Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2015

Τελεσίγραφο Πούτιν: Ζητά προκαταβολή για να μην κόψει το φυσικό αέριο προς την Ευρώπη!


poytin
Με τελεσίγραφο για διακοπή της ροής του φυσικού αερίου μέσω Ουκρανίας απείλησε το Κίεβο και την Ευρώπη ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν.
Ο Πούτιν δήλωσε ότι, όπως ορίζει η συμφωνία Κιέβου – Μόσχας του Δεκεμβρίου, θα διακοπεί μέχρι το τέλος του μήνα η ροή φυσικού αερίου προς την ευρωπαϊκή ήπειρο μέσω Ουκρανίας, αν η Μόσχα δεν λάβει προκαταβολή.
Τα 147 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου που παραδόθηκαν το περασμένο έτος από τη Ρωσία στην Ευρώπη αντιπροσωπεύουν το ένα τρίτο των αναγκών της ευρωπαϊκής ηπείρου και το 40% αυτής της ποσότητας διοχετεύεται μέσω Ουκρανίας.
Ο Ρώσος πρόεδρος ανέφερε: «Η Gazprom δεν θα δώσει φυσικό αέριο στην Ευρώπη, αν δεν προπληρωθεί, γεγονός που θα μπορούσε να αποτελεί απειλή για τους Ευρωπαίους εταίρους μας».
Ο ίδιος συμπλήρωσε: «Ελπίζουμε ότι οι προμήθειες αερίου δεν θα διακοπούν, αλλά αυτό δεν εξαρτάται μόνο από εμάς, εξαρτάται από την οικονομική πειθαρχία των Ουκρανών εταίρων μας».
Τα τελευταία δέκα χρόνια, μέχρι την προσάρτηση της χερσονήσου της Κριμαίας από την Ρωσία, η Μόσχα έχει κλείσει συνολικά τρεις φορές την στρόφιγγα ροής του φυσικού αερίου προς την Ουκρανία.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Independent η Ουκρανία έχει αρκετό φυσικό αέριο μέχρι το τέλος της εβδομάδας ενώ η Μόσχα προμηθεύει με φυσικό αέριο τους φιλορώσους αντάρτες αυτονομιστές.
Ο επικεφαλής της ρωσικής Gazprom, Αλεξέι Μίλερ, δήλωσε ότι ειδοποίησε με σχετική επιστολή του την ουκρανική Naftogaz πως απομένουν μόνο τρεις ημέρες που μπορεί το Κίεβο να εφοδιάζεται με προπληρωμένο φυσικό αέριο από τη Ρωσία.
Από την πλευρά του ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας, Αλεξάντερ Νόβακ, δήλωσε ότι μια ενδεχόμενη διαμάχη προπληρωμής φυσικού αερίου από το Κίεβο ελπίζει ότι δεν θα οδηγήσει στην διακοπή της ροής του καυσίμου προς την Ευρώπη ενώ ο αντιπρόεδρος της ευρωπαϊκής Επιτροπής, Maros Sefcovic, πρότεινε να διεξαχθούν συνομιλίες μεταξύ των εμπλεκομένων μερών για επίλυση της διαφοράς.
http://lykavitos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: