Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2013

Την Τετάρτη κρίνεται πόσο "κρύο" χειμώνα θα έχουμε...


Ελληνική αποστολή μεταβαίνει στη Μόσχα, προκειμένου να διαπραγματευτεί με την ρωσική Gazprom τις τιμές του φυσικού αερίου.

Μια από τις κρισιμότερες συναντήσεις, από το αποτέλεσμα της οποίας θα εξαρτηθεί το...
ενεργειακό κόστος αυτού του χειμώνα, είναι προγραμματισμένη για αύριο, Τετάρτη. Ελληνική αποστολή, αποτελούμενη από στελέχη του υπουργείου Ενέργειας – και όχι μόνο – μεταβαίνει στη Μόσχα, προκειμένου να διαπραγματευτεί με την ρωσική Gazprom τις τιμές με τις οποίες η χώρα μας θα προμηθεύεται στο εξής φυσικό αέριο από τη Ρωσία. Με βάση τα έως τώρα δεδομένα, η Ελλάδα αγοράζει το αέριο σε τιμή πολύ υψηλότερη απ' αυτή που οι Ρώσοι πωλούν στην υπόλοιπη Δυτική Ευρώπη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η διαφορά αυτή προσεγγίζει ακόμα και τα 80 δολάρια (υπολογίζοντας ως βάση τον ευρωπαϊκό μέσο όρο!), γεγονός το οποίο καταδεικνύει το υψηλότατο ελληνικό κοστολόγιο. Οι Ρώσοι, προβάλλουν αντιρρήσεις, υποστηρίζοντας ότι το τιμολόγιο της Ελλάδας είναι ανάλογο της περιορισμένης αγοράς της και ότι σε κάθε περίπτωση η συμφωνία της δεν είναι τύπου «Δυτικής Ευρώπης». Η Ελλάδα, που από την πλευρά της αποκλείει όλα αυτά τα επιχειρήματα, προσέλαβε μια πολύ μεγάλη δικηγορική εταιρία, που ειδικεύεται σε ενεργειακά ζητήματα και απειλεί με προσφυγή στη διεθνή Διαιτησία, αν δεν μειωθεί το τιμολόγιο της...
voria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: