Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2013

Οι συζητήσεις στο ΠΑΣΟΚ , τα στελέχη του και ο ρόλος της κεντροαριστεράς (αναλυτικό ρεπορτάζ)

20131208-223152.jpg
Eνα ιδιότυπο κρυφτούλι φαίνεται πως παίζεται μεταξύ ορισμένων στελεχών του ΠΑΣΟΚ. Ο λόγος έγκειται στο ότι κάποιοι απ’ αυτούς πιστεύουν ότι θα υπάρξουν πριν ή μετά τις ευρωεκλογές εξελίξεις στο υπάρχον πολιτικό σκηνικό. Γι’ αυτόν τον λόγο, όλες οι τάσεις και οι ομάδες συνομιλούν και προετοιμάζονται για το άγνωστο που θέλουν να κάνουν γνωστό.
Μέσα στην εβδομάδα οι συζητήσεις που έγιναν μεταξύ διαφόρων στελεχών ήταν εντατικές, ενώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον περιμένουν αρκετά στελέχη τη συγκέντρωση της Κεντροαριστεράς, προκειμένου να δουν τι θα ειπωθεί για να καταλάβουν την προοπτική της, αν αυτή υπάρχει και ποια είναι.
Δεν είναι τυχαία, όπως λένε μερικά στελέχη, η προώθηση που κάνει συγκεκριμένο εκδοτικό συγκρότημα στην προσπάθεια της πρωτοβουλίας της Κεντροαριστεράς, προκειμένου να χτίσουν αναχώματα ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Και επειδή, όπως λένε, το ανάχωμα δεν μπορεί να χτιστεί με το υπάρχον ΠΑΣΟΚ, μέσα από την Κίνηση των 58 επιχειρείται η αναστύλωση, έτσι ώστε πολλοί μαζί, αν μπορέσουν, να δημιουργήσουν τη νέα Κεντροαριστερά. Βέβαια, όπως επισημαίνουν, η Κίνηση των 58 θα μπορούσε ενδεχομένως να στηρίξει και την Κεντροδεξιά στη χώρα, στην περίπτωση που κινδυνέψει, κλείνοντας το μάτι και στον Αντώνη Σαμαρά, όπως πιστεύουν ορισμένα στελέχη του ΠΑΣΟΚ.
Σε όλη αυτή την προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη και βάσει των παρασκηνιακών διαβουλεύσεων, κάποια από τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ εκτιμούν ότι έχει νόημα να συμμετέχει και ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς δεν μπορεί να είναι απέναντι από την Κεντροαριστερά, γεγονός που προκαλεί φυσικά αντιδράσεις, αφού η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ δεν θέλει να ακούει κουβέντα. Ταυτόχρονα, γίνονται πολλές παρασκηνιακές συζητήσεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ που βλέπουν τα δημοσκοπικά ευρήματα σε χαμηλά ποσοστά. Κάποιοι, μάλιστα, τρέχουν ήδη να πάρουν θέση στην κούρσα των αλλαγών που πιστεύουν ότι θα έχει πολύ σύντομα το πολιτικό σύστημα της χώρας, είτε αυτοί σήμερα είναι υπουργοί, είτε διαθέτουν κληρονομικό δικαίωμα λόγω ονόματος. Πρόκειται για αλλαγές που θα συμπαρασύρουν και πολλές επιλογές από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι καθόλου τυχαία ούτε το άνοιγμα προς την πλευρά του Γ. Παπανδρέου μέσω του Γ. Δραγασάκη, ούτε η αναφορά της Αννας Διαμαντοπούλου που, ενώ έφυγε από το ΠΑΣΟΚ, θέλει τώρα να επιστρέψει μέσω ενός άλλου πολιτικού οχήματος, όπως θεωρεί ότι είναι η Κεντροαριστερά, αναλαμβάνοντας και πάλι κάποιο άλλον πολιτικό ρόλο.
Από την πλευρά του, ο κ. Βενιζέλος γνωρίζει πολύ καλά ότι έτσι όπως είναι διαμορφωμένο σήμερα το πολιτικό σκηνικό δεν οδηγεί πολύ μακριά. Και αυτό συμπαρασύρει και το κόμμα του που, λόγω της περιορισμένης πολιτικής δύναμης που διαθέτει εξ αντικειμένου, δεν μπορεί να διαμορφώσει όρους και προϋποθέσεις στη νέα εποχή, πλην βεβαίως της σταθερότητας που προσφέρει αφειδώς στην κυβερνητική συνοχή με τη στήριξή του προς τον κ. Σαμαρά για εθνικούς και μόνο λόγους, όπως αναφέρει συχνά πυκνά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Αυτό και μόνο, όμως, έχει παρενέργειες και προκαλεί αντιδράσεις και συζητήσεις, με αποτέλεσμα στο ΠΑΣΟΚ να ασχολούνται περισσότερο με το τι θα κάνουν οι βουλευτές του παρά με το τι θα πρέπει να γίνει στη χώρα για να ξεφύγει από το μνημόνιο και την οικονομική κρίση. Πρόκειται για μεγάλο κεφάλαιο, με το οποίο, δυστυχώς, δεν ασχολείται κανείς, αφήνοντας έτσι την εντύπωση σε πολύ κόσμο ότι ασχολείται μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ.
Τα ονόματα που «παίζουν»
Πριν από λίγα χρόνια, στο ΠΑΣΟΚ έλεγαν ότι έχουν πολλά στελέχη που μπορούν να είναι… πρωθυπουργήσιμοι. Σήμερα, αν δει κανείς με προσοχή το στελεχιακό δυναμικό του, δεν μπορεί να υποστηρίξει το ίδιο. Αντίθετα, το ΠΑΣΟΚ διαθέτει πολλές εσωκομματικές ομάδες και πολλούς ομαδάρχες δυσανάλογα με αυτό που εκπροσωπεί, που πότε είναι σε αντιπαράθεση μεταξύ τους και πότε σε σύμπλευση. Το γεγονός, όμως, είναι ένα: Οτι το κόμμα αυτό ποτέ δεν ησυχάζει και πολλές φορές δημιουργούνται εξελίξεις που τροφοδοτούν την επικαιρότητα για πολλές ημέρες.
Ομάδες που διεκδικούν μερίδιο της εξουσίας, λες και πρόκειται για ένα μεγάλο κόμμα. Στελέχη της κεντρικής επιτροπής που έχουν μοιραστεί δεξιά και αριστερά. Σε προεδρικούς Βενιζελικούς, Παπανδρεϊκούς, «Κίνηση των 75», Αριστερή πρωτοβουλία, κεντροαριστερές κινήσεις και πρωτοβουλίες, ομάδα Γεννηματικών, που προβληματίζονται για επιλογές της κυβέρνησης, στελέχη της «Λίγκας του βορρά» όπως ονομάζονται στελέχη του ΠΑΣΟΚ της Βορείου Ελλάδος, αλλά και στελέχη με μεγάλη πολιτική διαδρομή που έχουν απομακρυνθεί μετά τις εκλογές, όπως οι Β. Παπανδρέου, Δημήτρης Ρέππας, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου , Στ. Τζουμάκας. Ξεχωριστή περίπτωση παραμένει ο κ. Λαλιώτης, που ορισμένοι πιστεύουν ότι είναι ο μόνος που, αν ασχοληθεί, θα βρει διέξοδο και λύση που να ταιριάζει απόλυτα στο κόμμα όπου ανήκει. Ολες αυτές οι ομάδες μέσα στο ΠΑΣΟΚ διαθέτουν όχι μόνο υποομάδες, αλλά πολλές φορές και αντικρουόμενες απόψεις, που επικεντρώνονται σε δύο βασικές αντιπαραθέσεις μέσα στο ΠΑΣΟΚ που λειτουργούν εδώ και μερικά χρόνια. Είναι οι προεδρικοί και οι εκσυγχρονιστές, που όπως φαίνεται, θα ξαναβρεθούν στα… μαρμαρένια αλώνια.
Ειδικά, ο κ. Σημίτης, που γοητεύεται από την ιδέα να είναι υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας τον Φλεβάρη του 2015, συζητά με στελέχη του χώρου συνολικά, έτσι ώστε να μπορέσει να εξασφαλίσει τη δυνατότητα που θέλει για την Προεδρία της Δημοκρατίας, πιστεύοντας πως μέσα από αυτόν τον ρόλο θα μπορέσει να αναστήσει το πεθαμένο κύρος της χώρας μας. Κάτι τέτοιο ειπώθηκε και σε μια συνάντηση που έγινε μεταξύ στελεχών του ΠΑΣΟΚ στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας, όταν όλα αυτά τα σενάρια συζητήθηκαν μπροστά σε 59 στελέχη διαφόρων κατηγοριών.
Η ΔΗΜΑΡ και ο Α. Λοβέρδος
Τα συνεχή ελαφρά υποστηρικτικά βήματα του Α. Λοβέρδου προς την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ δείχνουν και την πρόθεση του προέδρου της Συμφωνίας για τη Νέα Ελλάδα να φτάσει πιο κοντά στα στελέχη με τα οποία πιστεύει ότι δεν έχει να χωρίσει τίποτα μαζί τους ή να τους πάρει με το μέρος του. «Αν υπάρξει αλλαγή κατεύθυνσης, τότε μπορούμε να συμπορευτούμε», λέει σε συνεργάτες του και αυτό φαίνεται να κινείται στην ίδια γραμμή με εκείνη του Φώτη Κουβέλη. Και όλοι στη ΔΗΜΑΡ, εκτός του προέδρου και ορισμένων άλλων στελεχών, ελπίζουν να υπάρξει στενή πολιτική συνύπαρξη με το ΠΑΣΟΚ επειδή αισθάνονται ακριβώς το ίδιο, δεν έχουν να χωρίσουν τίποτε. Επομένως, όλα αυτά θα παίξουν τον ρόλο τους την ώρα που πρέπει. Γι’ αυτό, όλες οι εσωκομματικές τάσεις και τα περισσότερα στελέχη προετοιμάζονται, καταλαβαίνοντας ότι έρχεται το τέλος του πολιτικού σκηνικού, όπως το ξέραμε για πολλά χρόνια, με τη δημιουργία ενός νέου, και όπως ελπίζουν όλοι, πολύ καλύτερου του σημερινού.
Το ρεπορταζ δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα παρασκήνιο

Δεν υπάρχουν σχόλια: