Ζήτησε ξανά καθαρή εντολή και αυτοδυναμία
Ο κ. Σαμαράς αντιπαρήλθε το χαμηλό ποσοστό που δίνουν οι δημοσκοπήσεις στο κόμμα του λέγοντας ότι "έχουμε ένα ρεύμα νίκης, ένα ρεύμα δυναμικής κι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι όλος ο ελληνικός λαός και κυρίως οι αναποφάσιστοι είναι εκείνοι οι οποίοι αντιλαμβάνονται ότι έχουμε ένα συγκεκριμένο σχέδιο, ένα συγκροτημένο σχέδιο, που είναι για ανάπτυξη, που είναι για το αύριο, που είναι για τα παιδιά τους».
Υπεραμύνθηκε της επιλογής του να συμμετάσχει στην κυβέρνηση Παπαδήμου λέγοντας ότι εκείνη την στιγμή και μετά την απόφαση Παπανδρέου για δημοψήφισμα ήταν αυξημένη η πιθανότητα να μείνει η χώρα εκτός ΕΕ. Με την συμμετοχή του στην κυβέρνηση υποστήριξε αποσοβήθηκε ο κίνδυνος ενώ άνοιξε ο δρόμος για την δανειακή σύμβαση και το PSI με την οποία μειώθηκε σημαντικά το χρέος της χώρας και βελτιώθηκαν οι όροι αποπληρωμής. «Θα πρέπει να ξέρετε ότι στην Ε.Ε. εξαρχής υπήρχαν δυο στρατόπεδα. Αυτά τα οποία ήταν υπέρ του να μείνει η Ελλάδα στο Ευρώ, και αυτά τα οποία ήταν κατά της παραμονής μας στο Ευρώ. Θέλανε να μας διώξουν πίσω στη δραχμή. Καταστροφή. Αυτό το δεύτερο στρατόπεδο» ανέφερε χαρακτηριστικά».
Επανέφερε στην ρητορική του την έννοια «επαναδιαπραγμάτευση» εξηγώντας ότι «αυτό δεν σημαίνει ότι δεν αποδέχεται την ανάγκη για μείωση του χρέους και του ελλείμματος αλλά ότι χρειάζεται τροποποίηση του Μνημονίου στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της Ανάπτυξης».
Ο κ. Σαμαράς είπε ότι θα αποκαταστήσει τις κοινωνικές αδικίες στους χαμηλοσυνταξιούχους και στα επιδόματα των πολυτέκνων και να ενισχύσει τους κτηνοτρόφους, μέτρα ύψους 550 εκατομμυρίων δραχμών που θα προκύψουν από ισοδύναμα μέτρα και συγκεκριμένα από την φορολόγηση των τυχερών παιχνιδιών και από την μείωση της σπατάλης στις ΔΕΚΟ.
Επανέλαβε ότι θα μειώσει τους φορολογικούς συντελεστές των επιχειρήσεων στο 15% ενώ σταδιακά θα μειώσει τον ΦΠΑ και αργότερα και την φορολογία των φυσικών προσώπων. Υποστήριξε δε ότι είναι ώριμες πλέον οι συνθήκες για να δεχθεί την μείωση αυτή και η Τρόικα.
Ο πρόεδρος της ΝΔ επέμεινε ότι πρωθυπουργός θα πρέπει να γίνει ο αρχηγός του πρώτου κόμματος που θα προκύψει από τις εκλογές: «Σε διαφορετική περίπτωση γιατί κάνουμε εκλογές; ας μας πει τότε η διαπλοκή ποιον θέλει για Πρωθυπουργό, να μην κάνουμε καθόλου εκλογές». Άσκησε κριτική όμως και στον αντίπαλό του που εξελέγη αρχηγός του ΠΑΣΟΚ χωρίς αντίπαλο μιλώντας για «απαξίωση και μια διακωμώδηση της δημοκρατίας το να έχει γίνει μεγάλο θέμα κατά πόσον πρέπει ή όχι το δαχτυλίδι να το δίνει ο λαός».
Ζήτησε ξανά καθαρή εντολή για αυτοδυναμία υποστηρίζοντας: «Η συγκυβέρνηση παράγει στασιμότητα στην καλύτερη περίπτωση. Δεν παράγει πρόοδο. Παράγει ακυβερνησία». Υποστήριξε ότι η Ελλάδα έχει ανάγκη την Ευρώπη για να μπει στον δρόμο της Ανάπτυξης: «Εγώ είμαι υποχρεωμένος να πω την αλήθεια. Έξω από την Ευρώπη έχουμε τεράστιο πρόβλημα, ιδιαίτερα τώρα που την έχουμε ανάγκη την Ευρώπη, παράδειγμα για την ΑΟΖ και ιδιαίτερα τώρα που η Ευρώπη αλλάζει, πρόκειται περί αυτοκτονίας να πεις ότι βγαίνεις από την Ευρώπη».
Ο κ. Σαμαράς επιτέθηκε στους «Ανεξάρτητους Έλληνες» λέγοντας ότι «έχει ενδείξεις ότι το δημοσκοπικό φούσκωμα θα ξεφουσκώσει αλλά στην Χρυσή Αυγή: «στην κατοχή κουκουλοφόροι και ναζί ήταν ένα πράγμα. Πολεμήσαμε τους ναζί ως Έλληνες, όσο κανένας άλλος λαός και υποφέραμε από τους ναζί ως Έλληνες όσο κανένας άλλος λαός. Επομένως εγώ δεν δέχομαι ότι μπορεί να υπάρχουν ανάμεσά μας ναζί και ήδη πολύ μιλήσαμε γι΄ αυτούς».
Για την κυβέρνηση που θα σχηματίσει είπε: « Μικρότερη Κυβέρνηση, σε τρία χρόνια εγώ θα ήθελα να έχω 10 με 12 Υπουργεία το πολύ, θα είναι Κυβέρνηση αξίων, η αξιοσύνη είναι το μεγάλο ζητούμενο, δε με νοιάζει αν κάποιος δεν είναι Βουλευτής και είναι πιο άξιος για τη συγκεκριμένη θέση». Επανέλαβε δε ότι θα καθιερώσει ασυμβίβαστο μεταξύ υπουργού και βουλευτή.
Αναφέρθηκε στην δήλωση στήριξης από τον κ. Κώστα Καραμανλή λέγοντας ότι «Έχουμε άριστες σχέσεις, τις καλύτερες σχέσεις έχουμε που έχουν βάθος και διάρκεια και μέλλον». Για το θέμα των ντιμπέιτ είπε: «Πιστεύω όμως ότι πραγματικά, δηλαδή ο κάθε λογικός άνθρωπος με δέκα ανθρώπους Πολιτικούς Αρχηγούς να βγει στην τηλεόραση και να μιλάς κάθε μία ώρα όταν έρθει η σειρά σου για δυο λεπτά, είναι κάτι το οποίον δεν αποτελεί διάλογο.
Ειρωνεύτηκε τις αιτιάσεις του αντιπάλου του ότι φοβάται την αντιπαράθεση: «Κοιτάξτε κάτι, ο κ. Βενιζέλος ήταν πάντοτε πολύ ταπεινόφρων και πραγματικά μας σκλαβώνει αυτή η σεμνότητά του και πόσο προσγειωμένος είναι όταν λέει τέτοια πράγματα. Δε θέλω να απαντήσω σ αυτό, αλλά τελικά το βαρέλι του σημερινού ΠΑΣΟΚ φαίνεται ότι δεν έχει πάτο».protothema.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου