Δευτέρα, 9 Δεκεμβρίου 2013

Κοντά στην εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ Eurogroup: Για το νέο έτος μετατίθεται η κρίσιμη συμφωνία με την τρόικα


Eurogroup: Για το νέο έτος μετατίθεται η κρίσιμη συμφωνία με την τρόικα
  (Φωτογραφία:  Reuters )

Αθήνα
Την ελπίδα ότι η υλοποίηση των προαπαιτούμενων για την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα μπορεί να ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους εξέφρασε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Αντίθετα, η ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης, με το «καυτό» ζήτημα του δημοσιονομικού κενού, είναι «δύσκολο αν όχι αδύνατο», όπως είπε ο κ. Ντάισελμπλουμ, να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους και επομένως η συμφωνία μετατίθεται για τον Ιανουάριο.

Ο επικεφαλής της Eurogroup αναγνώρισε ότι έχει σημειωθεί πρόοδος στις διαπραγματεύσεις και η Αθήνα «εργάζεται εποικοδομητικά» με την τρόικα προκειμένου να κλείσουν τα ανοιχτά ζητήματα, τόνισε όμως ότι χρειάζεται «περισσότερη πρόοδος».

Ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών είπε ότι το κλιμάκιο της τρόικας επιστρέφει στην Αθήνα από την Τρίτη και θα επιδιώξει να κλείσει «όσα περισσότερα ζητήματα μπορούν ως το τέλος του έτους».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι είναι αισιόδοξος ότι θα καλυφθεί σύντομα το τέταρτο προαπαιτούμενο (ΕΑΣ).

«Έχουμε πλήρη συνείδηση των προσπαθειών» που καταβάλλει η Ελλάδα, «αλλά η δουλειά δεν έχει ολοκληρωθεί» πρόσθεσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, συμπληρώνοντας ότι όλα τα ζητήματα θα τα δει εκ νέου το Eurogroup τον Ιανουάριο.

Ο ίδιος σημείωσε μάλιστα ότι τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν από την ελληνική κυβέρνηση περιλαμβάνονται στα ήδη συμφωνηθέντα, στο πλαίσιο του μνημονίου, και δεν είναι νέα μέτρα.

«Έχουμε συναίσθηση των δυσκολιών και γνωρίζουμε πόσο λεπτή είναι η πολιτική κατάσταση στη χώρα» δήλωσε επίσης ο Ντάiσελμπλουμ, επισημαίνοντας ότι τα μέτρα λιτότητας είναι λογικό να δημιουργούν κοινωνικές εντάσεις. Ωστόσο υπάρχουν ακόμη διαρθρωτικές ενέργειες που θα πρέπει να προωθηθούν και να ολοκληρωθούν τόνισε.
«Είναι βέβαιο ότι νέα μέτρα δεν βοηθούν στην αποκλιμάκωση των κοινωνικών εντάσεων και γι' αυτό δεν ζητάμε κάτι περισσότερο από αυτά που έχουν συμφωνηθεί» ανέφερε ακόμη ο Ντάισελμπλουμ.
Την εκτίμηση ότι είναι πιθανή η εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα εντός του 2013 εξέφρασε και ο επικεφαλής του EFSF Κλάους Ρέγκλινγκ, ενώ ο επίτροπος Όλι Ρεν διαβεβαίωσε ότι η Επιτροπή θα συνεχίσει να στέκεται δίπλα στην Ελλάδα σε «αυτή τη δύσκολη προσπάθεια» που καταβάλλει.

To Eurogroup ενέκρινε την τελευταία έκθεση αξιολόγησης του ιρλανδικού προγράμματος και απένειμε τα εύσημα στις ιρλανδικές αρχές για την σταθερή εφαρμογή του προγράμματος.

Το Eurogroup ενέκρινε επίσης επί της αρχής την εκταμίευση της επόμενης δόσης των 100 εκατ. ευρώ για την Κύπρο, καλωσορίζοντας το συμπέρασμα της τρόικας ότι το πρόγραμμα βρίσκεται σε τροχιά.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: