Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2013

Τα βρήκαν Κουβέλης-Λοβέρδος για τον "Δημοκρατικό Σοσιαλισμό"



Σύγκλιση απόψεων Κουβέλη και Λοβέρδου για τη δημιουργία κοινού μετώπου δράσης. Τι δήλωσαν μετά τη συνάντηση
Μετά από μία και πλέον ώρα ολοκληρώθηκε το βράδυ της Δευτέρας η συνάντηση που είχαν ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης με τον πρόεδρο του κόμματος "Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα", Ανδρέα Λοβέρδο.
Στη συνάντηση των δύο ανδρών εξετάστηκε το ενδεχόμενο συνεργασίας για την κοινή κάθοδο των κομμάτων στις προσεχείς εκλογές για το Ευρωκοινοβούλιο και την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
O πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
"Συζητήσαμε με τον φίλο, κ. Ανδρέα Λοβέρδο, για τα ζητήματα που έχουν σχέση, με την ανάγκη πια, να δημιουργηθεί ο χώρος του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού.
Υπήρξε σύμπτωση απόψεων ότι πρέπει να δημιουργηθεί, είναι ανάγκη για την κοινωνία, είναι ανάγκη για την πολιτική. Βεβαίως, η συγκρότηση του χώρου του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού δεν μπορεί να γίνει γενικά και αόριστα αλλά στη βάση συγκεκριμένων πολιτικών και μάλιστα στη βάση συγκεκριμένου πολιτικού περιεχομένου για την παρούσα κατάσταση της Ελληνικής κοινωνίας, αλλά και για το μέλλον αυτού του τόπου που δικαιούται να βαδίσει δρόμους εξόδου από την κρίση.
Ο χώρος αυτός, πολιτικά πρέπει να προσδιορίζεται με την αντίθεσή του στην ασκούμενη κυβερνητική πολιτική αλλά και με την αντίθεσή του προς την δημαγωγία, τον λαϊκισμό της μονομερούς καταγγελίας ή της στάσης πληρωμών.
Το πρόγραμμα αυτό, η εναλλακτική πολιτική πρόταση, αναμφισβήτητα πρέπει να έχει ως άξονα την κοινωνική συνοχή αλλά και την ανάπτυξη του τόπου και αυτά δεν είναι γενικά και αόριστα ζητήματα. Είναι πάρα πολύ συγκεκριμένα μεγέθη, εξαιρετικά και αναγκαία προσδιοριστικά του χώρου που πρέπει να διαμορφωθεί, του χώρου του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού. Θα συνεχίσουμε τη συζήτηση μας. Σήμερα καταγράφουμε τη συμφωνία μας σε αυτά τα ζητήματα.
Απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο κοινής καθόδου στις εκλογές, απάντησε:
Όχι, συζητήσαμε μόνο αυτά τα οποία σας είπα λίγο πριν.
Σε ότι αφορά τη συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ στα πλαίσια της δημιουργίας του κοινού μετώπου, είπε, αποκλείοντας κάθε ενδεχόμενο σύγκλισης με το κόμμα του Ε. Βενιζέλου:
"Θα επαναλάβω αυτό το οποίο έχω πει. Βασικό στοιχείο της πολιτικής που θα δεσμεύει θετικά αυτόν τον τρίτο πόλο, το χώρο του δημοκρατικού σοσιαλισμού, είναι η αντίθεση του προς στην ασκούμενη κυβερνητική πολιτική και ταυτόχρονα η αντίθεση προς κάθε λαϊκισμό και δημαγωγία. Με σταθερή και αταλάντευτη αναφορά την έξοδο της χώρας από την κρίση, αλλά και την κοινωνική συνοχή".
Ο Ανδρέας Λοβέρδος έσπευσε να σημειώσει ότι το νέο αυτό μέτωπο, η δημιουργία του τρίτου πόλου, που συζήτησε μαζί με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ θα πρέπει να συγκροτηθεί "άμεσα", προσδιορίζοντας το χρονικό σημείο εντός του 2013, ώστε "να μην προλάβουν να φουντώσουν άλλο τα άκρα".
Οι δύο άνδρες ορίστηκε να συναντηθούν στα γραφεία της ΔΗΜΑΡ στην Αγίου Κωνσταντίνου, το απόγευμα της Δευτέρας, μετά από δηλώσεις του Ανδρέα Λοβέρδου στον κυριακάτικο Τύπο ότι συζητάει για "συμπόρευση των κεντροαριστερών δυνάμεων αρχίζοντας από τη Δημοκρατική Αριστερά".
"Επειδή έχουμε εκλογές τον Μάιο του 2014, όλα πρέπει να γίνουν Σεπτέμβριο - Οκτώβριο" δήλωσε ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος είχε ήδη κάνει διερευνητικές συζητήσεις με στελέχη της ΔΗΜΑΡ όπως οι Βασίλης Οικονόμου, Γιάννης Αμοιρίδης και Ανδρέας Παπαδόπουλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: