Tρία διαφορετικά σενάρια με βάση τα δημοσκοπικά ευρήματα των τελευταίων εβδομάδων για την κατανομή των εδρών αποτυπώνουν το μετεκλογικό τοπίο στη Βουλή. Το Βήμα της περασμένης Κυριακής με τη βοήθεια του κ. Πάνου Σταθόπουλου, ειδικό εκλογικό αναλυτή, διδάκτωρ Πολιτικών Επιστημών και μαθηματικό υπολογίζει ένα ενδεικτικό σενάριο των αποτελεσμάτων των επικείμενων εκλογών, με βάση το σύνολο των δημοσκοπήσεων.
Πως και με ποιους βγαίνει κυβέρνηση. Tα ποσοστά, οι έδρες και οι πολλοί αναποφάσιστοι. Σκοπός η κατανόηση του τι μπορούμε να περιμένουμε ως αποτέλεσμα στις εκλογές της Κυριακής και κυρίως πως αυτό μεταφράζεται σε κοινοβουλευτικές έδρες.
Έχουμε λοιπόν τρία σεναρια, πέντε παραλλαγές, ένα μικρό μέρος των διαφορετικών εκδοχών που μπορούν συμπεριληφθούν. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο παράγοντας εκλογικός νόμος που
εφαρμόζεται με την εκδοχή μπόνους 50 εδρών για πρώτη φορά λειτουργεί
σταθεροποιητικά και υποβοηθά τη δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης με
τουλάχιστον κεντρικό πυρήνα το πρώτο κόμμα. Σύμφωνα όμως με τον κ.
Σταθόπουλο αυτό που θα απασχολήσει την επόμενη των εκλογών είναι η σοβαρή του αδυναμία να προσκυρώσει στοιχειωδώς αναλογικά τις έδρες των κομμάτων κυρίως στις μικρομεσαίες εκλογικές περιφέρειες (πενταεδρικές και τετραεδρικές), αλλά και αλλού, ανάλογα με τη διασπορά των ψήφων.
Η σειρά κατάταξης των κομμάτων είναι επισφαλής. Δεν επιχειρείται πρόβλεψη του αποτελέσματος ούτε ως προς τα ποσοστά που θα συγκεντρώσουν τα δύο πρώτα κόμματα ούτε ως προς τα ποσοστά που των κομμάτων που θα ακολουθήσουν. Γι' αυτόν ακριβώς το λόγο στους πίνακες που δημοσιεύθηκαν στο Βήμα της Κυριακής (29 Απριλίου) δεν ακολουθείται συγκεκριμένη ονοματολογία.
Σενάριο 1 - Πίνακας 1α - Πίνακας 1β
Η Νέα Δημοκρατία με ποσοστό 23,5% προηγείται κατά 7 μονάδες του ΠΑΣΟΚ το οποίο συγκεντρώνει 16,5% και συνολικά 10 κόμματα υπερβαίνουν τον φραγμό του 3%. Τέσσερα από αυτά (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Ανεξάρτητοι Ελληνες, ΔΗΜΑΡ) κινούνται στην περιοχή του 8% ως 11%, ενώ τέσσερα ακόμη κόμματα (Χρυσή Αυγή, ΛΑΟΣ, Οικολόγοι Πράσινοι, Δημοκρατική Συμμαχία) βρίσκονται στην περιοχή του 3% ως 5%. Η οριακή τοποθέτηση όμως δύο τουλάχιστον από αυτά τα κόμματα κοντά στο 3% μας υποχρεώνει να δούμε, και πάλι ενδεικτικά, την εκδοχή που αποτυπώνεται στον Πίνακα 1Β, όπου θεωρείται ότι τελικά μόνο οκτώ κόμματα υπερβαίνουν τον εκλογικό φραγμό.
Η ΝΔ συγκεντρώνει 113 έδρες, ακόμη κι ανα βρίσκεται μακριά από τον στόχο της αυτοδυναμίας. Έχει λοιπόν τη δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης ενώ λόγω και του μπόνους των 50 εδρών που παραχωρούνται στο πρώτο κόμμα συγκεντρώνει δυόμισι φορές περισσότερες έδρες από εκείνες που αναλογούν στο ΠΑΣΟΚ (44) και θα μπορούσε να συνεργαστεί μαζί του για τον σχηματισμό κυβέρνησης από θέση ισχύος.
Σε μία τέτοια περίπτωση - και εφόσον θεωρηθεί ότι δεν εμπλέκονται καθόλου άλλα κόμματα - θα αποδιδόταν κυβερνητική πλειοψηφία 157 εδρών σε συνολικό εκλογικό ποσοστό 40%. Η ίδια εικόνα αντιστοιχεί και στα δεδομένα του πίνακα 1Β (μόνο οκτώ κόμματα να εκπροσωπούνται στη Βουλή) με τη διαφορά βέβαια ότι η κυβερνητική πλειοψηφία είναι ανετότερη (165 έδρες).
Σενάριο 2 - Πίνακας 2α - Πίνακας 2β
Εάν τα δύο κόμματα μπορούσαν θεωρητικά να συγκεντρώσουν μεγαλύτερα ποσοστά και να κινηθούν στην περιοχή του 45% τότε στην περίπτωση που θα προκύψει Βουλή 10 κομμάτων, η ΝΔ διατηρώντας τη διαφορά των 7 μονάδων θα αποσπούσε το 26% ενώ το ΠΑΣΟΚ το 19% των ψήφων. Η ΝΔ με 119 και 125 έδρες αντίστοιχα, διατηρεί τη θέση ισχύος, με σημαντικό νέο δεδομένο όμως ότι στην ενδεχόμενη συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ το άθροισμα της κυβερνητικής πλειοψηφίας κινείται πλέον στην περιοχή των 170 ως 180 εδρών. Προσεγγίζεται δηλαδή το όριο της αυξημένης πλειοψηφίας που απαιτείται από το Σύνταγμα για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Σενάριο 3 - Πίνακας 3α - Πίνακας 3β
Στον πίνακα 3 παρατηρείται άλλη παραλλαγή στην διασπορά των ψήφων όπου η ΝΔ θεωρείται ότι έχοντας τον αέρα του πρώτου κόμματος, προσεγγίζει σε μεγαλύτερα ποσοστά (28,5%), χωρίς το ΠΑΣΟΚ ωστόσο να παρακολουθεί την αυξητική τάση. Με δεδομένο όμως ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα ήταν δύσκολο να εκλέξουν βουλευτές 10 κόμματα, οι υπολογισμοί γίνονται μόνο για οκτώ κόμματα, αλλά με μικρότερο συνολικό ποσοστό αυτών που μένουν απέξω (10% αντί 13%).
http://newpost.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου