Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2015

Από σήμερα ο Τσίπρας πρωθυπουργός... ξανά Αύριο ορκίζεται η κυβέρνηση, μεθαύριο Βρυξέλλες, την Κυριακή... Ομπάμα


Με ρυθμούς... πολυβόλου θα ξεκινήσουν από σήμερα οι πολιτικές εξελίξεις, καθώς πριν καν κατακάτσει ο κουρνιαχτός των πανηγυρισμών, η νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ. έρχεται αντιμέτωπη με τα βαριά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, αλλά και με την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, που έχει προγραμματιστεί για τον Οκτώβριο και αναμένεται να ανοίξει τον δρόμο για την διευθέτηση του ελληνικού χρέους.
ÓÕÍÅÄÑÉÁÓÇ ÕÐÏÕÑÃÉÊÏÕ ÓÕÌÂÏÕËÉÏÕ
του Γιώργου Μελιγγώνη
Ήδη, σήμερα μετά το μεσημέρι, έχει προγραμματιστεί να γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να λάβει εντολή. Με δεδομένη, μάλιστα, την προφορική διαβεβαίωση του Πάνου Καμμένου ότι στηρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να πάρει κανονική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης -και όχι διερευνητική- αφού η δεδηλωμένη εμπιστοσύνη της νέας Βουλής είναι προφορικά διαπιστωμένη. Ο Αλέξης Τσίπρας, λοιπόν, αναμένεται το απόγευμα να ορκιστεί πρωθυπουργός, ενώ αύριο προγραμματίζεται η ορκωμοσία της κυβέρνησης, αλλά και η τελετή παράδοσης-παραλαβής του Μεγάρου Μαξίμου από την υπηρεσιακή πρωθυπουργό, Βασιλική Θάνου, προς τον επανεκλεγέντα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.
Την Τετάρτη στις Βρυξέλλες
Μάλιστα, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται μεθαύριο, Τετάρτη, να μεταβεί στις Βρυξέλλες, όπου θα εκπροσωπήσει τη χώρα στη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό. Σημειωτέον ότι, κατόπιν αιτήματος του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, ο Αλέξης Τσίπρας θα εκπροσωπήσει και την Κύπρο.  Το καταιγιστικό πρόγραμμα του επανεκλεγέντος πρωθυπουργού αναμένεται να συνεχιστεί, καθώς το προσεχές σαββατοκύριακο, ο Αλέξης Τσίπρας θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη και, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, αναμένεται να έχει συνάντηση και με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα.
Η σύνθεση της κυβέρνησης
Κατά πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας δε θα απευθυνθεί σε άλλους πολιτικούς αρχηγούς πλην του Πάνου Καμμένου για την συγκρότηση κυβέρνησης. Ωστόσο, οι ίδιες πληροφορίες επιμένουν ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα ζητήσει την στήριξη, έστω και υπό μορφήν ψήφου ανοχής, του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού. Ωστόσο, όπως λένε από την Κουμουνδούρου, αυτό δε θα σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι θα προταθεί σε στελέχη των δύο κομμάτων του Κέντρου θέσεις στην κυβέρνηση.
Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας και ο Πάνος Καμμένος έχουν ήδη συζητήσει για την σύνθεση της κυβέρνησης. Οι συζητήσεις αναμένεται να ενταθούν σήμερα. Η παρουσία των Ανεξάρτητων Ελλήνων στην κυβέρνηση δεν πρόκειται να αλλάξει -δηλαδή θα δοθούν κυβερνητικά πόστα σε 4 έως 5 στελέχη, ενώ ο ίδιος ο πρόεδρος του κόμματος αναμένεται να επιστρέψει στη λεωφόρο Μεσογείων, ως υπουργός Εθνικής Άμυνας.
Σε ό,τι αφορά το οικονομικό επιτελείο, θεωρείται βέβαιη η αξιοποίηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου, αν ο ίδιος αποδεχθεί την πρόταση του πρωθυπουργού. Επίσης, στο τραπέζι των συσκέψεων έχει πέσει η πρόταση να δημιουργηθεί ένα ειδικό «υπερ-υπουργείο» που θα διαχειρίζεται οτιδήποτε έχει σχέση με την εφαρμογή και την επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου. Αν τελικώς δημιουργηθεί μία τέτοια υπερδομή, επικεφαλής αναμένεται να αναλάβει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Ο Γιώργος Σταθάκης αναμένεται να επιστρέψει στο υπουργείο Οικονομίας, ενώ όπως όλα δείχνουν, ο Νίκος Χριστοδουλάκης -παρά τις φήμες περί παραμονής του- δεν έχει πολλές πιθανότητες να παραμείνει στο κυβερνητικό σχήμα. Ο μόνος υπηρεσιακός υπουργός που ενδέχεται να παραμείνει στη θέση του είναι ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, ενώ στην Κουμουνδούρου έχουν εξαιρετική άποψη και για τον Αντώνη Μανιτάκη -με ό,τι σημαίνει αυτό.
Τέλος, βέβαιη θεωρείται η αξιοποίηση του Γιώργου Χουλιαράκη στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, όπως και η ανανέωση της εμπιστοσύνης του νέου πρωθυπουργού στα πρόσωπα των αναπληρωτών υπουργών Οικονομικών, Δημήτρη Μάρδα και Τρύφωνα Αλεξιάδη.
http://www.matrix24.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: