Δευτέρα 4 Ιουνίου 2012

Εφιάλτης διαρκείας

Εθνικός πένθος στην Ιταλία και τρόμος μετά τη νέα σεισμική δόνηση

Συντρίμμια στο Καβέτσο κοντά στη Μόντενα
Συντρίμμια στο Καβέτσο κοντά στη Μόντενα   (Φωτογραφία:  Reuters )


Ρώμη, Ιταλία
Ημέρα εθνικού πένθους τη Δευτέρα στην Ιταλία για τους 24 ανθρώπους που έχουν χάσει τη ζωή τους στη σειρά ισχυρών σεισμικών δονήσεων που πλήττουν την βορειοανατολική Ιταλία.
Ενός λεπτού σιγή τηρήθηκε σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες και στα σχολεία.

Η νέα σεισμική δόνηση μεγέθους 5,1 βαθμών που έπληξε το βράδυ της Κυριακής την πολύπαθη περιφέρεια Εμίλια-Ρομάνια τρομοκράτησε τους κατοίκους χωρίς ευτυχώς να υπάρξουν θύματα.

Από τις 20 Μαΐου, το σύνολο των σεισμικών και μετασεισμικών δονήσεων στη βόρεια Ιταλία έχει ξεπεράσει τις 1.400.

Οι σεισμολόγοι τονίζουν μιλώντας στην δημόσια τηλεόραση Rai ότι «ουδείς μπορεί να προβλέψει πότε θα σταματήσουν οι δονήσεις, διότι κάθε σεισμός αποτελεί μια ξεχωριστή ιστορία».

Πολλοί μετανάστες που είχαν έλθει στην Εμίλια-Ρομάνια για να βρουν δουλειά -κυρίως από την βόρειο Αφρική- αποφάσισαν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Η Τυνησία στέλνει ειδικό πλοίο για δωρεάν μεταφορά όσων υπηκόων της επιθυμούν να εγκαταλείψουν την Ιταλία.

Ο φόβος εντείνεται και αρκετοί Ιταλοί δηλώνουν στους δημοσιογράφους ότι θα προσπαθήσουν να χτίσουν το μέλλον τους σε άλλες περιφέρειες της χώρας, διότι δεν αντέχουν άλλο την συνεχή δοκιμασία των σεισμών, τον εφιάλτη του Εγκέλαδου που δεν λέει να εγκαταλείψει την Εμίλια-Ρομάνια.

Εν τω μεταξύ, σε πολλά σχολεία των σεισμόπληκτων περιοχών -κυρίως γυμνάσια και λύκεια- τα μαθήματα τελείωσαν μια εβδομάδα νωρίτερα από την καθορισμένη ημερομηνία, και στα προαύλια άρχισαν να στήνονται οι σκηνές όπου καθηγητές και μαθητές θα συναντηθούν για να μπορέσουν να πραγματοποιηθούν, έστω και υπό έκτακτες συνθήκες, οι προγραμματισμένες εξετάσεις.

Οι δικαστικές έρευνες προς εξακρίβωση τυχόν ευθυνών για τις καταρρεύσεις βιομηχανιών συνεχίζονται. Η εισαγγελία της Φεράρα έχει αποστείλει 17 κλήσεις σε απολογία σε ιδιοκτήτες οικοδομικών εταιριών, ιδιοκτήτες των ακινήτων και μηχανικούς του δημοσίου που έλεγξαν την κατάσταση των παραγωγικών μονάδων, μετά την πρώτη δόνηση της 20ής Μαΐου.

Τα πιθανά αδικήματα που πρόκειται να απαγγελθούν είναι ανθρωποκτονία εξ αμελείας και παραβίαση των κανόνων οικοδόμησης. Τις αμέσως επόμενες ημέρες αναμένεται να αποσταλούν κλήσεις σε απολογία και από την εισαγγελία της Μόντενα.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: