«Φόβισε πολλά κατεστημένα»
- Ο Γ.Παπανδρέου μιλά στη Βουλή (Φωτογραφία: Eurokinissi )
Αθήνα
«Δεν αποφάσισα να θέσω ξαφνικά σε κίνδυνο αυτό που προσπάθησα επί μήνες να επιτύχω», δήλωσε στη Βουλή ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου αναφερόμενος στην πρωτοβουλία του για το δημοψήφισμα.Ο κ. Παπανδρέου εμφανίστηκε βέβαιος ότι ο λαός θα επικύρωνε τις αποφάσεις της 26ης-27ης Οκτωβρίου και εκτίμησε ότι η ιδέα αυτή «φόβισε πολλά κατεστημένα εντός και εκτός Ελλάδος».
Η συμφωνία είναι σήμερα ασφαλέστερη από ποτέ. Αποτελεί προγραμματικό πλαίσιο μίας κυβέρνησης συνεργασίας. Αν συνέβαλε το δημοψήφισμα σε αυτό, καλώς και έγινε, δήλωσε χαρακτηριστικά.
Μία επικύρωση της συμφωνίας της 26ης-27ης Οκτωβρίου από το λαό, θα ήταν μία δημοκρατική απάντηση από τη χώρα που γέννησε τη δημοκρατία. Σήμερα η μάχη είναι μεταξύ των αγορών και της δημοκρατίας, συμπλήρωσε.
Η σημερινή «κυβέρνηση εθνικής συνευθύνης», εκτός από το έργο στην οικονομία, αποτελεί και «ιστορική ευκαιρία» για την επίλυση εθνικών θεμάτων, όπως εκείνο της ονομασίας της ΠΓΔΜ, όπως είπε.
Υπάρχουν σημαντικά περιθώρια προσέγγισης και επίλυσης του ζητήματος. Είναι ιστορική ευκαιρία αυτή η κυβέρνηση, και όχι άλλη, να πάρει πρωτοβουλίες για το ζήτημα αυτό. Υπάρχουν τα περιθώρια για ταχεία πρόοδο, παρά τη στάση της άλλης πλευράς, εκτίμησε.
«Είναι ιστορική ευκαιρία να λάβει πρωτοβουλίες αυτή η κυβέρνηση και όχι κάποια άλλη αργότερα, με πρόταση για ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό και χρήση έναντι όλων, αν και η επιθετική προσέγγιση του κ. Γκρούεφσκι, αφήνει εύλογη αμφιβολία για τις προθέσεις του» δήλωσε.
Ομοίως, στο θέμα της Τουρκίας, ο κ. Παπανδρέου πρότεινε οι συναντήσεις με την άλλη πλευρά «να καθιερωθούν ως ρουτίνα» και τα κόμματα να συναποφασίσουν τις επόμενες κινήσεις, βάσει των διερευνητικών επαφών, για το θέμα της υφαλοκρηπίδας.
Ξεκινώντας την ομιλία του ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στο έργο της κυβέρνησή του για να συμπληρώσει ότι «παραδίδοντας τη σκυτάλη στη νέα κυβέρνηση, η δύσκολη αποστολή συνεχίζεται με μια ποιοτική διαφορά: ανοίγει μια νέα σελίδα στην πολιτική ζωή του τόπου».
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συμπλήρωσε ότι στην «κυβέρνηση συνευθύνης» θα ήθελα να είχα πετύχει και τη συμμετοχή κι άλλων κομμάτων, όμως αυτό δεν κατέστη δυνατό.
Αυτή η κυβέρνηση -πρόσθεσε- κάνει ένα πόλεμο απέναντι στις ανεξέλεγκτες αγορές. Ο πόλεμος δεν τέλειωσε, αλλά βρίσκεται ίσως στην πιο κρίσιμη καμπή του. Κρίνεται σήμερα αν θα χρησιμοποιήσουμε σωστά το αντίτιμο των δικών μας προσπαθειών, συμπλήρωσε.
Αν φανούμε άτολμοι αδύναμοι και φοβικοί, όχι μόνο θα χαθούν οι θυσίες αλλά και θα βγούμε από το ευρώ, τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Ο Γ.Παπανδρέου απάντησε και στο ερώτημα «γιατί έπρεπε να υποστεί θυσίες ο λαός;» Σε αυτόν τον πόλεμο -απάντησε- έπρεπε να χρησιμοποιήσουμε ότι μέσα είχαμε. Αν δεν τα χρησιμοποιούσαμε, η Ελλάδα δεν θα ήταν σήμερα όρθια, όπως είπε.
Υπερασπιζόμενος τις αποφάσεις της 26ης Οκτωβρίου, ο τέως πρωθυπουργός τόνισε πως έδωσε μάχη ενάντια σε ισχυρά συμφέροντα.
Συνεχίζοντας την προσπάθεια η νέα κυβέρνηση, «έχει το χρέος και ευκαιρία να εμπεδώσει στη χώρα την αυτοπεποίθησή της, να κτυπήσει την αδιαφάνεια, την αδικία, την φοροδιαφυγή, να εξασφαλίσει την εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος και επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, με κοινές μετοχές και όχι σε βάρος του ελληνικού λαού. Να εξυγιάνει τον τομέα των μέσων ενημέρωσης όπου πολλές επιχειρήσεις επιβιώνουν με εκβιασμούς, να κτυπήσει το λαθρεμπόριο τσιγάρων και ποτών, να συνεχίσει την προσπάθεια που ξεκινήσαμε για τη μείωση της τεράστιας σπατάλης με ηλεκτρονικές προμήθειες».
Newsroom ΔΟΛ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου