Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2015

Την Τρίτη η ορκωμοσία Σβήνουν - γράφουν στην Κουμουνδούρου για τον σχηματισμό κυβέρνησης


Σβήνουν - γράφουν στην Κουμουνδούρου για τον σχηματισμό κυβέρνησης
Ο κ. Τσίπρας βρισκεται σε διαρκή επαφή με τον Πάνο Καμμένο   (Φωτογραφία:  Intime )

Αθήνα
Πυρετώδεις είναι οι διεργασίες στην Κουμουνδούρου για τον σχηματισμό του νέου Υπουργικού Συμβουλίου, ενώ σε ανοιχτή επικοινωνία βρίσκεται ο Αλέξης Τσίπρας με τον Πάνο Καμμένο για την οριστικοποίηση του σχήματος. Τσίπρας και Καμμένος είχαν μακρά συνάντηση το απόγευμα της Δευτέρας.

Η νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ορκίζεται αύριο, Τρίτη.

Για τη θέση του προέδρου της Βουλής επικρατέστεροι θεωρούνται ο Γιάννης Δραγασάκης, ο οποίος σε αυτή την περίπτωση θα μετακινηθεί από την αντιπροεδρία της κυβέρνησης, ο Νίκος Βούτσης και ο Θοδωρής Δρίτσας.

Πολύ πιθανή θεωρείται η δημιουργία αυτόνομου υπουργείου -ίσως υπουργείο «ομπρέλα» για τα αρμόδια υπουργεία- με αρμοδιότητα την παρακολούθηση της εφαρμογής του μνημονίου. Ρόλο - κλειδί στην παρακολούθηση της πορείας του προγράμματος αναμένεται να έχει ο Νίκος Χουλιαράκης ή ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Το πιθανότερο είναι ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα επιστρέψει στο υπουργείο Οικονομικών.

Δεδομένη πρέπει να θεωρείται η παραμονή του Πάνου Καμμένου στο υπουργείο Αμυνας, η παραμονή του Νίκου Κοτζιά στο υπουργείο Εξωτερικών, του Παναγιώτη Κουρουμπλή στο υπουργείο Υγείας, του Νίκου Παρασκευόπουλου στο υπουργείο Δικαιοσύνης και του Παναγιώτη Νικολούδη (υπουργός Επικρατείας με αρμοδιότητα την καταπολέμηση της διαφθοράς).

Επίσης, διατηρούν τα χαρτοφυλάκιά τους ο Νίκος Παππάς (υπουργός Επικρατείας) και η Όλγα Γεροβασίλη (κυβερνητική εκπρόσωπος).

Για τη θέση του υπουργού Παιδείας ακούγεται το όνομα του πανεπιστημιακού καθηγητή Κώστα Γαβρόγλου.

Θέση στο νέο υπουργικό θα έχουν επίσης οι Πάνος Σκουρλέτης, Γιώργος Σταθάκης, Δημήτρης Μάρδας, Τρύφων Αλεξιάδης (οι δύο τελευταίοι στο οικονομικό επιτελείο, πιθανόν στις ίδιες θέσεις), όπως και η Μαρία Κόλλια - Τσαρουχά και η Έλενα Κουντουρά από τους ΑΝΕΛ.

Αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος αναμένεται να παραμείνει ο Γιάννης Τσιρώνης από τους Οικολόγους - Πράσινους.

Επίσης, είναι πιθανή η παραμονή στις θέσεις τους ορισμένων υπηρεσιακών υπουργών.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: