Δευτέρα 17 Μαΐου 2010

Σόιμπλε: Να ενισχυθεί η δημοσιονομική πειθαρχία

nooz.gr
Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προέτρεψε τους ομολόγους του στη ζώνη του ευρώ να "ενισχύσουν" την κοινή δημοσιονομική πειθαρχία και να εντείνουν τις προσπάθειες μείωσης των δαπανών, χωρίς να αποκλείει μάλιστα την ιδέα να τεθεί συνταγματικά κάποιο ανώτατο όριο για τα εθνικά ελλείμματα.

Για να καθησυχάσουμε τις αγορές και να ανακόψουμε την πτώση του ευρώ, "πρέπει να μειώσουμε τα ελλείμματα και να ενισχύσουμε το Πακέτο Σταθερότητας", δήλωσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, φθάνοντας στις Βρυξέλλες για τη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Η μείωση των ελλειμμάτων θα πρέπει να είναι "στόχος προτεραιότητας" τόσο στην Ευρώπη, όσο και στις ΗΠΑ, πρόσθεσε ο Σόιμπλε. "Καθένας θα πρέπει να τον πετύχει", επισήμανε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.

Μάλιστα δεν απέκλεισε την ιδέα οι χώρες της Ευρωζώνης να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Γερμανίας και να προβλέψουν στο σύνταγμά τους, τον καθορισμό ανωτάτου ορίου για το δημόσιο έλλειμμα, κάτι που οι Γερμανοί αποκαλούν "φρένο στα ελλείμματα".

"Το φρένο στα ελλείμματα είναι ένας καθαρά γερμανικός όρος. Το Σύμφωνο Σταθερότητας αποτελεί επίσης ένα είδος φρένου για τα ελλείμματα, αλλά δεν είναι υποχρεωμένος όλος ο κόσμος να ακολουθεί την εικόνα της Γερμανίας. Είναι όμως ένα ζήτημα", το οποίο πρέπει να συζητήσουμε και για το οποίο θα πρέπει να πάρουμε μαθήματα από την τρέχουσα κρίση, δήλωσε ο Σόιμπλε.

Στο γερμανικό σύνταγμα υπάρχει μία νέα διάταξη που έχει στόχο τον υποχρεωτικό περιορισμό του χρέους της χώρας, από το 2011 έως το 2016, ώστε να φθάσει στο στόχο του 0,35% επί του ΑΕΠ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: