Παρασκευή 4 Μαΐου 2012

Κυριακή 10 το βράδυ, η πιο δύσκολη σύσκεψη για το ΠΑΣΟΚ



Κυριακή 10 το βράδυ, η πιο δύσκολη σύσκεψη για το ΠΑΣΟΚ
Την Κυριακή το βράδυ, στις 10 θα γίνει στην Ιπποκράτους η πρώτη σύσκεψη για την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος αλλά και για τον καθορισμό. Πιθανόν τότε, στο ΠΑΣΟΚ να έχουν στα χέρια τους και την πρώτη εκτίμηση για το τελικό αποτέλεσμα, έστω και αν η Singular έχει επιφυλαχτεί για τα τελικά ως τις 11 το βράδυ.

Ο λόγος είναι απλός. Με τρία κόμματα (ΛΑΟΣ, ΔΗΣΥ και Οικολόγοι Πράσινοι) να καταγράφουν στις δημοσκοπήσεις ποσοστά πέριξ του 3%, προτού διαπιστωθεί αν μπαίνουν ή όχι στη βουλή τόσο η κατανομή των εδρών όσο και το όριο της αυτοδυναμίας παραμένουν μεταβλητές. 

Στη σύσκεψη έχουν κληθεί οι συνήθεις 10 ύποπτοι, το ad hoc όργανο που δημιούργησε ο Ευάγγελος Βενιζέλος από την Επιτροπή Εκλογών και στο οποίο συμμετέχουν οι Ανδρέας Λοβέρδος, Μιχάλης Χρυσοχοίδης, Δημήτρης Ρέππας, Πέτρος Ευθυμίου, Μίμης Ανδρουλάκης, Χρήστος Πρωτόπαπας, Φώφη Γεννηματά, Κώστας Σκανδαλίδης, Χρήστος Παπουτσής και Άννα Διμαντοπούλου. Οι κορυφαίοι θα αγωνιούν, βλέποντας την ιστορία να τους ξεπερνά, κάποιοι εξ’ αυτών, πιθανόν να μην είναι καν βουλευτές. 

Η σύσκεψη θα είναι η πιο κρίσιμη στην ιστορία του ΠΑΣΟΚ και θα γίνει σε βαριά ατμόσφαιρα, αφού το μέγεθος της εκλογικής ήττας μπορεί να έχει προεξοφληθεί, τίποτε όμως δεν είναι τόσο οδυνηρό όσο η πραγματικότητα. Αναλόγως του αποτελέσματος, οι κορυφαίοι θα πρέπει να αποφασίσουν αν θα συνεργαστούν με τη ΝΔ, αν θα δεχτούν για πρωθυπουργό τον Αντώνη Σαμαρά, αν θα συμμετάσχουν ή θα στηρίζουν την κυβέρνηση, αν θα χρησιμοποιήσουν την εντολή και με ποιο σκοπό.

Στο κάθε ένα από τα θέματα αυτά, το κάθε στέλεχος έχει τη δική του άποψη. Θα είναι το πρώτο κρίσιμο τεστ για το κατά πόσον ο Βενιζέλος μπορεί να διατηρήσει την ενότητα και να πετύχει τη σύνθεση, γιατί αν υπάρξουν ρήγματα στην μετεκλογική ενότητα του ΠΑΣΟΚ, αυτά θα γίνουν ορατά ήδη εκείνο το βράδυ. Η συμπεριφορά του ΠΑΣΟΚ στα θέματα της συγκυβέρνησης, η οποία στις γενικές της γραμμές θα πρέπει να προσδιοριστεί ως τα μεσάνυχτα της Κυριακής, θα καθορίσει εν πολλοίς και το μέλλον του, καθώς και τις εσωτερικές αντιπαραθέσεις του επόμενου διαστήματος.


Θέμης Δαγκλής
 http://newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: