Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2011

Ο Όλι Ρεν παραδέχεται ότι η ευρωζώνη βρίσκεται σε ύφεση

Ισχνή ανάπτυξη στην Ευρωζώνη


http://img.protothema.gr/3C1FBA7E04FDB9A4FEF2D3D3FE644735.jpg
"Ενδέχεται να γνωρίζουμε νέα φάση ύφεσης", δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο Επίτροπος για τις νομισματικές υποθέσεις Όλι Ρεν.

Οριακή, ισχνή και προβληματική παρουσιάζεται η οικονομική ανάπτυξη της Ευρωζώνης, πολλαπλασιάζοντας τις ανησυχίες πολιτικών, αναλυτών και επενδυτών για την δυνατότητα της ΕΕ να διατηρήσει τη συνοχή της και τον έλεγχο επί του … ευρώ!

Συγκεκριμένα, με βάση τα επίσημα στοιχεία της Eurostat, το ΑΕΠ της Ευρωζώνης ενισχύθηκε κατά 0,2% στο τρίτο τρίμηνο του 2011 όσο ακριβώς και στο αμέσως προηγούμενο διάστημα, ενώ σε ετήσια βάση, το ΑΕΠ της Ευρωζώνης αναπτύχθηκε το τρίτο τρίμηνο κατά 1,4%.

Οι … «κινητήριες δυνάμεις» της Ευρωζώνης ήταν και πάλι η Γαλλία και η Γερμανία, αλλά με ρυθμούς τέτοιους που να προκαλούν ερωτηματικά και να ενισχύουν τους φόβους πως η ύφεση δεν έχει απομακρυνθεί.

Αναλυτικότερα, η γερμανική οικονομία αναπτύχθηκε κατά 0,5% το τρίτο τρίμηνο του έτους σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία. Επιπλέον, αναθεωρήθηκε ανοδικά ο ρυθμός ανάπτυξης για το δεύτερο τρίμηνο στο 0,3% έναντι αρχικής εκτίμησης στο 0,1%. Σε ετήσια βάση, το γερμανικό ΑΕΠ αναπτύχθηκε κατά 2,5% το τρίτο τρίμηνο.

Η Γαλλία επέστρεψε σε θετικό ρυθμό ανάπτυξης κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους με το ΑΕΠ της να αυξάνεται κατά 0,4%. Το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο η γαλλική οικονομία είχε συρρικνωθεί κατά 0,1%.

Στην υπόλοιπη ευρωζώνη ωστόσο, η κατάσταση δεν είναι διόλου θετική. Ισπανία και Βέλγιο κατέγραψαν στασιμότητα το τρίτο τρίμηνο, ενώ Ολλανδία και Πορτογαλία είδαν την οικονομία τους να συρρικνώνεται!

Την ίδια ώρα ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ, αναφέρει σε μήνυμα του στο twitter ότι «Πρέπει να δώσουμε μάχη για το ευρωπαϊκό μας μοντέλο. Για να το διαφυλάξουμε, χρειαζόμαστε χρηματοπιστωτική σταθερότητα, περισσότερη ενοποίηση και περισσότερη ανταγωνιστικότητα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: