Παρασκευή 4 Μαΐου 2012

Μαρία Κυριακοπούλου: "Η Κοινωνική Συμφωνία θα κάνει τη μεγάλη ανατροπή!". Συνέντευξη δτην εφημερίδα "Γνώμη"

«Το σχέδιό μας για την ανάπτυξη, την αξιοπρέπεια στην εργασία και την κοινωνική συνοχή»
«Η Κοινωνική Συμφωνία είναι πανέτοιμη για τις εκλογές και φιλοδοξεί να κάνει τη μεγάλη ανατροπή. Να υψώσει ανάχωμα στο μονόδρομο της λιτότητας, της ύφεσης και της ανεργίας και να προτάξει με τη ρεαλιστική προοδευτική πρότασή της ένα σχέδιο ανασυγκρότησης και εξόδου της χώρας από την κρίση», επισημαίνει η βουλευτής Αχαΐας του κόμματος, Μαρία Κυριακοπούλου.
Βρίσκει ο λόγος σας την ανάλογη ανταπόκριση;
Βεβαίως. Όλο και περισσότεροι πολίτες αγκαλιάζουν τη ρεαλιστική προοδευτική πρότασή μας για την έξοδο της χώρας από την πρωτόγνωρη κρίση. Αντιλαμβάνονται ότι, αυτός ο φαύλος κύκλος, αυτό το αδιέξοδο μπορεί να ανατραπεί εάν στις εκλογές της 6ης Μαΐου βγουν μπροστά οι δυνάμεις της ευθύνης, που έχουν δώσει δείγματα γραφής, που έχουν σχέδιο, που είναι αποφασισμένες να πουν «όχι» και να διαπραγματευθούν σκληρά, με όρους εθνικής αξιοπρέπειας.
Πιστεύετε ότι είναι δυνατή η επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου;
Η «Κοινωνική Συμφωνία» από την πρώτη στιγμή, ασκώντας σκληρή κριτική στην Κυβέρνηση Παπαδήμου, η οποία δεν διαπραγματεύτηκε τους όρους του μνημονίου, έθεσε ως επιτακτικό στόχο την έξοδο της χώρας μας από την κρίση με την εφαρμογή ενός εθνικού σχεδίου οικονομικής ανασυγκρότησης.
Πιστεύουμε ακράδαντα ότι είναι εφικτή η επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου. Ωστόσο, απαιτείται ισχυρή θέληση και ικανότητα, την οποία δεν διαθέτουν τα κόμματα που υπακούουν τυφλά στις εντολές των Τροϊκανών.
Μπορούμε ως χώρα να καταθέσουμε το δικό μας σχέδιο που θα οδηγεί την Ελλάδα στην έξοδο από την κρίση, χωρίς να εκχωρείται η εθνική μας κυριαρχία, να καταπατώνται οι κοινωνικές κατακτήσεις δεκαετιών, και να εξαθλιώνεται ο λαός.
Μπορούμε να διαπραγματευθούμε ένα εναλλακτικό σχέδιο για την ανάπτυξη, την αξιοπρέπεια στην εργασία και την κοινωνική συνοχή.
Γι αυτό και πιστεύω ότι η Κοινωνική Συμφωνία στις εκλογές της 6ης Μαΐου θα κάνει τη μεγάλη ανατροπή.
Ποιες είναι οι βασικές κατευθύνσεις του Εθνικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης, που αποτελεί την βασική πολιτική επιλογή σας;
Το πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης, διαμορφώνει συγκεκριμένη πολιτική εθνικών ισοδυνάμων, που θα  αντισταθμίσουν την υφεσιακή και ανορθολογική πολιτική του Μνημονίου προς μια κατεύθυνση αναπτυξιακή και κοινωνικά δίκαιη. Σας αναφέρω ενδεικτικά την κατάργηση των φορολογικών απαλλαγών που με τον κυρωτικό Νόμο του Μνημονίου δόθηκαν στις τράπεζες, τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και την αποτελεσματική αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής, του παραεμπορίου και λαθρεμπορίου, προκειμένου τα έσοδα που θα εξοικονομηθούν να δοθούν για τη στήριξη του εισοδήματος των περισσότερο αδύνατων κοινωνικών ομάδων και τη σταδιακή αποκατάσταση των μισθών και συντάξεων.
Επίσης, προτείνουμε την περιστολή της δημόσιας σπατάλης, για να εξοικονομηθούν πολύτιμοι πόροι οι οποίοι πρέπει να διοχετευθούν σε δημόσιες επενδύσεις και σε στοχευμένα προγράμματα κοινωνικής πολιτικής και απασχόλησης.
Η «Κοινωνική Συμφωνία» υποστηρίζει ακόμα την ενδυνάμωση της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών με τον έλεγχο των καρτέλ, την ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία μέσω του ελέγχου της λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος, την άρση αντικινήτρων στην οικονομία κ.ά.
Με ποια κόμματα θα μπορούσε η Κοινωνική Συμφωνία να συνεργαστεί μετεκλογικά;
Συνεργασίες μπορούν να υπάρξουν στο πλαίσιο προγραμματικών συμφωνιών.  Πιστεύω ότι υπάρχουν προϋποθέσεις σύγκλισης με προοδευτικές δυνάμεις, ώστε να αναδειχθεί μία ισχυρή Κεντροαριστερή πλειοψηφία που να οδηγήσει σε μία προοδευτική διακυβέρνηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: