Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2011

Σε ιδιώτες η αποκομιδή απορριμμάτων στην Αττική

«Έκτακτες περιστάσεις, έκτακτες αποφάσεις»

Τόνοι σκουπιδιών έχουν συσσωρευτεί στους δρόμους. Το ΚΕΕΛΠΝΟ έκανε λόγο για «υγειονομική βόμβα»
Τόνοι σκουπιδιών έχουν συσσωρευτεί στους δρόμους. Το ΚΕΕΛΠΝΟ έκανε λόγο για «υγειονομική βόμβα» (Φωτογραφία: Icon )


Αθήνα
Σε ιδιώτες που διαθέτουν τον κατάλληλο εξοπλισμό αποφάσισε η Περιφέρεια Αττικής να αναθέσει εκτάκτως το έργο της αποκομιδής των απορριμμάτων, επικαλούμενη τον κίνδυνο για τη δημόσια υγεία που έχει δημιουργηθεί με τη συσσώρευση σκουπιδιών στους δρόμους από τις παρατεινόμενες κινητοποιήσεις των εργαζομένων στους δήμους.

«Οι περιστάσεις είναι έκτακτες και επιβάλλουν έκτακτες αποφάσεις. Πρόκειται για απόφαση ανάγκης και όχι σκοπιμότητας. Σέβομαι τα δικαιώματα των εργαζομένων αλλά πάνω απ' όλα βάζω τα δικαιώματα των πολιτών. Εδώ και 30 χρόνια έχουμε γίνει όμηροι των σκουπιδιών. Πρέπει να δράσουμε τώρα. Η κοινωνία περιμένει λύση» δήλωσε ο περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιάννης Σγουρός.

Προηγήθηκε συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής, το οποίο αποφάσισε κατά πλειοψηφία (διαφώνησαν οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης) να αναλάβει την πρωτοβουλία για την αποκομιδή των απορριμμάτων σε όλους τους Δήμους της Περιφέρειας, λαμβάνοντας υπόψιν και τις εκθέσεις των Εποπτών Δημόσιας Υγείας και του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Νωρίτερα, ο υπουργός Εσωτερικών κ. Χάρης Καστανίδης είχε καλέσει τους δημάρχους να αξιοποιήσουν τους ιδιώτες για την αποκομιδή των σκουπιδιών, ενώ ζήτησε τη συνδρομή της ΕΛ.ΑΣ. για να ανοίξουν οι ΧΥΤΑ Φυλής και Μαυροράχης στη Θεσσαλονίκη.

Παράλληλα, ο κ. Καστανίδης ξεκαθάρισε ότι με τη συνεργασία της αστυνομίας θα ανοίξουν οι Χώροι Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων, που παραμένουν αποκλεισμένοι. «Όλες οι δίοδοι προς τις χωματερές θα κρατηθούν ανοιχτές σε συνεργασία με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη» είπε ο υπουργός Εσωτερικών μιλώντας στο Mega.

Για την ανάθεση της αποκομιδής σε ιδιώτες ο κ. Καστανίδης τόνισε πως «εάν οι δήμαρχοι δεν αναλάβουν την ευθύνη, υπάρχουν αρκετές εναλλακτικές». Μάλιστα, προανήγγειλε πως «εάν τις αμέσως επόμενες ημέρες δεν αποκατασταθεί η ομαλότητα, θα υπάρξει αναθεώρηση όλου του θεσμικού πλαισίου της καθαριότητας».

Όπως εξήγησε ο υπουργός Εσωτερικών η ιδιωτικοποίηση θα είναι πλήρης, ενώ «ενδεχομένως να υπάρξει και επέμβαση στους οργανισμούς και μεγάλες οργανικές μονάδες των δήμων». Ερωτηθείς τι ακριβώς εννοεί, όμως, ο κ. Καστανίδης δεν θέλησε να προχωρήσει σε λεπτομέρειες.

Ο κ. Καστανίδης ξεκαθάρισε ακόμη πως κανένας από τους εργαζόμενους που συμμετέχουν στις καταλήψεις δεν θα πληρωθεί.

Στις δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών η ΠΟΕ-ΟΤΑ απάντησε εξαγγέλλοντας «γενίκευση και κλιμάκωση των κινητοποιήσεων». «Από αύριο δεν θα πρέπει να υπάρχει Δημοτικό κτήριο ή ΧΥΤΑ σ' όλη την Ελλάδα που δεν θα είναι κατειλημμένοι από τους εργαζόμενους», προειδοποιούν οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: