«Οι μετανάστες στη χώρα μας βρέθηκαν για ακόμη μια φορά στην επικαιρότητα, προκειμένου να εξυπηρετήσουν κομματικά συμφέροντα και προεκλογικές υποσχέσεις. Καταγγέλλουμε τις πρακτικές αυτές που αποτελούν επικοινωνιακά εργαλεία για τα δύο μεγάλα κόμματα και τους ακροδεξιούς πολιτικούς θύλακες. Χρησιμοποιούν αφενός τον ανθρώπινο πόνο και το αδιέξοδο του κάθε μετανάστη και αφετέρου το φόβο του ανυπεράσπιστου πολίτη γεννώντας ξενοφοβικά σύνδρομα και ρατσιστικές πολώσεις στη χώρα. Η λύση του μεταναστευτικού είναι καθοριστικής σημασίας, αλλά αυτοί που πιστεύουν ότι θα τους δώσει πολιτικό χώρο η βία, η ξενοφοβία και ο ρατσισμός προκαλούν το δημοκρατικό και φιλόξενο ελληνικό λαό.
Δυστυχώς, όλες οι συζητήσεις και παρεμβάσεις της Πολιτείας μέχρι σήμερα αναδεικνύουν την απουσία μιας ενιαίας εθνικής στρατηγικής και ενός σοβαρού επιχειρησιακού σχεδίου για ένα πρόβλημα με τεράστιες κοινωνικές επιπτώσεις. Για άλλη μια φορά, μέτρα εκτοξεύονται σαν πυροτεχνήματα χωρίς να μπαίνουν στην ουσία του προβλήματος, με αποτέλεσμα ακραίες φωνές να εκμεταλλεύονται την δικαιολογημένη αγωνία και την οργή της κοινής γνώμης. Η αντιμετώπιση του προβλήματος χρειάζεται άμεσα μέτρα, τα οποία όμως θα αποτελούν κομμάτι μιας μακρόπνοης εθνικής μεταναστευτικής στρατηγικής:
- Αυστηρή φύλαξη συνόρων με τη συνεργασία της Frontex και τη χρηματοοικονομική συμβολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
- Δημιουργία και οργάνωση κέντρων πρώτης υποδοχής νεοεισερχόμενων παράνομων μεταναστών, ώστε να γίνεται ανάλογη διαχείριση ανά περίπτωση. Για παράδειγμα, διαφορετική είναι η αντιμετώπιση νεοεισερχόμενου μετανάστη που αιτείται άσυλο από την περίπτωση του οικονομικού μετανάστη.
- Βελτίωση υπαρχόντων και δημιουργία νέων κέντρων προσωρινής κράτησης παράνομων μεταναστών, ώστε να αποσυμφορηθεί η υφιστάμενη κατάσταση ιδιαίτερα στα αστικά κέντρα και να καταστεί δυνατή είτε η οικειοθελής επιστροφή, είτε η επαναπροώθηση .
- Βιομετρική καταγραφή όλου του μεταναστευτικού πληθυσμού που διαμένει παράνομα στη χώρα και ομαδοποίηση με βάση τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που παραπέμπουν σε εφαρμογή διαφορετικών πολιτικών. Απόδοση του καθεστώτος αναβολής απομάκρυνσης για όσους υπάρχει πραγματική αδυναμία επαναπροώθησης.
- Απόδοση καθεστώτος παραμονής στη χώρα σε μετανάστες, που αν και σε καθεστώς παρανομίας, έχουν διαμείνει επί μακρόν στη χώρα και έχουν ενταχθεί στην αγορά εργασίας και στον κοινωνικό ιστό.
- Εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου νόμιμης εισόδου στη χώρα (Ν. 3386/2005) με απλούστευση διαδικασιών και με κριτήρια που ανταποκρίνονται στη σύγχρονη δομή και στις ανάγκες της Ελληνικής Οικονομίας.
- Εισαγωγή του θεσμού της «κυκλικής μετανάστευσης» με χορήγηση ανανεώσιμων αδειών για εποχιακή και προσωρινή απασχόληση, ιδιαίτερα στον αγροτικό τομέα.
- Ενεργοποίηση στοχευμένων παρεμβάσεων ένταξης νόμιμων μεταναστών με συνεργασία δικτύων μεταναστών και ΜΚΟ.
- Υπογραφή διμερών συμφωνιών με όμορες χώρες όσο και με χώρες προέλευσης μεταναστών για έλεγχο των μεταναστευτικών ροών προς τη χώρα μας καθώς και συνεργασία με ΕΕ για αναμόρφωση του Δουβλίνου ΙΙ, ώστε να αρθεί καθολικά η επαναπροώθηση παράνομων μεταναστών στη χώρα εισόδου».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου