Τετάρτη 13 Ιουνίου 2012

Τι θα συμβεί αν μας κυβερνήσει ο Τσίπρας

ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΤΗΣ ΕΠΟΜΕΝΗΣ ΗΜΕΡΑΣ



Τι θα συμβεί αν μας κυβερνήσει ο Τσίπρας
Ας υποθέσουμε ότι στις 17 Ιουνίου ο ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύεται από τις κάλπες πρώτο κόμμα στη νέα Βουλή. Ας υποθέσουμε επίσης ότι μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση με τη ΔΗΜΑΡ με άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία και ότι η κοινοβουλευτική του ισχύς είναι τέτοια ώστε στη διαπραγμάτευση με τη ΔΗΜΑΡ να μπορεί να επιβάλλει τις περισσότερες θέσεις του, άρα σχεδόν να εφαρμόσει όσα ευαγγελίζεται.

Ας υποθέσουμε τέλος ότι στις 18, άντε στις 19, θα ορκιστούν οι υπουργοί της νέας κυβέρνησης.  

Οι εταίροι θα βγάλουν τα πρώτα συμπεράσματα τους από την πρώτη δήλωση του κ. Τσίπρα το βράδυ της Κυριακής. Ωστόσο η τρόικα δεν θα καταπλεύσει στην Αθήνα άμεσα. Θα πάει να την βρει ο νέος υπουργός Οικονομικών Γιάννης Δραγασάκης στις 21 Ιουνίου στο Λουξεμβούργο, στη συνεδρίαση του Eurogroup.

Εκεί η κυβέρνηση Τσίπρα θα πάρει την πρώτη γεύση για τις διαθέσεις και τα περιθώρια υποχώρησης των εταίρων και θα έχει και την ευκαιρία να τα πει κατ’ ιδίαν και με τον Σόιμπλε. Είναι πολύ πιθανόν στη συνάντηση αυτή να υπάρξουν διαφωνίες, όχι όμως και απόλυτη ρήξη.

Η ΔΗΜΑΡ δεν θα στηρίξει μια τακτική ρήξης και ο Δραγασάκης έχει απόλυτη επίγνωση της κατάστασης της οικονομίας ώστε να μη διακινδυνεύσει κάτι τέτοιο από την πρώτη εβδομάδα. Από την άλλη πλευρά, η ΕΕ παραμένει ένα δημοκρατικό κλαμπ. Οι εταίροι θα ακούσουν αυτά που έχει να τους πει η νέα ελληνική κυβέρνηση, και θα περιμένουν την ανάλυση και αξιολόγηση της τρόικας που θα έρθει στην Αθήνα για συνάντηση γνωριμίας στο διάστημα 21 ως 24 Ιουνίου.  

Αυτό είναι το καλό σενάριο. Ακόμα και σε αυτό όμως, ο κ. Δραγασάκης θα βρεθεί αντιμέτωπος με μια σειρά ενστάσεων και αντιρρήσεων από τους εταίρους και θα πάρει μια πραγματική ιδέα για το τι σημαίνει διαπραγμάτευση στους κόλπους των 17.

Θα γυρίσει στην Αθήνα μάλλον θορυβημένος και θα μεταφέρει την κατάσταση στο επιτελείο Τσίπρα. Ως τις 28 του μηνός ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα αγγίξει κανέναν  νόμο του μνημονίου, αυτό το είπε ο ίδιος ο κ. Τσίπρας στη διακαναλική. Τότε όμως θα πάει ο ίδιος στις Βρυξέλλες για τη σύνοδο Κορυφής και την πρώτη συζήτηση με τη Μέρκελ.  

Το αν θα προχωρήσουν με την ακύρωση των νόμων του μνημονίου και όλα όσα έχουν προαναγγείλει θα κριθεί για τον ΣΥΡΙΖΑ έπειτα από αυτές τις συναντήσεις και κάτω από την πίεση των ταμειακών διαθεσίμων του κράτους, που τελειώνουν στις 20 Ιουλίου. Ως τότε θα έχουν μια σαφή εικόνα για το τι αποτελεί ρήξη και το τι όχι.

Και τις αποφάσεις αυτές βεβαίως δεν θα μπορούν να τις πάρουν σε ένα ήρεμο περιβάλλον, θα υπάρχουν πιέσεις, πανικός, οικονομική αναστάτωση, δηλώσεις επί δηλώσεων. Ο κ. Δραγασάκης φρόντισε να χαμηλώσει τις προσδοκίες, λέγοντας ότι οι άμεσοι στόχοι του ΣΥΡΙΖΑ είναι κατ’ αρχήν αμυντικοί. Πόσο πίσω όμως μπορεί να κάνει όμως ο Τσίπρας από τις δεσμεύσεις του για κατάργηση των μνημονιακών νόμων; Κάτι λοιπόν θα πρέπει να προσπαθήσει να κάνει.  

Από την αντίδραση των εταίρων θα κριθεί η συνέχεια. Είναι πιθανόν να διακοπεί η χρηματοδότηση. Όπως μας είπε ο κ. Τσίπρας υπάρχει σχέδιο και για αυτό το ενδεχόμενο, δηλαδή εισπρακτικά μέτρα άμεσης απόδοσης, με τα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ θα προσπαθήσει να συνεχίσει να πληρώνει μισθούς και συντάξεις.

Το ότι σε μια τέτοια περίπτωση πάντως θα δημιουργηθούν μεγάλα προβλήματα στη χώρα, το παραδέχτηκε εμμέσως και ο ίδιος. Το πόσο θα στηρίξει μια τέτοια εξέλιξη η ΔΗΜΑΡ είναι ένα θέμα, είναι πολύ πιθανόν το κόμμα του κ. Κουβέλη να διακόψει τη στήριξη του στον κ. Τσίπρα, ή να του θέσει τελεσίγραφα ώστε να υποχωρήσει. Σε κάθε περίπτωση πάντως, μετά τα μέσα Ιουλίου θα ξέρουμε αν ο κ. Τσίπρας θα προχωρήσει σε κάποιον συμβιβασμό με τους Εταίρους και ποιές θα είναι οι βασικές παράμετροι του συμβιβασμού αυτού.


Θέμης Δαγκλής   
http://newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: