Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2015

Οι πρώτες κινήσεις της νέας κυβέρνησης Έρχονται τα νέα σκληρά φορολογικά μέτρα


Στα βαθιά με το καλημέρα πέφτει το οικονομικό επιτελείο το οποίο πρέπει σε διάστημα ενός μήνα να εκδώσει- εφαρμόσει δεκάδες υπουργικές αποφάσεις που περιλαμβάνονται στη συμφωνία με τους δανειστές της χώρας και να φέρει στη Βουλή το νέο ασφαλιστικό και φορολογικό νομοσχέδιο.
foroi
Ειδικότερα στο διάστημα αυτό τους ενός μήνα πρέπει να γίνουν τα εξής:
  1. Εισφοράς Αλληλεγγύης. Ενσωμάτωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στη κλίμακα φορολογίας εισοδήματος των φυσικών προσώπων.
  2. Απαλλαγές. Κατάργηση εξαιρέσεων και απαλλαγών από τη φορολογία εισοδήματος που ισχύουν για διάφορες κατηγορίες επιχειρήσεων.
  3. Αγρότες. Σταδιακή αύξηση του συντελεστή φορολογίας εισοδήματος για τους αγρότες από το 13% στο 20% για το 2016 και στο 26% για το 2017. Εκτός από τις αυξήσεις στου συντελεστές φορολογίας έρχονται και άλλα επιβαρυντικά μέτρα για τους αγρότες. Συγκεκριμένα προβλέπεται η αύξηση σε δύο δόσεις του συντελεστή του ΕΦΚ του αγροτικού πετρελαίου από το 0,066 ευρώ το λίτρο στο επίπεδο του ΕΦΚ του πετρελαίου κίνησης, δηλαδή στο 0,330 ευρώ το λίτρο, μέχρι την 1η Οκτωβρίου 2016. Από την 1-10-2015 ο ΕΦΚ του πετρελαίου κίνησης που χρησιμοποιούν οι αγρότες θα ανέλθει από τα 66 στα 200 ευρώ το χιλιόλιτρο, δηλαδή από το 0,066 στο 0,200 ευρώ το λίτρο. Την 1η Οκτωβρίου 2016 ο ΕΦΚ του αγροτικού πετρελαίου θα αυξηθεί στα 0,33 ευρώ το λίτρο και θα εξομοιωθεί πλήρως με τον ΕΦΚ του πετρελαίου κίνησης που χρησιμοποιούν όλοι οι φορολογούμενοι.
  4. Επίδομα θέρμανσης. Εξορθολογισμός του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης. Στόχος είναι να μειωθούν κατά το ήμισυ οι δαπάνες για τις επιδοτήσεις πετρελαίου θέρμανσης στον προϋπολογισμό του 2016.
  5. Νέα φορολογική κλίμακα για εισοδήματα και επανασχεδιασμός των κλιμακίων φορολόγησης για κληρονομιές δωρεές και γονικές παροχές και επανεξέταση των διατάξεων που διέπουν τις ανωτέρω φορολογίες.
  6. ΕΝΦΙΑ. Αύξηση των συντελεστών του ΕΝΦΙΑ για να αντισταθμιστούν τυχόν απώλειες εσόδων που θα προκύψουν από τις μειώσεις των αντικειμενικών αξιών
Το νέο οικονομικό επιτελείο θα πρέπει άμεσα να προβεί σε αλλαγές στη ρύθμιση των 100 δόσεων. Συγκεκριμένα θα πρέπει να αυξηθεί το επιτόκιο με το οποιοθα επιβαρύνεται η κάθε δόση. Επίσης, με κριτήρια (εισοδηματικά, περιουσιακά κλπ) που θα καθορίσει η ΓΓΔΕ, θα κριθεί ποιοι θα συνεχίσουν να αποπληρώνουν την οφειλή τους με τον σημερινό αριθμό δόσεων και ποιοι θα υποχρεωθούν σε μείωση άρα και σε καταβολή μεγαλύτερων ποσών ανά μήνα.
http://www.matrix24.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: