Τετάρτη 13 Ιουνίου 2012

Σαμαράς: "Ο ΣΥΡΙΖΑ μας πάει εκτός Ευρώπης στην δραχμή"

"Συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ είναι με τον Κουφοντίνα. Εγώ είμαι τάξη και νόμος;"



 
 



Την ανάγκη να σχηματιστεί κυβέρνηση σωτηρίας τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντώνης Σαμαράς κατά την διάρκεια της διακαναλικής συνέντευξης Τύπου, ξεκαθάρισε ότι θα είναι εκείνος πρωθυπουργός και εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι δεν θα υπάρξει παράταση της ακυβερνησίας.

Ο κ. Σαμαράς έβαλε στο στόχαστρό του τον ΣΥΡΙΖΑ και για το οικονομικό του πρόγραμμα και για τα θέματα της λαθρομετανάστευσης και της εγκληματικότητας. Επανέλαβε δε με έμφαση ότι θα κάνει επαναδιαπραγμάτευση με τους ευρωπαίους εταίρους ενώ υποστήριξε ότι η “καταγγελία που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει την Ελλάδα μαύρο πρόβατο και θα τους επιτρέψει να μας βγάλουν από την ΕΕ”.

Στην ερώτηση με ποιούς θα συνεργαστεί ο κ. Σαμαράς απάντησε: “υπάρχουν δύο όροι για την συνεργασία: την παραμονή στο ευρώ και την επαναδιαπραγματευση.

Εγώ πιστεύω ότι θα γίνει κυβέρνηση, αλλά δεν μπορούμε να βάλλουμε όρους απαγορευτικούς εκ των προτέρων. Λέει πχ ο κ. Βενιζέλος οικουμενική κυβέρνηση. Τί θα γίνει αν τα άλλα κόμματα δεν δεχθούν; Ο κ. Τσίπρας λέει για αριστερή κυβέρνηση, αλλά οι άλλοι δεν δέχονται. Εγώ λέω ότι ο τόπος έχει ανάγκη από ισχυρή κυβέρνηση που την αποκαλώ κυβέρνηση σωτηρίας. Πέραν αυτού έχουμε βάλει 18 στόχους για την οικονομία και καταθέσαμε και 12 βήματα για την εγκληματικότητα και την μετανάστευση. Δεν πιστεύω ότι τα πάντα είναι αγεφύρωτα. Είμαι εκείνος που λέει ότι πάση θυσία δεν πρέπει να έχουμε τρίτη εκλογική αναμέτρηση. Πρέπει με βάση τα σημεία σύγκλησης ο κόσμος να αποφασίσει και να αναδείξει τις πολιτικές δυνάμεις που μπορούν να συνεργαστούν”.  Στο ερώτημα για το αν θα συνεργαστεί ακόμη και με τον ΣΥΡΙΖΑ απάντησε: “Θα πούμε ναι και με τον ΣΥΡΙΖΑ αν πουν ναι στο ευρώ. Αυτοί διχάζουν όταν λένε έξω από ΝΑΤΟ και ΕΕ . Οι επιπτώσεις των προτάσεών τους είναι που διχάζουν”.


Για τις εξελίξεις στην ΕΕ ανέφερε ότι οι ισχυρές χώρες της Ευρώπης όπως η Ισπανία είναι πέντε φορές το πρόβλημα της Ελλάδας. "Πιστεύω ότι μέσα από συμμαχίες με χώρες που έχουν προβλήματα, μέσα από φιλίες με άτομα που παίζουν ρόλο μπορούμε να κερδίσουμε από το ότι η Ευρώπη αλλάζει και ακολουθεί μία νέα πολιτική. Δίνεται μία ευκαιρία στην Ελλάδα να πετύχει το ίδιο. Αν πάμε σε καταγγελία η Ελλάδα θα γίνει το μαύρο πρόβατο, και κάποιοι θέλουν να γίνει αυτό, να βγει το μαύρο πρόβατο να το φάει ο λύκος για παραδειγματισμό".

“Το πρόγραμμά μας είναι κοστολογημένο σε ευρώ όταν άλλα προγράμματα δεν υπάρχουν και ουσιαστικά χωρίς να το λένε είναι κοστολογημένα σε δραχμές” δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντώνης Σαμαράς:  “Εμείς θέλουμε να αλλάξουμε το πρόγραμμα που υπάρχει τώρα ώστε να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας και να παραμείνουμε στο ευρώ. Αντίθετα ο ΣΥΡΙΖΑ μιλά για μονομερή καταγγελία που δημιουργεί ρήξη με την Ευρωπαϊκή Ένωση και έξοδο από το ευρώ. Όταν το κάνεις αυτό -μονομερή καταγγελία- θα αναγκαστείς να συνθηκολογήσεις και στο τέλος θα αποδεχθείς όχι ένα αλλά δέκα μνημόνια. Εμείς έχουμε πει από που θα προέλθουν τα ποσά που απαιτούνται για την ανάκαμψη της οικονομίας. Εξηγήσαμε από  που θα προκύψει η απαραίτητη ρευστότητα από το ΕΣΠΑ, την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών κλπ. Ταχθήκαμε υπέρ της πρότασης Μόντι για ευρωπαική εγγύηση των καταθέσεων. Εμείς έχουμε συγκεκριμένη πρόταση εντός του ευρωπαικού πλαισίου. Για εμάς το μεγάλο θέμα είναι μέσα στο ευρώ με σταθερή κυβέρνηση για πολιτική ανάπτυξης και δημιουργία θέσεων εργασίας. Με αυτό τον τρόπο θα αλλάξει και η ψυχολογία στην αγορά και το μισό στην οικονομία είναι η ψυχολογία”.
Σε ερώτηση για την κυβέρνηση της επόμενης ημέρας και αν θα είναι πρωθυπουργός ο κ. Σαμαράς απάντησε ότι σε μία δημοκρατία είναι αυτονόητο ο αρχηγός του πρώτου κόμματος να είναι και πρωθυπουργός. “Νομίζετε ότι η θέση του πρωθυπουργού θα είναι αξιοζήλευτη; νομίζετε ότι πολλοί θα θελήσουν να την διεκδικήσουν και μάλιστα χωρίς να την έχουν ζητήσει από τον ελληνικό λάο; και γιατί ψηφίζει ο ελληνικός λαός για να έχει πρωθυπουργό που δεν προέκυψε από τις εκλογές;” απάντησε χαρακτηριστικά.

Στο ερώτημα για την επαναδιαπραγμάτευση εν αντιθέσει με την καταγγελία που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Σαμαράς απάντησε: ‘Όταν έστειλα την επιστολή μου στην ΕΕ μίλησα για τροποποίηση και έγινε δεκτό. Αυτό είναι πολύ σημαντικό. Με την καταγγελία που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα κάνουν καμία διαπραγμάτευση, θα μας βγάλουν έξω. Για να εκβιάσεις κάποιον πρέπει αυτός να φοβηθεί ώστε να βρεθείς εσύ μετά σε καλύτερη θέση. Εγώ δεν βλέπω κανέναν να φοβάται, αντίθετα κάποιοι το θέλουν για να μας κάνουν το μαύρο πρόβατο της ΕΕ. Θα ήταν συνταγή καταστροφής η καταγγελία”.

Ο κ. Σαμαράς επικαλέστηκε τον Κον Μπετίτ και τον Μοσκοβισί για να υποστηρίξει ότι η τακτική του ΣΥΡΙΖΑ οδηγεί εκτός ευρώ. “Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα, το θέμα είναι ποιοί είναι εκείνοι που τρομάζουν τον κόσμο; Είναι εκείνοι που δεν έχουν πρόγραμμα, εκείνοι που έχουν συνιστώσες που αλληλοαναιρούνται, εκείνοι που λένε ότι θα φορολογήσουν τις καταθέσεις, εκείνοι που λένε ότι θα βάλλουν φόρρο 1% στον τζίρο των επιχειρήσεων” ανεφερε χαρακτηριστικα. Συνεχίζοντας την επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι “δεν εκφράζει το νέο ο κ. Τσίπρας εκφράζει παλιές νοοτροπίες, εκφράζει τον παρωχημένο λαικισμό που είναι η χειρότερη μορφή λαικισμού”.


Στο ερώτημα για την δεξιά ατζέντα “νόμος και τάξη” ο κ. Σαμαράς απάντησε: “λένε ότι έχουμε δεξιά ατζέντα, τα έχω ακούσει. Ας έλθει ο ΣΥΡΙΖΑ στον Αγ. Παντελεήμονα και στην Πάτρα, ας μας πει για τα ταξιδιωτικά έγγραφα αυτά τι ατζέντα είναι; Αν δώσει έγγραφα τότε οι άλλες χώρες θα αποκλείσουν ακόμη και τους Έλληνες. Επίσης ξέρω ότι υπάρχει συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ που χειροκροτούσε τον Κουφοντίνα, εγώ δεν το κάνω, αυτό σημαίνει ότι είμαι νόμος και τάξη; Και ο αφοπλισμός της αστυνομίας και μόνο που ελέχθη είναι απαράδεκτο και τα επιδόματα ανεργίας στους μετανάστες είναι απαράδεκτα. Σε ποιές χώρες συμβαίνουν αυτά που θα τα βρει αυτά τα λεφτά ο ΣΥΡΙΖΑ. Πρέπει να δούμε ποιές είναι οι αρχές και οι αξίες μία κοινωνίας και ποιός είναι ο προσανατολισμός της”.

Για την Δικαιοσύνη είπε ότι σημαντικό θέμα για τη ΝΔ:  “Ειναι άδικο το να μην έχεις το δικαίωμα του συμψηφισμού. Ειναι αφύσικο να σου λέει το κράτος ότι σε πάω φυλακή και σου κόβω το ρεύμα την ώρα που το κράτος σου χρωστα. Για να είναι αυστηρό το κράτος πρέπει να είναι δίκαιο. η δικαιοσύνη πρέπει να είναι διάχυτη παντού και πρώτα στους πολιτικούς. Με το πόθεν έσχες ξεκάθαρα θα πουμε ποσα είχες όταν μπήκες τί είχες όταν βγήκες. Αν υπάρχει διαφορά, θα δημευθεί αυτη η διαφορά . Αυτά θα γίνουν αμέσως. Ασυμβίβαστο υπουργού και βουλευτή. Διαχωρισμός εκτελεστικής και δικαστικής εξουσίας. Κατάργηση προνομίων βουλευτών, καμία διαφορά στον τρόπο που διώκεται ένας πολίτης από έναν βουλευτή. αρμοδιότητες και ρόλος προέδρου της Δημοκρατίας.  Μικρότερη κυβέρνηση , ιδιωτικά πανεπιστήμια... μικρότερο ευέλικτο κράτος δίνει και σταθερότητα και εμπιστοσύνη και μπορείς να το αλλάξεις αμέσως.

Προτεραιότητα του είναι η αντιμετώπιση των προβλημάτων στο χώρο της υγείας τόνισε ο Αντώνης Σαμαράς ." Το ελλειμα στο χώρο της υγείας είναι 6 δις που πρέπει να βρεθούν άμεσα και να τα δώσουμε σε αυτούς που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη" δήλωσε χαρακτηριστικά επισημαίνοντας πως είναι διατεθημένος να ανοίξει άμεσα το φάκελο δικαιοσύνη έτσι ώστε να εξεταστούν οι πιθανές περιπτώσεις κατασπατάλησης του δημοσίου χρήματος.

Ο Πρόεδρος της ΝΔ επεσήμανε πως θα προχωρήσει στην επέκταση του επιδόματος ανεργίας, και θα λάβει μέτρα για τη μείωση της γραφειοκρατίας. Επισημαίνοντας πως προυπόθεση για τη μείωση της ανεργίας είναι η ανάπτυξη , κάτι που μπορεί να γίνει μόνο με την προσέλκυση επενδύσεων ο κ. Σαμαράς τόνισε πως θα πατάξει τη γραφειοκρατία.  " Ο μόνος τρόπος να δώσεις ελπίδα είναι οι θέσεις εργασίας που θα δοθούν με κάποια αίσθηση μακροπρόθεσμη. Ο μόνος τρόπος για να σκοτώσεις την ελπίδα είναι να πεις πως υπάρχουν χρήματα και να δημαγωγήσεις την ώρα που σπρώχνεις τη χώρα εκτός Ευρώπης. Το σκάφος ήδη υπάρχει, δεν ξεκινάμε από τον ταρσανα, είναι το κράτος που ζητά τόσα πράγματα για κάποιον που θέλει να κάνει μια επένδυση.  Η ελπίδα για το νέο το παιδί είναι να του πεις ότι η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να σε χωρέσει" τόνισε χαρακτηριστικά.

Για τα ζητήματα της ασφάλειας του πολίτη: "Πρέπει να διώξουμε το φόβο και να εμπεδώσουμε το αίσθημα της ασφάλειας.  Θα ανακαταλάβουμε τις πόλεις από εκείνους που τις έχουν καταλάβει  με το χειρότερο τρόπο" τόνισε ο κ. Σαμαράς επισημαίνοντας πως "  θα πάνε οι λαθρομετανάστες σε ειδικά κέντρα φυλαξης, θα φυλάξουμε καλύτερα τα σύνορα" ενώ δεσμεύτηκε και για την κατάργηση του νόμου Ραγκούση. Ο Πρόεδρος της ΝΔ έκανε λόγο για τραγικές καταστάσεις επισημαίνοντας την αύξηση της πορνείας και των ναρκωτικών ενώ επεσήμανε και το γεγονός ότι υπάρχει η αίσθηση της ατιμωρησίας. " Θα αλλάξουμε το νομικό πλαίσιο" είπε ο κ. Σαμαρας επαναλαμβάνοντας πως θα βγάλει τις κουκούλες από τους κουκουλοφόρους. " Δημοκρατία με φόβο δεν υπάρχει, αλλά και οικονομία με φόβο δεν υπάρχει" είπε ο κ. Σαμαράς τονίζοντας πως από τη μια η ασυδοσία και από την άλλη η έλειψη εμπιστοσύνης έχει δημιουργήσει μια κατάσταση που δεν πάει άλλο. Ο Πρόεδρος της ΝΔ κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να ξεκαθαρίσει τη θέση του επισημαίνοντας πως οι παράνομοι εισβολείς θα φύγουν.


Ο κ. Σαμαράς είπε και που θα επικενρώσει την επαναδιαπραγμάτευση:
 Μέτρα για χαμηλοσυνταξιόύχους, πολύτεκνους, περικοπές  11 δις θα πρέπει να γίνουν αργότερα. Το χαράτσι πρεπει να καταργηθεί, νεο ΕΤΑΚ πιο δίκαιο μικρότερο και εξυπνότερο κράτος. Οχι απολύσεις. Τα όποια χρηματα θα πρεπει να βγουν από το σπάταλο κράτος. Οχι σε μείωση μισθού και σύνταξης. Ότι μείωση έγινε βγήκε από την αγορά. Σε καμια περίπτωση δεν θα πρέπει να συζητάμε για το μοντέλο της Βουλγαρίας και της πορτογαλίας. Παρά το γεγονός ότι είχαν χαμηλούς μισθούς δεν έγινε ανάπτυξη. Ειναι το μη μισθολογικό κόστος, είναι οι αυξήσεις στη ΔΕΗ... Την επαναδιαπραγμάτευση θα την αναλάβει μια ισχυρή ομάδα...


Κλείνοντας αναφέρθηκε στο διακύβευμα των εκλογών.  “Πρωτη φορά τίθεται τόσο καθαρά το δίλλημα κυβέρνηση ή ακυβερνησία, ευρώ ή δραχμή, δουλειές ή φόροι.  Είναι διακυβεύματα που σπάνε κόκαλα, υπάρχει κάτι ακόμα το αλήθεια ή παραμύθι... αληθεια ειναι αυτά έχω κοστολογημένα, το παραμύθι είναι πως δεν λέω το πρόγραμμά μου  υπάρχει το θέμα ασφάλεια ή φόβος, το δίλλημα ισχυρή συμμαχία ή απομόνωση. Σοβαρότητα ή ιδεοληψία. Δεν θέλουμε να πολώσουμε , υπάρχει δρόμος υπευθυνότητας. Δεν μπορώ να πω ψέμα, δεν μπορω να πως πως λεφτά υπάρχουν...ο κ. Τσίπρας προσπαθεί να κάνει εποχή Ανδρέα Παπανδρέου. Ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε μετρήσει τότε, είχε βρει χρήματα , λεφτά υπήρχαν τότε και έδωσε... αλλα υπήρχε ταμείο. Σημερα από το μείον θα δώσεις τί σε ποιον;  αυτό είναι φασροκωμωδία”.

Δεν υπάρχουν σχόλια: