Δευτέρα 4 Ιουνίου 2012

Στο χείλος του γκρεμού το δημόσιο σύστημα Υγείας



Στο χείλος του γκρεμού το δημόσιο σύστημα Υγείας
Βαριά άρρωστος είναι ο τομέας της Υγείας στην Ελλάδα, αφού οι περικοπές ελέω Μνημονίων, έχουν οδηγήσει σε «γολγοθά» χιλιάδες πολίτες, με την κατάσταση να τείνει να λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, εάν δεν δοθεί σύντομα λύση.

Το ΕΣΥ είναι σε κατάσταση κατάρρευσης, οι καρκινοπαθείς δίνουν αγώνα για να βρουν τα φάρμακά τους, ενώ οι συνταξιούχοι καλούνται να πληρώσουν υψηλά ποσά στα φαρμακεία εξαιτίας της τραγικής οικονομικής κατάστασης του ΕΟΠΥΥ. Η κόντρα των φαρμακοποιών με τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας μόνο προς εξομάλυνση δεν φαίνεται να οδεύει.

Δραματική είναι η κατάσταση με τους καρκινοπαθείς αφού δίνουν αγώνα να βρουν τα ζωτικής σημασίας φάρμακά τους εξαιτίας των ελλείψεων που υπάρχουν στα δημόσια νοσοκομεία, με τις θεραπείες τους να απειλούνται, καθώς οι εταιρείες που τα προμηθεύουν σταμάτησαν τη διάθεσή τους, απαιτώντας να πληρώνονται τοις μετρητοίς. Ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, Γεράσιμος Βουδούρης ανακοίνωσε ότι, από την Παρασκευή και με ειδική εγκύκλιο, θα μπορούν οι καρκινοπαθείς να παραγγέλνουν τα φάρμακα που χρειάζονται στα φαρμακεία του Οργανισμού που υπάρχουν στις πρωτεύουσες των νομών, τα οποία θα είναι διαθέσιμα εντός δύο ημερών. Για τους ασθενείς εκτός ΕΟΠΥΥ όμως, δεν διαφαίνεται λύση.

Είναι ενδεικτική η δήλωση του τέως υπουργού Υγείας, Ανδρέα Λοβέρδου ο οποίος ζήτησε άμεση λύση στο ζήτημα: «Αν υπήρχε Κυβέρνηση θα είχε δώσει λύση αμέσως στο θέμα των φαρμάκων για τους καρκινοπαθείς. Η υπηρεσιακή κυβέρνηση δεν μπορεί να πάρει τέτοια απόφαση. Απαιτείται να συγκληθεί σύσκεψη εκπροσώπων των πολιτικών κομμάτων με τον Υπηρεσιακό Υπουργό Υγείας, κ. Κίττα, ώστε να παρθούν οι κατάλληλες αποφάσεις εδώ και τώρα. Το πρόβλημα λύνεται».

Ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, από την πλευρά του, έκανε έκκληση σε φαρμακοποιούς και προμηθευτές υγείας να δείξουν κατανόηση.

Διάβημα διαμαρτυρίας για το θέμα έκανε στον πρωθυπουργό και η γγ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ο σύνδεσμος ΠΑΣΥΠΙΕ που προμηθεύει τα νοσοκομεία με υγειονομικό υλικό όπως επιδεσμικό υλικό, σύριγγες μιας χρήσης, γάζες, γάντια, κλπ εξαιτίας των υπέρογκων χρεών αρχίζει  «εμπάργκο» από την Τρίτη 5 Ιουνίου οπότε και θα παραδίδει υλικά σε όλα τα νοσοκομεία μόνο εάν πληρώνονται με μετρητά. Μάλιστα σε έξι νοσοκομεία σκοπεύουν να μην παραδώσουν κανένα υλικό έστω κι αν πληρωθούν μετρητά.

Το υπουργείο Υγείας, από την πλευρά του ανακοίνωσε την περασμένη Πέμπτη ότι καταβάλλει προσπάθειες για την εξυπηρέτηση των χρεών του ΕΟΠΥΥ προς κάθε κατεύθυνση και προανήγγειλε ότι θα υπάρξουν εντός των ημερών σχετικές αποφάσεις.

Την ίδια ώρα «τραγική» χαρακτήρισε την κατάσταση και τα παιδιατρικά νοσοκομεία ο Χρήστος Βλάχος, πρόεδρος του Συλλόγου γονέων παιδιών με νεοπλασματικές ασθένειες «Πίστη» στον ΣΚΑΪ. Ο ίδιος τόνισε ότι εκτός από την έλλειψη φαρμάκων, αντιμετωπίζουν και την έλλειψη αναλώσιμου υλικού, με αποτέλεσμα η νοσηλεία των παιδιών να καθυστερεί ακόμα περισσότερο. Είναι ενδεικτικό ότι αυτή στιγμή ήδη 35 παιδιά βρίσκονται σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση μυελού των οστών.

Δυστυχώς, οι περικοπές στις δαπάνες που επιτάσσει η περιβόητη εξυγίανση της οικονομίας, παράλληλα με την ασφυξία της αγοράς και την κατάρρευση των ασφαλιστικών ταμείων, θα κάνουν τους Έλληνες να εύχονται ακόμα περισσότερο να είναι υγιείς, διότι διαφορετικά θα μπουν σε διπλές περιπέτειες...http://newpost.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: