Δευτέρα 4 Ιουνίου 2012

Η Ευρωζώνη χρειάζεται «συντονισμένη» τραπεζική εποπτεία, λένε Μπαρόζο και Μέρκελ

Βήματα προς «τραπεζική ένωση»;


«Πρέπει να μετατρέψουμε τη νομισματική ένωση σε μία οικονομική ένωση» τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος
«Πρέπει να μετατρέψουμε τη νομισματική ένωση σε μία οικονομική ένωση» τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος  


Βερολίνο
Ο συντονισμός του πλαισίου τραπεζικής εποπτείας στο ευρωπαϊκό πεδίο βρίσκεται στις επιδιώξεις των Ευρωπαίων ηγετών εν όψει της Συνόδου Κορυφής, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ και του προέδρου της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο στο Βερολίνο προ της συνάντησής τους.

«Στόχος μας είναι να κάνουμε την νομισματική ένωση μία οικονομική ένωση» τόνισε χαρακτηριστικά η Μέρκελ, «θα συζητήσουμε στοιχεία που άπτονται της τραπεζικής ένωσης» είπε από την πλευρά του ο Μπαρόζο.

Η συνάντηση Μέρκελ και Μπαρόζο έγινε στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την τακτική Σύνοδο Κορυφής στο τέλος Ιουνίου. Οι αναφοτές των δύο αξιωματούχων έγιναν σε σύντομη κοινή τους εμφάνιση σε δημοσιογράφους στην καγκελαρία πριν τη συζήτησή τους.

«Μιλήσαμε για το πώς μπορούμε να προχωρήσουμε με τη δημοσιονομική εξυγίανση όσο και με τις πολιτικές προώθησης της ανάπτυξης, οι οποίες για εμάς είναι οι δύο πλευρές του ίδιου νομίσματος» είπε η Μέρκελ.

Όσον αφορά τη μετατροπή της νομισματικής ένωσης σε οικονομική ένωση, όπως ανέφερε η καγκελαρίος, το Δημοσιονομικό Σύμφωνο «είναι ένα από τα πρώτα βήματα και όχι από αυτά που την ολοληρώνουν». Προς αυτό το σκοπό, απαιτείται σηαμντική ενίσχυση των αρμοδιοτήτων των κοινοτικών οργάνων.

Σχετικά ειδικότερα με το ζήτημα του ευρωπαϊκού τραπεζικού τοπίου, η Άγνκελα Μέρκελ τόνισε τη σημασία «ειδικών οργάνων για την εποπτεία του τραπεζικού συστήματος».

Ο Ζοζέ Μπαρόζο προχώρησε ακόμη περισσότερο, λέγοντας ανοικτά πως η ΕΕ πρέπει «να συζητήσει στοιχεία μίας τραπεζικής ένωσης».

Ο πρόεδρος της Κομισιόν επανέλαβε πως το κεντρικό θέμα της Συνόδου Κορυφής θα είναι οι πολιτικές προώθησης της ανάπτυξης, λέγοντας πως η ίδια η Ευρώπη θα πρέπει να προχωρήσει σε πρωτοβουλίες -διαχωρίζοντας μεταξύ του «τι μπορούμε να κάνουμε σε βραχυπρόθεσμη και τι σε μακροπρόθεσμη βάση».

Η άποψη της Επιτροπής, τόνισε ο Μπαρόζο, είναι πως «για να πετύχουμε ανάπτυξη, χρειαζόμαστε υγιή δημοσιονομικά, ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας -και για αυτό είναι σημαντική η προώθηση των μεταρρυθμίσεων- και οι στοχευμένες επενδύσεις».
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: