Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2013

Βαρείς οι συντελεστές για τα παραθαλάσσια Στο 1,5 ευρώ το στρέμμα ο ελάχιστος φόρος για τα αγροτεμάχια


Στο 1,5 ευρώ το στρέμμα ο ελάχιστος φόρος για τα αγροτεμάχια
  (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Στο 1,5 ευρώ περίπου το στρέμμα διαμορφώνεται ο ελάχιστος φόρος για την αγροτική γη όλης της χώρας, σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τον νέο τρόπο φορολόγησης των ακινήτων.

Στον ενιαίο φόρο περιλαμβάνονται όλες οι εκτός σχεδίου εκτάσεις μεταξύ αυτών και τα οικόπεδα, τα οποία επιβαρύνονται με διπλάσιο, ακόμη και τριπλάσιο φόρο, αν βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη των 200μ. από τη θάλασσα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με έγκυρες πηγές του υπουργείου Οικονομικών, τα αγροτεμάχια ο φόρος για τα αγροτεμάχια προκύπτει από έναν μαθηματικό τύπο που υπολογίζει το γινόμενο του Βασικού Συντελεστή Φορολογίας (ΒΣΦ), ο οποίος ορίζεται σε 0,15 λεπτά του ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, και άλλων συντελεστών αναλόγως των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του αγροτεμαχίου (θέση, χρήση, αν έχει πρόσοψη στην εθνική οδό, εάν υπάρχει στην επιφάνειά του κατοικία, την απόστασή του από τη θάλασσα κα.)

Με βάση αυτόν τον υπολογισμό χοντρικά, κάθε στρέμμα φορολογείται από 1,5 ευρώ έως και περίπου 70 ευρώ. Εάν όμως το αγροτεμάχιο είναι επί της ουσίας οικόπεδο επειδή φιλοξενεί κατοικία, τότε ο φόρος είναι πολυ μεγαλύτερος.

Από την φορολόγηση των αγροτεμαχίων που θα ξεκινήσει το 2014 το YΠΟΙΚ προσδοκά την είσπραξη περίπου 950 εκατ. ευρώ.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: