Το μεγάλο ζητούμενο είναι οι πολιτικές που θα εφαρμόσει η επόμενη κυβέρνηση, είτε αυτή είναι αυτοδύναμη, είτε είναι κυβέρνηση συνεργασίας. Συγκυβέρνηση, πάντως, ΠΑΣΟΚ – Ν.Δ. με τη συνταγή του Μνημονίου, το οποίο και οι δύο έχουν υπογράψει, όχι μόνο δεν θα μας βγάλει από την κρίση, αλλά θα βαθύνει την ύφεση και θα οδηγήσει τη χώρα σε στάση πληρωμών. Εμείς λέμε ότι αν θέλουμε να κυβερνηθεί ο τόπος για να αντιμετωπισθούν τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κόσμος, τότε πρέπει να επιδιώξουμε συγκλίσεις στη βάση μίας προοδευτικής πολιτικής που ανατρέπει τον δήθεν μονόδρομο της λιτότητας και της εσωτερικής υποτίμησης.
2. Το Μνημόνιο, όπως έχει ψηφιστεί, το αναγνωρίζετε ως δεσμευτική σύμβαση για τη χώρα;
Ούτως ή άλλως, όπως το αναγνωρίζει όλη η Ευρώπη κι εμείς στην Ελλάδα, το Μνημόνιο δεν μπορεί και δεν πρέπει να εφαρμοσθεί. Η αλλαγή στόχων και μέτρων θα καταστεί, επομένως, αναγκαία. Σε λίγους μήνες, θα ανοίξει και πάλι το θέμα διαπραγμάτευσης για το λεγόμενο Μνημόνιο ΙΙΙ. Το ερώτημα, λοιπόν, που τίθεται είναι εάν οι αλλαγές θα είναι στο πνεύμα του ισχύοντος Μνημονίου που θα οξύνουν το αδιέξοδο και θα βαθύνουν την κρίση ή θα είναι σε μια άλλη κατεύθυνση που θα δώσει προτεραιότητα στην αύξηση της παραγωγής και του εισοδήματος, με αναπτυξιακά μέτρα, κατάλληλη χρηματοδότηση και κοινωνική συνοχή. Εμείς λέμε ότι μπορούμε να προτάξουμε και να διαπραγματευθούμε σκληρά ένα Σχέδιο Εθνικής Ανασυγκρότησης. Και αυτό έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να το κάνουμε. Χωρίς φοβικά σύνδρομα και εκβιαστικά διλήμματα.
3. Την επόμενη ημέρα των εκλογών η τρόικα αναμένει μέτρα ύψους το λιγότερο 11,5 δισ. Θα τα ψηφίσετε; Περικοπές μισθών και συντάξεων και απολύσεις στο δημόσιο θα γίνουν;
Το χειρότερο φάρμακο για μια οικονομία που βρίσκεται ήδη σε βαθειά ύφεση είναι η σκληρή λιτότητα. Είναι η «τυφλή» επίθεση στην μέση ελληνική οικογένεια, στους μισθωτούς και συνταξιούχους. Εμείς δεν πρόκειται να ψηφίσουμε υφεσιακά μέτρα. Σημαντική συμβολή στη μείωση του ελλείμματος μπορεί να επιτευχθεί με άλλα μέτρα όπως, η διεύρυνση της φορολογικής βάσης, η καταπολέμηση του λαθρεμπορίου, η καθιέρωση ηλεκτρονικών δημοπρασιών στις προμήθειες στο δημόσιο, η ανατιμολόγηση φαρμάκων και η καθολική επέκταση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Ο στόχος, όμως, για 11,5 δις δεν μπορεί να επιτευχθεί, ακριβώς εξαιτίας των υφεσιακών μέτρων που ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. έχουν υπογράψει, και είναι αναπόφευκτο να αναθεωρηθεί τόσο το ύψος όσο και το χρονοδιάγραμμα επίτευξής τους.
4. Για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού και των λαθρομεταναστών τι πρέπει να γίνει; Είναι λύση τα στρατόπεδα «φιλοξενίας»;
Το πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται με προεκλογικά μέτρα. Χρειάζεται εθνική στρατηγική και σοβαρό επιχειρησιακό σχέδιο για ένα πρόβλημα με τεράστιες κοινωνικές επιπτώσεις. Προτείνουμε αυστηρή φύλαξη συνόρων με τη συνεργασία της Frontex, δημιουργία κέντρων πρώτης υποδοχής νεοεισερχόμενων παράνομων μεταναστών ώστε να γίνεται ανάλογη διαχείριση ανά περίπτωση, βελτίωση υπαρχόντων και δημιουργία νέων κέντρων προσωρινής κράτησης ώστε να αποσυμφορηθεί η σημερινή κατάσταση ιδιαίτερα στα αστικά κέντρα, και συστηματική οργάνωση είτε οικειοθελούς επιστροφής, είτε επαναπροώθησης. Χρειάζεται επίσης να συναφθούν διμερείς συμφωνίες με όμορες χώρες όσο και με χώρες προέλευσης μεταναστών για έλεγχο των μεταναστευτικών ροών προς τη χώρα μας, αναμόρφωση της νομοθεσίας μας για χορήγηση και ανανέωση αδειών νόμιμης εισόδου και παραμονής στη χώρα με χορήγηση πολυετών αδειών για προώθηση καθεστώτος προσωρινής παραμονής και εργασίας καθώς και διαπραγμάτευση με την ΕΕ για αναμόρφωση του Δουβλίνου ΙΙ.
5. Θα ζητήσετε Εξεταστική για το πώς έφτασε η χώρα στο Μνημόνιο; Δεν είναι θέμα Εξεταστικής Επιτροπής .
Δεν θα είχα όμως αντίρρηση να συσταθεί από τη Βουλή μια ανεξάρτητη επιτροπή κύρους αποτελούμενη από εμπειρογνώμονες οι οποίοι θα εξετάσουν λεπτομερώς όλες τις πτυχές για το πώς φτάσαμε στην ένταξη της χώρας στον Μηχανισμό Στήριξης και να καταθέσουν το πόρισμά τους στη Βουλή.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου