Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2015

Συνάντηση Τσίπρα-Ομπάμα...


Συνάντηση Τσίπρα-Ομπάμα με το βλέμμα στην ευρωπαϊκή Αριστερά
... με το βλέμμα στην ευρωπαϊκή Αριστερά...
Με το βλέμμα στο εξωτερικό θα κινηθεί μεταξύ άλλων ο Αλέξης Τσίπρας. Δεν αποκλείεται συνάντηση με τον Μπαράκ Ομπάμα, ενώ μελετά τους νέους πολιτικούς συσχετισμούς στην ΕΕ και τις τάσεις της Αριστεράς.

Ο Α. Τσίπρας προγραμματίζει να...
παρευρεθεί στην 70ή Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ την Κυριακή  27 Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη και θα επιδιώξει να έχει συνάντηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.

Την Τετάρτη, θα μεταβεί στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. για το μεταναστευτικό ενώ τέλος, την Κυριακή θα μεταβεί στις ΗΠΑ, όπου θα λάβει μέρος στη σύνοδο του ΟΗΕ, στο περιθώριο της οποίας θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα. Στο επίκεντρο θα είναι οι πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Ο Α. Τσίπρας θέλει να αξιοποιήσει την παρουσία του στη Γενική Συνέλευση, στην οποία σκοπεύει να μιλήσει, ώστε να αναφερθεί στην κατάσταση στην Ελλάδα.

Ήδη η κυβέρνηση Ομπάμα είχε συνδράμει στη διάρκεια των τελευταίων σκληρών διαπραγματεύσεων με τους δανειστές που κορυφώθηκαν τη δραματική νύχτα της 12ης Ιουλίου στη Σύνοδο Κορυφής της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες ζητώντας διευθέτηση του χρέους από τους θεσμούς αλλά και υλοποίηση μέτρων λιτότητας από την Αθήνα.



Ευρωπαϊκή Αριστερά

Έτσι ο Α. Τσίπρας θα επιδιώξει να έχει μια συνάντηση με τον αμερικανό ηγέτη, Μπαράκ Ομπάμα ώστε να κουβεντιάσουν για τα ζητήματα του «προγράμματος προσαρμογής» της Ελλάδας αλλά και για το πού βαδίζει η Ευρώπη.

Στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την πρώτη αξιολόγηση των θεσμών στις αρχές Οκτωβρίου ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθαρίζοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί ένα «στιβαρό κόμμα της ευρωπαϊκής Αριστεράς» στέφει το βλέμματα του στις ευρωπαϊκές δυναμικές που δημιουργούνται από αυτή την πλευρά.

Οι τάσεις που διαμορφώνονται κρατούν ψηλά τον πήχυ των προσδοκιών. Ένα μέτωπο είναι στην Ισπανία και στις εκλογές που έρχονται το Δεκέμβριο και θα καταγράψουν τη δυναμική των Podemos στην κεντρική πολιτική σκηνή μετά την επιτυχία στις δημοτικές εκλογές.



Στη Βρετανία η νίκη του Τζέρεμι Κόρμπιν στην ηγεσία των Εργατικών, από την αριστερή πτέρυγα του κόμματος και οι εκλογές που αναμένονται στην Ιρλανδία είναι ένα ακόμα ενδεικτικό… θερμόμετρο μετατοπίσεων στα αριστερά σε κλίμα ριζοσπαστικοποίησης στο «δράμα» της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επίσης οι εκλογές στην Πορτογαλία στις αρχές Οκτωβρίου θα στείλουν μια ακόμη ένδειξη των τάσεων για την ευρωπαϊκή Αριστερά και των συσχετισμών που διαμορφώνονται κι αν θα υπάρξουν περαιτέρω ανοίγματα από την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία απέναντι στην πτέρυγα των συντηρητικών

enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: