοινή τους δήλωση, σημειώνοντας πως «το διερυμένο EFSF μας δίνει ένα ισχυρότερο και πιο ευέλικτο εργαλείο για την υπεράσπιση της σταθερότητας στην Ευρωζώνη».

Η Σλοβακία έγινε την Πέμπτη το 17ο και τελευταίο μέλος της Ευρωζώνης που κύρωσε την απόφαση για διεύρυνση του EFSF -έπειτα, πάντως, από ένα κοινοβουλευτικό θρίλερ που κατέληξε στην πτώση του κυβερνητικού συνασπισμού.

Όταν το Ταμείο λάβει και εγγράφως τις σχετικές διαβεβαιώσεις, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του την Πέμπτη, θα είναι έτοιμο να δράσει «στο άμεσο μέλλον» χρησιμοποιώντας τις διευρυμένες τους αρμοδιότητες.

Στον EFSF, που δημιουργήθηκε μετά την ελληνική διάσωση, έχουν καταφύγει η Ιρλανδία και η Πορτογαλία.

Στις άμεσες προγραμματισμένες δράσεις του είναι η έκδοση ομολογιακού δανείου ύψους 3 δισ. ευρώ για το Δουβλίνο -η οποία αναμένεται πριν το τέλος του έτους- ενώ η έκδοση αντίστοιχου δανείου για το πορτογαλικό πρόγραμμα ίσως αναβληθεί για τις αρχές του 2012.

Τον τελευταίο καιρό εντείνονται οι συζητήσεις στην Ευρωζώνη για το πώς θα μπορέσει να αυξηθεί έως και κατά πέντε φορές -δηλαδή τα 2,5 τρισ. ευρώ- η δύναμη πυρός του EFSF για τις χώρες που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες.

Σύμφωνα με μια απο τις πηγές, Ευρωπαίοι ειδικοί έχουν εργαστεί πανω σε δύο βασικές επιλογές που είναι γνωστές ως διαδικασία μόχλευσης για την επίτευξη αυτού του αποτελέσματος -ως πιο εφικτή θεωρείται εκείνη που αυξάνει της ικανότητας χρηματοδοτικής παρέμβασης του EFSF έως και στα 2,5 τρισ. ευρώ το χρόνο, έναντι μιας ικανότητας δανειοδότησης σήμερα που περιορίζεται σε 440 δισεκατομμύρια.

Οι συζητήσεις σχετικά με το θέμα αυτό βρίσκονται πάντως σε πολύ πρώιμο στάδιο, σύμφωνα με τις διπλωματικές πηγές που επικαλούνται τα ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: