Τετάρτη 13 Ιουνίου 2012

Η αλαζονική κυρία Φέκτερ ταράζει την ευρωζώνη



Η αλαζονική κυρία Φέκτερ ταράζει την ευρωζώνη
Νέες εντάσεις εντός ευρωζώνης πυροδότησαν οι δηλώσεις της υπουργού Οικονομικών της Αυστρίας, Μαρία Φέκτερ, η οποία μίλησε για πιθανή προσφυγή της Ιταλίας σε μηχανισμό στήριξης στο άμεσο μέλλον.
Φυσικά δεν είναι η πρώτη φορά που η αυστριακή υπουργός κάνει εμπρηστικές δηλώσεις, αφού φαίνεται πως η γερμανική κυριαρχία στην νομισματική ένωση κάνει τη στενή σύμμαχο Αυστρία να κοιτάζει... αφ υψηλού. Η Μαρία Φέκτερ έκανε λόγο για πιθανή ανάγκη στήριξης της Ιταλίας υπό την πίεση των αγορών, με αποτέλεσμα να λάβει τη σκληρή απάντηση τοι ιταλού πρωθυπουργού, Μάριο Μόντι, ο οποίος χαρακτήρισε «εντελώς ανάρμοστο ένας, ή μία, υπουργός Οικονομικών ενός κράτους-μέλους της Ε.Ε. να σχολιάζει έτσι την κατάσταση ενός άλλου κράτους-μέλους».


Η αυστριακή υπουργός, μιας χώρας που ανήκει στον σκληρό πυρήνα του ευρώ και πολλές φορές εκφράζει όσα δεν επιτρέπεται να πει το Βερολίνο και ο γερμανός ομόλογος της Φέκτερ, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, είχε προκαλέσει πριν από μερικούς μήνες την έκρηξη του προέδρου του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, όταν βιάστηκε να ανακοινώσει τη συμφωνία για την αύξηση της δύναμης πυρός των ταμείων στήριξης- στα 800 δισ. ευρώ. Η Μαρία Φέκτερ, παράλληλα, έχει κάνει ουκ ολίγες φορές παρεμβάσεις για το ελληνικό ζήτημα κάνοντας μάλιστα και συστάσεις προς την Αθήνα.


Πριν από έναν μήνα περίπου, με δηλώσεις της είχε πραγματοποιήσει ευθεία παρέμβαση στις διεργασίες για σχηματισμό κυβέρνησης εκφράζοντας την αντίθεσή της σε μια κυβέρνηση προσωπικοτήτων. «Εκείνο που με εκπλήσσει ιδιαίτερα, είναι το ότι δεν θα παραμείνει στην εξουσία η τωρινή κυβέρνηση, αλλά θα έλθουν και πάλι νέα πρόσωπα, μια νέα κυβέρνηση τεχνοκρατών και θα πρέπει και πάλι να ξεκινήσουμε από τον Αδάμ και την Εύα και να εξηγούμε πώς πρέπει να τηρηθεί η συμφωνία» είπε χαρακτηριστικά.


Η ίδια μάλιστα προκάλεσε την αντίδραση της Γερμανίας, υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα ενδέχεται να βγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση εξαιτίας των προβλημάτων της οικονομίας της. Σύμφωνα με αυστριακή εφημερίδα αξιωματούχοι από το γραφείο της Άνγκελα Μέρκελ τηλεφώνησαν στον καγκελάριο της Αυστρίας, Βέρνερ Φάιμαν για να τον ρωτήσουν αν οι απόψεις της κυρίας Φέκτερ απηχούσαν την επίσημη γραμμή της χώρας, λαμβάνοντας αρνητική απάντηση.


Η συντηρητική υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, παράλληλα, δεν δίστασε να χαρακτηρίσει ως «ανοησίες» τις εξαγγελίες του γάλλου προέδρου, Φρανσουά Ολάντ, με την εκλογή του, δείχνοντας ότι σε αυτή την περίπτωση ακολουθεί πιστά το δόγμα Μέρκελ, που περιλαμβάνει δημοσιονομική πειθαρχία, λιτότητα και «τιμωρητικά» μέτρα για τους δημοσιονομικούς παραβάτες και φυσικά αποστροφή για τα ευρωομόλογα.


Η κυρία Φέκτερ εκμεταλλευόμενη την «αδερφική» σχέση της Γερμανίας με τη χώρα της, την Αυστρία, συμπεριθφέρεται πολιτικά ως μια «σμίκρυνση» της γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, κοιτάζοντας αφ υψηλού τις υπερχρεωμένες χώρες, κάνοντας, μάλιστα, ευθείες παρεμβάσεις στις εσωτερικές τους υποθέσεις. Φυσικά η αυστριακή υπουργός φοβάται μία ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, πόσο μάλλον αν ληφθεί υπόψην και το γεγονός ότι το ποσό που εισέπραξε σε τόκους η Αυστρία από την Ελλάδα, για τη συμμετοχή της στο πακέτο βοήθειας προς την Αθήνα, έφτασε τα 62,6 εκατομμύρια ευρώ, μέχρι τέλη Δεκεμβρίου 2011.


Η ίδια είχε επίσης παραδεχτεί ότι η χώρα της δεν έχει χάσει μέχρι σήμερα από την Ελλάδα ούτε ένα ευρώ, σημειώνοντας πως μέχρι τώρα η Αθήνα έχει καταβάλει έγκαιρα τους τόκους. Άρα λογικό να διατηρεί την αλαζονική και «ηγεμονική» στάση της, υποδυόμενη το ρόλο του... υπασπιστή της Άνγκελα Μέρκελ στο στρατόπεδο του σκληρού πυρήνα του ευρώ.


Βαγγέλης Βιτζηλαίος
 moneypost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: