Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2013

Ενδιαφέρον και για τον ΟΣΕ Η Gazprom θα συμμετέχει στο νέο διαγωνισμό για την ΔΕΠΑ


Η Gazprom θα συμμετέχει στο νέο διαγωνισμό για την ΔΕΠΑ
Η πρόεδρος της ρωσικής Άνω Βουλής με τον Αντώνη Σαμαρά   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Την συμμετοχή της Gazprom στο νέο διαγωνισμό για τη ΔΕΠΑ, προανήγγειλε η πρόεδρος του Συμβουλίου της Ομοσπονδιακής Συνέλευσης της Ρωσίας, Βαλεντίνα Ματβιένκο, κατά τη συνάντησή της με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά. Επιπλέον σημείωσε ότι υπάρχει ρωσικό ενδιαφέρον και για τον ΟΣΕ. Πρόσκληση στον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να επισκεφτεί την Ελλάδα απηύθυνε ο πρωθυπουργός.

Η κ. Ματβιένκο επέδωσε στον κ. Σαμαρά προσωπικό μήνυμα του Βλ.Πούτιν. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η κ. Ματβιένκο ανέφερε πως υπάρχει έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον από ρωσικές εταιρίες και εξέφρασε την κατηγορηματική βούληση της ρωσικής κυβέρνησης να στηρίξει με κάθε τρόπο αυτές τις επενδύσεις.

Επίσης είπε πως η Gazprom θα συμμετάσχει στον νέο διαγωνισμό για τη ΔΕΠΑ, ενώ διατύπωσε τα παράπονά της για τη στάση των Ευρωπαίων. Όπως εξήγησε, η ρωσική εταιρεία έχει δραστηριότητα παντού στην Ευρώπη και εκείνοι έχουν πρόβλημα αν η Gazprom έρθει στην Ελλάδα.

Επιπλέον σημείωσε ότι υπάρχει ρωσικό ενδιαφέρον και για τον ΟΣΕ, ενώ εξέφρασε την εκτίμησή της για τον αγώνα που κάνουν οι Έλληνες και είπε ότι κατανοεί τις δυσκολίες.

«Απαιτούν ανδρεία οι αποφάσεις που έχετε πάρει» φέρεται, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, να είπε στον πρωθυπουργό και εκείνος εμφανίστηκε αισιόδοξος τονίζοντας «πως είμαστε στο τελευταίο τμήμα της διαδρομής».

Ο πρωθυπουργός επίσης αναφέρθηκε στην επιστολή που απέστειλε στον Βλαντιμίρ Πούτιν για την τιμή του φυσικού αερίου και η κ. Ματβιένκο σημείωσε πως υπήρξε άμεση ανταπόκριση, ότι έχουν ήδη γίνει δύο γύροι συνομιλιών και πως μετά τον τρίτο γύρο ελπίζει να υπάρξει συμφωνία.

Στη συνέχεια η πρόεδρος της ρωσικής Άνω Βουλής συναντήθηκε με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο.

Όπως ανέφερε ο κ. Βενιζέλος, η συζήτηση αφορούσε όλο το πλέγμα των διμερών σχέσεων: τουρισμό, ενέργεια, επενδύσεις και ιδιωτικοποιήσεις. Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα θα αξιοποιήσει στο έπακρο το εξάμηνο της ελληνικής προεδρίας στην ΕΕ για αναβάθμιση των σχέσεων «όχι μόνο σε διμερές επίπεδο, αλλά και μεταξύ ΕΕ - Ρωσικής Ομοσπονδίας, σε όλα τα επίπεδα».

Με την Β.Ματβιένκο συναντήθηκε και η Ντόρα Μπακογιάννη. Στη συνάντηση, η οποία διήρκεσε περίπου 45 λεπτά, κύριο θέμα συζήτησης ήταν η έκθεση για τις σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας, ενώ έγινε αναφορά και στις εξελίξεις στη Συρία.

Στις 18:00 με την  ευκαιρία των εργασιών του Γ’ Ελληνο-Ρωσικού Κοινωνικού Φόρουμ, που πραγματοποιούνται στο Ζάππειο, ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Ευ. Μεϊμαράκης και η κ. Ματβιέντκο θα απευθύνουν χαιρετισμό.

Την Τρίτη στις 11:30 η πρόεδρος της ρωσικής Άνω Βουλής θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στη Βουλή των Ελλήνων όπου θα έχει ιδιαίτερη συνάντηση με τον πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Ευάγγελο Μεϊμαράκη.

Αμέσως μετά, σε ειδική εκδήλωση θα βραβευθεί από τον κ. Μεϊμαράκη με το Χρυσό Μετάλλιο της Βουλής των Ελλήνων.

Στο πλαίσιο των επαφών της ρωσικής αντιπροσωπείας, θα πραγματοποιηθούν και συναντήσεις με έλληνες επιχειρηματίες και εκπροσώπους  του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: