Δευτέρα 17 Μαΐου 2010

ΑΝΟΙΓΕΙ ΜΕΤΩΠΟ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΟΥΣ...


Ρεπορτάζ : Γιώργος Χρ. Παπαχρήστος
(από ΤΑ ΝΕΑ)

Το ενδεχόμενο να στραφεί κατά αμερικανικών τραπεζών εξετάζει σοβαρά η...
ελληνική κυβέρνηση, όπως προανήγγειλε χθες ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, η κυβέρνηση διερευνά την πιθανότητα να...υποβάλει αγωγές κατά αμερικανικών τραπεζικών ιδρυμάτων και διαφόρων κεφαλαιουχικών ομίλων για τη «συμβολή» τους στην οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα η Ελλάδα. Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση θα έρθει σύντομα σε επαφή με τις αμερικανικές αρχές, προκειμένου να ζητήσει τη συνδρομή τους αναφορικά με τη δραστηριότητα των αμερικανικών τραπεζών όχι μόνο στο πρόσφατο διάστημα, αλλά και σε βάθος δεκαετίας, ώστε να διακριβωθεί αν και με ποιον τρόπο κερδοσκοπώντας συνέβαλαν στην κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα μας.
Οπως έγινε γνωστό από κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος που ρωτήθηκε σχετικά, η κυβέρνηση προσανατολίζεται στο να διευρύνει την ερευνά της και σε άλλες κατευθύνσεις, όπως για παράδειγμα με ποιον τρόπο ενεπλάκησαν ή διευκόλυναν τη δράση των αμερικανικών τραπεζικών ιδρυμάτων ευρωπαίοι τραπεζικοί παράγοντες ή ακόμη και Έλληνες. Η ίδια πηγή υποστήριξε ότι «αυτή η έρευνα θα φτάσει ώς το τέλος, η χώρα πληρώνει και θα πληρώνει για πολύ ακόμη αυτές τις δραστηριότητες που κινούνται στα όρια της νομιμότητας. Είναι θέμα ζωτικής σημασίας να εντοπιστούν οι κερδοσκόποι και να πληρώσουν για τη δράση τους. Γιατί κάτι τέτοιο θα λειτουργήσει αποτρεπτικά για μια πιθανή επανάληψη των επιθέσεων κατά της Ελλάδας. Σε κάθε περίπτωση, τώρα που πέφτουν οι τόνοι σε σχέση με την κρίση της ελληνικής οικονομίας, είναι η κατάλληλη χρονική περίοδος να θέσουμε το θέμα».
Εκτιμάται βασίμως ότι τρεις είναι οι περίοδοι στις οποίες θα διερευνηθεί ο ρόλος των αμερικανικών τραπεζών και κεφαλαιουχικών ομίλων:
1. Η περίοδος από τον Ιανουάριο του 2010 έως σήμερα, οπότε οι απανωτές υποβαθμίσεις από αμερικανικούς οίκους αξιολόγησης ταυτίζονται χρονικά με «σορτάρισμα» των ελληνικών ομολόγων από αμερικανικές τράπεζες και εκτόξευση των spreads σε ύψη που καθιστούσαν απαγορευτική κάθε απόπειρα δανεισμού της Ελλάδας από τις διεθνείς αγορές 2. Η περίοδος 2007- 2009, στη διάρκεια της οποίας σημειώνεται, κατά την έκφραση κυβερνητικού στελέχους, η «ανήκεστος βλάβη» για την ελληνική οικονομία 3. Η περίοδος 2000- 2002, οπότε ο αμερικανικός κολοσσός Goldman Sachs «ρύθμισε» το ελληνικό χρέος (όπως έκανε και με τα ανάλογα χρέη της Γερμανίας, της Ιταλίας κ.λπ.) προκειμένου να διευκολυνθεί η Ελλάδα να πιάσει τους στόχους για την είσοδό της στη ζώνη του ευρώ. Θα διερευνηθεί συγκεκριμένα αν η προμήθεια των 350-400 εκατομμυρίων δολαρίων που έλαβε η Goldman Sacs ήταν υπέρογκη με βάση τα δεδομένα της περιόδου. Θα διερευνηθεί επίσης αν μπορεί να διεκδικηθεί το επιπλέον ποσό.
Ερευνες παντού
Η ελληνική έρευνα για τον ρόλο των αμερικανικών τραπεζικών ιδρυμάτων στην κρίση που πλήττει την οικονομία της χώρας έρχεται σε συνέχεια ανάλογων ερευνών που πραγματοποιούνται αυτή την περίοδο σε διάφορες χώρες της Ευρώπης, όπως η Βρετανία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ισπανία, και παράλληλης έρευνας που διεξάγει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προσφύγει κατά της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα ψευδή στοιχεία με τα οποία συστηματικά τροφοδοτούσε την Κομισιόν η κυβέρνηση Καραμανλή, που αποτελεί μία μόνο παράμετρο της οικονομικής κρίσης.
Η έρευνα στην Ελλάδα θα ενταχθεί στο πλαίσιο της Εξεταστικής Επιτροπής για την οικονομία, η οποία όπως αναμένεται θα συγκροτηθεί στα μέσα του επόμενου μήνα. Σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες στο CΝΝ ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να ανασταλεί η συγκρότηση της Επιτροπής, αναγγέλλοντας ότι ουσιαστικά η έρευνα αυτή έχει ήδη αρχίσει. «Αυτή τη στιγμή διεξάγεται κοινοβουλευτική έρευνα στην Ελλάδα, η οποία θα κοιτάξει στο παρελθόν για το πώς τα πράγματα κινήθηκαν προς τη λάθος κατεύθυνση και ποιου είδους πρακτικές ήταν αρνητικές», είπε συγκεκριμένα ο κ. Παπανδρέου και πρόσθεσε: «Υπάρχουν παρόμοιες έρευνες σε άλλες χώρες και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ακούω τις λέξεις “απάτη” και “έλλειψη διαφάνειας”. Επομένως, ναι, υπάρχει μεγάλη ευθύνη εδώ». Ο Πρωθυπουργός επιβεβαίωσε τα περί διερεύνησης της συμμετοχής των αμερικανικών τραπεζών στην ελληνική κρίση δηλώνοντας όταν ρωτήθηκε αν υπάρχει πιθανότητα να στραφεί νομικά εναντίον αυτών των τραπεζών: «Δεν αποκλείω να υπάρξει προσφυγή επίσης».
Γιατρός στην Πάτρα με καταθέσεις 31 εκατ. ευρώ!

ΕΠΤΑ ΓΙΑΤΡΟΥΣ με τραπεζικούς λογαριασμούς εκατομμυρίων ευρώ εντόπισε στην Πάτρα το πρώην ΣΔΟΕ, έπειτα από έλεγχο. Σύμφωνα με πληροφορίες που διέρρευσαν, μάλιστα, σε τραπεζικό λογαριασμό γιατρού βρέθηκαν 31 εκατομμύρια ευρώ.
Αυτές τις μέρες «ξεσκονίζονται» οι φορολογικές δηλώσεις πολλών γιατρών στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο, αλλά και στο Νοσοκομείο «Αγιος Ανδρέας». Εκτός από τον γιατρόορθοπεδικό με τα 31 εκατομμύρια, εντοπίσθηκαν ακόμη έξι συνάδελφοί του (ορθοπεδικοί, μαιευτήρες και ακτινολόγος) που θα πρέπει να δώσουν εξηγήσεις για τα χρήματα που βρέθηκαν να διαθέτουν. Οι έλεγχοι του ΣΔΟΕ τις επόμενες μέρες θα επεκταθούν και σε άλλους γιατρούς και στα δύο νοσοκομεία της Πάτρας. Πάντως, ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Στάθης Τερζής ζήτησε να επεκταθεί ο έλεγχος σε όλους τους γιατρούς του ΕΣΥ.
14,5 δισ. μπαίνουν αύριο στα ταμεία της Ελλάδας
ΣΤΟ ΠΑΡΑ ΠΕΝΤΕ της λήξης ομολόγου 9 δισ. ευρώ φτάνει, ώς αύριο το μεσημέρι, η πρώτη δόση του δανείου από την Ευρωπαϊκή Ενωση, ύψους 14,5 δισ. ευρώ, ενώ ήδη στον λογαριασμό της κυβέρνησης στην Τράπεζα της Ελλάδος βρίσκονται τα 5,5 δισ. ευρώ του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Το συγκεκριμένο ομόλογο, η ανάγκη εξόφλησης του οποίου σηματοδότησε την ένταξη της Ελλάδας στον μηχανισμό, λήγει την Τετάρτη 19 Μαΐου. Η επόμενη δόση των δανείων της Ε.Ε. και του ΔΝΤ θα εκταμιευθεί τον Αύγουστο. Σήμερα, πάντως, στο Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, στις Βρυξέλλες, το βάρος της πίεσης για πρόσθετα αυστηρά μέτρα περιορισμού των ελλειμμάτων των προϋπολογισμών τους θα δεχθούν οι άλλες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, Ισπανία και Πορτογαλία. Οι υπουργοί Οικονομικών θα ασχοληθούν, επίσης, με την υποχώρηση της ισοτιμίας του ευρώ. Το ευρωπαϊκό νόμισμα αναμένεται να δεχθεί μεγαλύτερη πίεση, εξαιτίας της ύφεσης που εκτιμάται ότι θα προκαλέσουν τα μέτρα λιτότητας για τη συγκράτηση των ελλειμμάτων των προϋπολογισμών.
Ζητούν κυρώσεις
Στο τραπέζι των υπουργών θα βρεθεί και η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την οικονομική διακυβέρνηση. Η πρόταση προβλέπει ότι τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης πρέπει να υποβάλουν τους προϋπολογισμούς τους στις Βρυξέλλες για έγκριση, πριν αυτοί ψηφισθούν από τα εθνικά κοινοβούλια. Επίσης, ζητά να επιβάλλονται χρηματικά πρόστιμα, με τη μορφή της διακοπής της κοινοτικής χρηματοδότησης, σε όσα κράτη συστηματικά παραβιάζουν τις υποχρεώσεις τους ως προς το Σύμφωνο Σταθερότητας. Οπως έγινε γνωστό, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας κ. Β. Σόιμπλε τάσσεται επιπλέον υπέρ της αφαίρεσης ψήφου για έναν χρόνο από τα κράτη εκείνα που εκ προθέσεως παραβιάζουν τη Συνθήκη. Την Παρασκευή συνεδριάζει η ομάδα του προέδρου της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την αναμόρφωση της οικονομικής ένωσης, στην οποία θα υποβάλει τη σχετική εισήγηση 12 σημείων ο κ. Σόιμπλε.fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: