Κυριακή 29 Απριλίου 2012

Αντιδρούν στον υγειονομικό έλεγχο μεταναστών οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα

«Καλλιεργείται κλίμα εκφοβισμού»


Από τις επιχειρήσεις της Αστυνομίας στο κέντρο της Αθήνας
Από τις επιχειρήσεις της Αστυνομίας στο κέντρο της Αθήνας   (Φωτογραφία:  Eurokinissi )


Αθήνα
Την έντονη αντίδραση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα έχουν προκαλέσει οι υγειονομικοί έλεγχοι που γίνονται σε μετανάστες στο πλαίσιο των επιχειρήσεων εκκένωσης κτιρίων στο κέντρο της Αθήνας από την ΕΛ.ΑΣ.

Οι μετανάστες που εντοπίζονται να διαμένουν μαζικά, υποβάλλονται σε εξετάσεις από γιατρούς του ΚΕΕΛΠΝΟ, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν έχουν μολυσματικές ή μεταδοτικές ασθένειες ή άλλα λοιμώδη νοσήματα.

«Η δημόσια υγεία δεν διασφαλίζεται με αστυνομικού τύπου υγειονομικούς ελέγχους και με την καλλιέργεια κλίματος εκφοβισμού γύρω από "υγειονομικές βόμβες". Προστατεύεται και προάγεται αποτελεσματικά μόνο όταν ο πληθυσμός έχει επαρκή πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας που περιλαμβάνουν λειτουργικά προγράμματα δημόσιας υγείας» δηλώνει η γενική διευθύντρια του ελληνικού τμήματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, Ρεβέκα Παπαδοπούλου.

Και συνεχίζει λέγοντας ότι «η συμμετοχή φορέων δημόσιας υγείας σε τέτοιες αστυνομικές "επιχειρήσεις-σκούπα" είναι και επικίνδυνη και αντιδεοντολογική».

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα επισημαίνουν ότι τέτοιου είδους επιχειρήσεις μπορούν να προκαλέσουν μόνο τον φόβο των ανθρώπων που στοχοποιούν και ως εκ τούτου να τους κάνουν να «κρυφτούν» ακόμη και αν αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα υγείας, αντί να αναζητήσουν την αναγκαία ιατρική περίθαλψη στις δομές υγείας.

Σύμφωνα με ιατρικά στοιχεία των Γιατρών Χωρίς Σύνορα από την παρέμβασή τους σε χώρους κράτησης μεταναστών στον Έβρο κατά το 2011, πάνω από το 60% των ιατρικών προβλημάτων που παρουσιάζουν οι κρατούμενοι μετανάστες προκαλούνται ή είναι άμεσα συνδεδεμένα με τις άθλιες συνθήκες κράτησής τους.

Είναι χαρακτηριστικό, όπως αναφέρουν, ότι όταν το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επισκέφθηκαν αυτούς τους χώρους κράτησης μεταναστών, τους χαρακτήρισαν ακατάλληλους για ανθρώπινη διαβίωση.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: