Τετάρτη 13 Ιουνίου 2012

Παπανδρέου:Καταστροφική η έξοδος...



«Το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ θα ήταν καταστροφικό. Θα ήταν σαν η Καλιφόρνια να σταματούσε ξαφνικά να χρησιμοποιεί το δολάριο και να χρησιμοποιεί πέσος», δήλωσε σε συνέντευξή του σε εκπομπή του αμερικανικού δικτύου CBS ο ... πρώην πρωθυπουργός της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου.

«Γι’ αυτό, αν και ακολουθούμε ένα πολύ δύσκολο πρόγραμμα προσαρμογής, το οποίο ίσως χρειάζεται κάποιες τροποποιήσεις, η παραμονή στο ευρώ είναι πιο ασφαλής επιλογή όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για την Ευρώπη συνολικότερα» συμπλήρωσε ο κ. Παπανδρέου.

Και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα είναι ζωτικής σημασίας για την περιοχή. Σκεφτείτε την Αραβική Άνοιξη, είμαστε γείτονες με τους Άραβες φίλους μας. Σκεφτείτε τη Μέση Ανατολή και το Ισραήλ. Σκεφτείτε τα Βαλκάνια και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Θα υπήρχαν πολύ βαθείες γεωπολιτικές επιπλοκές, εάν η Ελλάδα εγκατέλειπε το ευρώ».

Ερωτηθείς για τις συνέπειες στην Ευρώπη από μια ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα έχει πρόβλημα, αλλά δεν είναι το κύριο πρόβλημα της Ευρώπης, ενώ συμπλήρωσε ότι οι αγορές στη συνέχεια θα μπορούν να στραφούν εναντίον άλλων χωρών, όπως η Ισπανία, η Ιταλία, η Πορτογαλία.

Για να αποφευχθεί ένα ντόμινο, συνέχισε ο κ. Παπανδρέου, αυτή είναι η κρίσιμη στιγμή για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. «Πρόκειται για τους πόνους γέννας μιας πιο ολοκληρωμένης ή ομοσπονδιοποιημένης Ευρώπης» είπε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε ότι μια υγιής Ευρώπη θα βοηθούσε και την αμερικανική οικονομία.

Σε ερώτηση πόσο πιθανό είναι να εξαναγκαστεί η Ελλάδα να βγει από το ευρώ, απάντησε ότι δεν νομίζει πως υπάρχει κάποιος που θέλει τη χώρα εκτός της Ευρωζώνης. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι η Ελλάδα έχει πρόβλημα, όπως θα είχε και μια επιχείρηση που δανείστηκε πολλά, αλλά δεν παρήγαγε τίποτα ανταγωνιστικό.
Αναφερόμενος στην ευρωπαϊκή ενοποίηση είπε ότι υπάρχουν εμπόδια, καθώς πρόκειται για διαφορετικές χώρες, με διαφορετικές γλώσσες, που όμως έχουν συνδέσει το μέλλον τους. Εξαιτίας των διαφορών αυτών, είπε, είναι κατανοητή μια διστακτικότητα. Αλλά πρέπει να προχωρήσουμε, συμπλήρωσε.

Ακολούθως, είπε ότι είναι αναγκαία μια τραπεζική ένωση, καθώς και μια δημοσιονομική ένωση, η οποία θα παρακολουθεί τι συμβαίνει σε κάθε χώρα. Επίσης, ζήτησε εναρμόνιση των φορολογικών συστημάτων, αλλά και μια κοινωνική ένωση με κοινά επιδόματα ανεργίας ή τη δυνατότητα εκπαίδευσης και απασχόλησης νέων ανέργων σε όλες τις χώρες της Ευρώπης. Συμπλήρωσε και τη διεύρυνση της δημοκρατίας με εκλογή προέδρου της ΕΕ από τους Ευρωπαίους πολίτες..

Δεν υπάρχουν σχόλια: