Δευτέρα 17 Μαΐου 2010

ΓΙΑ ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑ ΟΙ 12 ΓΙΑΤΡΟΙ ΜΕ ΤΙΣ ΜΙΖΕΣ...


Ρεπορτάζ : Κατερίνα Κατή
(από την Ελευθεροτυπία)

Δώδεκα γιατροί δημόσιων νοσοκομείων από όλη την Ελλάδα καλούνται από την εισαγγελέα Εφετών Αθήνας,Αννα Ζαΐρη, ως ύποπτοι τέλεσης κακουργηματικών πράξεων που αφορούν εμπλοκή τους σε μία από τις μεγαλύτερες υποθέσεις...
διαφθοράς στον τομέα υγείας. Τους γιατρούς που συνδέονται με το τεράστιο σκάνδαλο χρηματισμού από την εταιρεία ορθοπεδικών ειδών DePuy International, προκειμένου να προωθηθούν τα προϊόντα της στα νοσοκομεία ζημιώνοντας έτσι το ελληνικό Δημόσιο με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, «έκαψε» το άνοιγμα των τραπεζικών τους λογαριασμών που «μετρούν» εκατομμύρια ευρώ, τα οποία δεν δικαιολογούνται από τις νόμιμες αποδοχές τους.
Ο ασκός του Αιόλου στην υπόθεση άνοιξε και στο ποινικό στάδιο, καθώς παράλληλα «τρέχουν» έρευνες της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων και του Σώματος Επιθεωρητών Δημόσιας Υγείας, από τον περασμένο Ιανουάριο όταν έφτασε στα χέρια της Δικαιοσύνης λίστα με τα ονόματα των Ελλήνων γιατρών, στην πλειονότητά τους χειρουργών ορθοπεδικών, που εμπλέκονται στο σκάνδαλο των εκατομμυρίων ευρώ. Οι γιατροί φέρονται ως αποδέκτες μιζών από «μαύρα ταμεία» της DePuy International (θυγατρικής της αμερικανικής Johnson & Johnson, με έδρα τη Βρετανία) προκειμένου να προωθήσουν τα προϊόντα της σε δημόσια νοσοκομεία της χώρας, σε συνεργασία και με μέλη διοικητικών συμβουλίων των νοσοκομείων.
Το άνοιγμα των τραπεζικών τους λογαριασμών έβγαλε μεγάλα «λαβράκια» και τώρα οι δώδεκα, που είναι η πρώτη παρτίδα καθώς έπονται και άλλοι εμπλεκόμενοι, καλούνται να παράσχουν εξηγήσεις ως ύποπτοι για την τέλεση των αδικημάτων:
* Νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα (ξέπλυμα βρώμικου χρήματος), δωροληψία και συνεργία σε απάτη.
Οι πράξεις έχουν κακουργηματικό χαρακτήρα και μπορεί να απαγγελθούν σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου (1608/1950) καθώς, σύμφωνα με τις ερευνώμενες καταγγελίες, το Δημόσιο πλήρωνε μέχρι και 30% ακριβότερα ορθοπεδικά είδη που φέρονται ότι επέλεγαν με το... αζημίωτο οι γιατροί.
Η εισαγγελική έρευνα αφορά και το αδίκημα της φοροδιαφυγής, καθώς εντοπίστηκαν εκατομμύρια ευρώ που δεν είχαν δηλωθεί, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες η αρμόδια εισαγγελέας προχώρησε πρώτα με το αμιγώς ποινικό σκέλος προκειμένου να μην υπάρξουν καθυστερήσεις.
Υπενθυμίζεται ότι ο κατάλογος με τα ονόματα των εμπλεκομένων στο σκάνδαλο καθώς και τα αντίστοιχα στοιχεία που παραπέμπουν στις ύποπτες συναλλαγές έφτασαν στην ελληνική Δικαιοσύνη από τις βρετανικές αρχές έπειτα από αίτημα δικαστικής συνδρομής το οποίο είχε υποβάλει η χώρα μας.
Τις πληροφορίες που έδωσαν το έναυσμα στους Βρετανούς για τη σχετική έρευνα έδωσαν οι αμερικανικές αρχές, όταν ήρθαν στην κατοχή τους στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από την Johnson & Johnson, που το 2006 προχώρησε σε επιχείρηση «καθαρά χέρια».
Οταν η έρευνα έφτασε στα ταμεία της θυγατρικής της De Puy διαπιστώθηκαν περίεργες εκροές μεγάλων χρηματικών ποσών με αποδέκτες πρόσωπα στην Ελλάδα. Από τις ανακρίσεις που διενήργησαν στη συνέχεια οι Βρετανοί αποκαλύφθηκε η λειτουργία δικτύου Ελλήνων γιατρών δημόσιων νοσοκομείων καθώς και μελών των διοικήσεων των νοσοκομείων που δέχονταν μεγάλα χρηματικά ποσά προκειμένου να χρησιμοποιείται στα νοσοκομεία το ορθοπεδικό υλικό της εταιρείας, με αντάλλαγμα ποσοστό 23-30% επί της τιμής του προϊόντος.
Για τα στοιχεία ενημερώθηκαν και οι ελληνικές αρχές και τον Ιανουάριο του 2009 ξεκίνησε και στη χώρα μας έρευνα υπό την εποπτεία του τότε προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών Αθήνας, Κυρ. Καρούτσου, με τον έλεγχο των οικονομικών στοιχείων να ανατίθεται αρμοδίως στην ΥΠΕΕ.
Οι διαδικασίες όμως καθυστέρησαν καθώς απεβίωσε ο υπεύθυνος που είχε αναλάβει τη διερεύνηση από πλευράς ΥΠΕΕ.
Στη συνέχεια και με αφορμή τα νέα στοιχεία της υπόθεσης επιλήφθηκε η εισαγγελέας Εφετών, Αννα Ζαΐρη. Ενδεικτική του οικονομικού μεγέθους του σκανδάλου είναι η ομολογία του στελέχους της DePuy International, Robert John Dougal, ο οποίος εκτίει ποινή στις βρετανικές φυλακές, ότι «από το 2002 μέχρι και το 2005 δόθηκαν περισσότερα από πέντε εκατομμύρια ευρώ μίζες σε Ελληνες γιατρούς». Βέβαια η ιστορία δεν περιορίζεται στον χρηματισμό ορισμένων μόνο γιατρών αλλά επεκτείνεται και σε διευθυντές νοσοκομείων αλλά ακόμη και σε υπαλλήλους του υπουργείου Υγείας που φέρεται να πληροφορούσαν τους ενδιαφερομένους για τις κινήσεις των αρμόδιων υπουργών.fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: