Πέμπτη, 26 Φεβρουαρίου 2015

Η δίκη του πρώην υπουργού Οικονομικών Πρώην συνεργάτιδα του Γ. Παπακωνσταντίνου: Αν μου έδιναν τη λίστα Λαγκάρντ θα έκανα έλεγχο


Η γραμματέας του πρόεδρου του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλου, καλείται ως μάρτυρας για να καταθέσει στο Ειδικό Δικαστήριο. Πρόκειται για την Σοφία Μπέλμπα, στην οποία αναφέρθηκε μάρτυρας στο ακροατήριο. Επίσης καλείται ο πρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους , Φωκίων Γεωργακόπουλος. Και οι δυο θα καταθέσουν στην ερχόμενη Πέμπτη.  
papakonmstantinou
Αφορμή για το αίτημα της εισαγγελικής λειτουργού σχετικά με την γραμματέα του πρόεδρου του ΠΑΣΟΚ ήταν το γεγονός ότι στην κατάθεση της η άλλοτε ειδική σύμβουλος του Γ. Παπακωνσταντίνου Σοφία Ρίτσου, επικαλούμενη δημοσιεύματα της επίμαχης περιόδου την κατονόμασε ως το πρόσωπο που άνοιξε τη λίστα Λαγκάρντ την 1η Νοεμβρίου του 2012 με  τον κωδικό "Σοφία" .
"Δεν ήμουν εγώ αυτή η Σοφία που άνοιξε και είδε τα αρχεία. Επειδή όμως ο συνειρμός που κάνετε είναι πολύ εύκολος έκανα αναζήτηση στον Τύπο και διαπίστωσα ότι έχει γραφτεί πως η Σοφία που έχει ανοίξει το αρχείο ήταν η γραμματέας του κ. Βενιζέλου.  Ο κωδικός μου είναι διαφορετικός", είπε η μάρτυρας. Πάντως ο Βενιζέλος σε ανύποπτο χρόνο είχε αναφέρει πως ο ίδιος είχε δώσει εντολή στη γραμματέα του , όταν γνωστοποιήθηκε περί τίνος πρόκειται για ΜΜΕ, να διαπιστώσει αν αυτό ήταν το στικάκι που είχε παραλάβει από τον Ι. Διώτη.
Νωρίτερα, θέμα παραγραφής των αδικημάτων που αποδίδονται στον Γιώργο Παπακωνσταντίνου έθεσε καταθέτοντας στο Ειδικό Δικαστήριο ο καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου Νίκος Αλιβιζάτος. Ο πρόεδρος του δικαστηρίου διέκοψε τον μαρτύρα ωστόσο η εισαγγελέας  επεσήμανε ότι το θέμα δεν έχει λήξει γιατί δεν έχει επιληφθεί το δικαστήριο.
O κ. Αλιβιζάτος, απαντώντας σε ερωτήσεις της υπεράσπισης του κατηγορουμένου ανέλυσε την άποψή του ότι τα αδικήματα του πρώην υπουργού έχουν παραγραφεί, αναφερόμενος στις συνταγματικές διατάξεις.
Ο κ. Αλιβιζάτος έδωσε την ερμηνεία ότι παρεκάμφη ο σκόπελος της παραγραφής για να πραγματωθεί η «ανάγκη για κάθαρση».
Στο σημείο αυτό παρενέβη ο Πρόεδρος του Δικαστηρίου ο οποίος τόνισε «ότι η κάθαρση έχει πολιτικό πρόσημο και δεν αφορά το δικαστήριο με την έννοια που τίθεται δημόσια η έννοια της κάθαρσης».
Ο κ. Αλιβιζάτος και κατά τη διάρκεια της κατάθεσης του στηλίτευσε τις συνταγματικές διατάξεις για την ποινική δίωξη των υπουργών, τονίζοντας ότι αποτελεί πανευρωπαϊκή πατέντα.
Ο μάρτυρας πρόσθεσε πως δεν υπήρχε η στενή συγγενική σχέση με τις εξαδέλφες του.Ήταν αδιάφορες.
Ήταν ευφυής άνθρωπος είπε για τον κατηγορούμενο, πήρε ρίσκα στη ζωή του.
Δεν μου δίνει την εντύπωση ότι θα έκανε αυτή τη βλακεία ρισκάροντας το μέλλον του.
Αν μου έδιναν τη λίστα Λαγκάρντ θα έκανα έλεγχο
Στην παραδοχή ότι εάν της είχε δοθεί η λίστα Λαγκάρντ θα προέβαινε ενδεχομένως σε διασταύρωση στοιχείων για αυτούς που χρωστάνε προέβη καταθέτοντας ενώπιον του ειδικού δικαστηρίου η τότε ειδική σύμβουλος του κ. Παπακωνσταντίνου σε θέματα ληξιπρόθεσμων οφειλών κ. Σοφία Ρίτσου.
«Δεν ήξερα τίποτα , ούτε για λίστες, ούτε για cd , ούτε για usb. Εμαθα για τη λίστα το 2012 όταν έγινε χαμός», είπε χαρακτηριστικά.
Η κ. Ρίτσου απάντησε και στις ερωτήσεις της εισαγγελέως , η οποία την ρώτησε για το πότε και πώς δημιουργήθηκαν οι δομές του φοροεισπρακτικού μηχανισμού.  «Η τρόικα δεν τις ζήτησε;», ρώτησε η εισαγγελέας για να εισπράξει το σχόλιο του προέδρου το οποίο προκάλεσε γέλια σε όλη τη δικαστική αίθουσα : « κ. εισαγγελέα , νομίζω ότι η τρόικα έχει καταργηθεί».
Χορός εκατομμυρίων στη λίστα 
Νωρίτερα η δεύτερη μέρα της δίκης του πρώην υπουργού Οικονομικών συνεχίστηκε με την κατάθεση του Γιώργου Αγγελοπολόπουλου, ο  οποίος ήταν στενός συνεργάτης του κ.Παπακωνσταντίνου για θέματα πληροφορικής.
Στο πρόσωπο αυτό είχε παραδώσει ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου το πρώτο CD που έφθασε από τη Γαλλία ζητώντας του να ψάξει τα είκοσι μεγαλύτερα ποσά της λίστας. Ο μάρτυρας είπε ότι χρειάστηκε μια εβδομάδα για να το ψάξει.
Πρόεδρος Νίκος Πάσσος: Ποια ήταν η μεγαλύτερη κατάθεση που είδατε;
Μάρτυρας: Πεντακόσια εκατομμύρια δολάρια
Πρόεδρος: Οι άλλοι τι καταθέσεις είχαν ;
Μάρτυρας: Είκοσι εκατομμύρια δολάρια
Πρόεδρος: Φτωχαδάκια οι υπόλοιποι.
Την επίμαχη λίστα ο Γ.Αγγελόπουλος είπε ότι του την έδωσε ο πρώην υπουργός το τελευταίο διάστημα του 2010.
Όταν τον ενημέρωσα, πρόσθεσε ο μάρτυρας, για το ποσό των καταθέσεων που ήταν συνολικά περίπου δυο δισ. δολάρια,του είπε ο πρώην υπουργός «ο,τι έκανες στο σκληρό δίσκο διέγραψε το». Κι αυτό γιατί εκείνος για λόγους ασφαλείας είχε αντιγράψει το περιεχόμενο του cd στο σκληρό δίσκο του υπολογιστή του.
Ο Γ.Αγγελόπουλος τότε δεν γνώριζε τίποτα για λίστα Λαγκάρντ. Συνέδεσε τη δουλειά που είχε κάνει μετά το θόρυβο που δημιουργήθηκε από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Ο μάρτυρας μάλιστα ήταν κατηγορηματικός ότι επέστρεψε το πρωτότυπο υλικό,το οποίο όπως είναι γνωστό δεν υπάρχει πλέον στη δικογραφία.
Eισαγγελέας: Ο υπολογιστής σας τι έγινε;
Μάρτυρας: Ο χώρος είχε αλλάξει πολύ. Υπέδειξα δυο ηλεκτρονικούς υπολογιστές που ήταν ίδια μάρκα με το δικό μου.
Εισαγγελέας Ξένη Δημητρίου Βασιλοπούλου: Αν είχε βρεθεί ο υπολογιστής εκείνος θα λύνονταν τα πάντα . Θα βρίσκαμε τι είχε μέσα το cd. .Με προβληματίζει το χρήμα που έχει δώσει η Πολιτεία για να γίνει αυτή η δίκη. Πολλά λεφτά.
Αρεοπαγίτης Κωνσταντίνος Τσόλας: Αν σας φέρουμε το cd που μας έστειλαν οι Γάλλοι θα μπορέσετε να καταλάβετε αν υπάρχουν διαφορές με αυτό που είδατε εσείς;
Όλα αυτά έχουν σημασία κύριε μάρτυρα.
Αρεοπαγίτης: Όσο εσείς ψάχνατε το cd σας ενόχλησε κανένας;
Μάρτυρας: Όχι.
Αρεοπαγίτης: Στο στικάκι που αντιγράφηκε το cd μπορεί να υπήρχαν ηλεκτρονικά ίχνη της δικής σας επεξεργασίας;
Μάρτυρας:  Δεν είμαι και CSI. Το θεωρώ πιθανό. Στην πληροφορική όλα γίνονται.
Αρεοπαγίτης: Εμείς πάσχουμε να βρούμε την αλήθεια. Ελέγχουμε τα πάντα.Και τα υπέρ και τα κατά.
http://www.matrix24.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: