Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2011

Γ. Παπανδρέου: «Αντώνη, Γιώργο κερδίσαμε γιατί κέρδισε η Ελλάδα»

«Ανοίγει νέα σελίδα στην πολιτική ζωή του τόπου»


http://img.protothema.gr/B2A6A699F6683A33433CEA08383B2F34.jpg

Ως «νέα ιστορική σελίδα» και «ποιοτική αλλαγή» χαρακτήρισε την συγκρότηση κυβέρνηση συνεργασίας ο κ. Γιώργος Παπανδρέου και τόνισε πως «ο παραμερισμός των διαφορών και η συνεργασία έστειλε μήνυμα στους πολίτες ότι μαζί μπορούμε να τα καταφέρουμε».

Ο κ. Παπανδρέου ευχαρίστησε τον Αντώνη Σαμαρά και τον Γιώργο Καρατζαφέρη για την συμμετοχή τους στην κυβέρνηση εξηγώντας ότι «όλοι βάλαμε νερό στο κρασί μας. Όμως κανείς μας δεν έχασε όλοι βγαίνουμε κερδισμένοι γιατί βγαίνει η Ελλάδα κερδισμένη. Πρέπει να πως όμως κρίμα που καθυστερήσαμε».

Μίλησε επίσης για μια ιστορική ευκαιρία για την Ελλάδα και τόνισε ότι η νέα κυβέρνηση και οι δυνάμεις που συστρατεύονται σε αυτήν κάνουν έναν πραγματικό πόλεμο απέναντι στις ανεξέλεγκτες αγορές, τους κερδοσκόπους και τους φοροφυγάδες.

Ο πρώην πρωθυπουργός σε μια ομιλία που αναμενόταν με μεγάλο ενδιαφέρον είπε αισθάνεται «απαλλαγμένος από την αυτοσυγκράτηση που πρέπει να έχει ένας πρωθυπουργός» και ότι πλέον θα μπορεί να παρεμβαίνει έτσι ώστε « Μαζί με την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ να συνεχίσουμε να κάνουμε αυτό που κάναμε πάντα. Το εθνικό μας καθήκον».

Τόνισε πως η Ελλάδα «παραμένει όρθια και αυτό οφείλεται σε αυτά που έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση. Σήμερα δεν θα μπορούσαμε να ελπίζουμε για μια καλύτερη ημέρα… Εγω έδωσα όλο μου το είναι και σήμερα ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο» εξήγησε όμως πως «Δεν τελείωσε ο πόλεμος ίσως να βρίσκεται στην πιο κρίσιμη καμπή. Σήμερα κρίνεται αν θα αξιοποιήσουμε τις αποφάσεις, αυτά που κατακτήσαμε στην Σύνοδο Κορυφής 26ης Οκτωβρίου μετα από σκληρές διαπραγματεύσεις». Σημείωσε πως αν «φανούμε αδύναμοι άτολμοι όχι μονο θα χαθούν οι θυσίες του λαού αλλά θα βγούμε από το ευρώ…».

Για το δημοψήφισμα

Ο κ. Παπανδρέου υπερασπίστηκε την πρωτοβουλία του να προτείνει διενέργεια δημοψηφίσματος σημειώνοντας πως αυτό φόβισε « πολλά κατεστημένα εντός και εκτός Ελλάδας. Το δημοψήφισμα ποτέ δεν ακύρωσε τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής όπως έλεγαν διάφορα κέντρα, αντίθετα η απόφαση του λαού θα ήταν αυτή που θα επικύρωνε ή θα ακύρωνε. Ακούσαμε τα παράδοξα ότι εγώ αμφισβήτησα την συμφωνία της 26ης και μάλιστα το έλεγαν όσοι την αμφισβητούσαν εως τότε».

Πρόσθεσε πως « Μια θετική έκβαση του δημοψηφίσματος θα αποτελούσε την πιο έγκυρη διαπίστευση για την αποφασιστικότητά μας. Αυτό που φόβισε τους ευρωπαίους είναι η αρνητική απάντηση. Αλλά μια απόφαση ακόμα και αρνητική θα ήταν ίσως καλύτερη από το να σερνόμασταν για 6 μήνες γεμάτους αμφισβήτηση και εσωτερική αντιπαράθεση ώσπου τελικά να έρθει μια έκθεση της τρόικα που να λέει οτι η Ελλάδα δεν μπορεί και τότε όλοι να συνειδητοποιήσουμε το τι συνεπάγεται η έξοδος της χωρας από το ευρώ. Να διαπιστώσουν τις συνέπειες μέσω ακαριαίου θανάτου».

Νέος εκλογικός νόμος

Επίσης, ο κ. Παπανδρέου έθεσε θέμα αλλαγής του εκλογικού νόμου λέγοντας ότι «Αυτή η κυβέρνηση μπορεί να προωθήσει και αλλαγές στο εκλογικό σύστημα ακόμα και μέσα στα στενά χρονικά περιθώρια που έχει». Παράλληλα μίλησε και για τα κρίσιμα εθνικά θέματα που θα προκύψουν τους επόμενους μήνες λέγοντας «Η τοποθέτηση 2 στελεχών της ΝΔ σε δυο υπουργεία ευθύνης δείχνει την ειλικρινή πρόθεση συνεργασίας στα εθνικά ζητήματα. Οι δυο πλευρές να κατανοήσουμε ότι πρέπει να λύσουμε τα προβλήματα με τους γείτονες». Ειδικότερα για το «Σκοπιανό» ο πρώην πρωθυπουργός εξήγησε πως « Είναι ευκαιρία αυτή η κυβέρνηση να παρει πρωτοβουλίες για την επίλυσή του… Ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό και χρήση έναντι όλων». Ενημέρωσε ότι προγραμματίζεται συνάντηση κορυφής με την Τουρκία και πρότεινε «αυτές οι συναντήσεις να γίνουν ρουτίνα.»

«Πρέπει να σωθεί η ευρωζώνη για να σωθούμε και εμείς»

Ο κ. Παπανδρέου εκτίμησε πως δεν αρκούν μόνο οι δικές μας προσπάθειες για να σωθεί η χώρα αλλά πρώτα πρέπει να «¨σωθεί η ευρωζώνη». Τόνισε ότι επι δύο χρόνια «λέω ότι οι αποφάσεις ΕΕ είναι ανεπαρκείς και λάθος. Η Ευρώπη έχει ευθύνη για το ότι δεν επόπτευσε τις οικονομίες. Η Ευρώπη έχει δυνατότητες και πρέπει να επιβάλει στην παγκόσμια οικονομία κανόνες».

Τέλος για εκείνους τους λαούς που εως τώρα μιλούσαν υποτιμητικά για τους Ελληνες είπε «Θα ήθελα να ήξερα τι θα πουν τώρα που η κρίση χτυπά την πόρτα της Γαλλίας. Να ξέρουν όμως ότι οι ρατσιστικές αντιμετωπίσεις δεν βοηθούν. Δεν φταίνε οι λαοί φταίει το έλλειμμα συμμετοχής των λαών στις αποφάσεις . Απέναντι στις αγορές δεν αρκούν τα δημοσιονομικά προγράμματα.»

Δεν υπάρχουν σχόλια: