Δευτέρα 17 Μαΐου 2010

Εκτός ψηφοδελτίων τα "βαρίδια" του παρελθόντος

Γυρίζει σελίδα η ΝΔ

protothema.gr
Την δική του «καινούργια ΝΔ» οικοδομεί σταδιακά ο πρόεδρος του κόμματος κ. Αντώνης Σαμαράς ο οποίος ανακοίνωσε την πρόθεσή του να αφήσει έξω από την επόμενη βουλή όσους έχουν θίξει την παράταξη. Στις επόμενες εκλογές όλοι οι υποψήφιοι συμπεριλαμβανομένων και των νυν βουλευτών θα κριθούν από την αρχή: «Όλοι μα όλοι, θα αξιολογηθούν και θα κριθούν, με βάση την πολιτική και προσωπική τους διαδρομή. Η παράταξη έχει μεγάλο πλούτο. Και ασφαλώς όσοι έχουν πονέσει και όσοι έχουν θίξει την παράταξη δεν θα έχουν κανένα απολύτως ρόλο στην καινούρια Νέα Δημοκρατία. Η σελίδα έχει γυρίσει» ανάφερε χαρακτηριστικά μιλώντας σε εκδήλωση στελεχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης του κόμματός του.

Ο κ. Σαμαράς είπε ακόμη ότι θα χτίσει από την αρχή και πάνω σε γερά θεμέλια τη ΝΔ με νέες ιδέες αλλά και νέους ανθρώπους. Εξήγησε ότι οποίος θέλει να είναι υποψήφιος στις επόμενες εκλογές θα πρέπει να καταθέσει προς αξιολόγηση την πρόθεσή του. Παράλληλα ανακοίνωσε ότι συγκροτεί Επιτροπή Αξιολόγησης από καταξιωμένα πρόσωπα της παράταξης με σκοπό να αξιολογήσουν όλες τις υποψηφιότητες και να υποβάλλουν τις προτάσεις τους στην ηγεσία του κόμματος.

Είναι σαφής η πρόθεση του κ. Σαμαρά να αφήσει εκτός κόμματος και κοινοβουλευτικής ομάδας τα «βαρίδια που κληρονόμησε από την “νέα διακυβέρνηση” του κ. Κώστα Καραμανλή». Συνομιλητές του προέδρου λένε ότι δεν έχει πει ποιους έχει υπόψη του ωστόσο εκτιμούν ότι η απόφασή του δεν αφορά μόνο εκείνους που έχουν εμπλακεί σε δύσοσμες υποθέσεις που διερευνώνται στην βουλή αλλά και πολιτικούς που απέτυχαν να ανταποκριθούν στην αποστολή που τους είχε ανατεθεί από τον ελληνικό λαό. Έτσι μετά τους κ.κ. Γιώργο Βουλγαράκη, Γιώργο Αλογοσκούφη, Πέτρο Δούκα, Άγγελο Μπασιάκο, Αλέξανδρο Κοντό, Κώστα Κιλτίδη, παίρνουν σειρά πολιτικοί όπως οι κ.κ. Προκόπης Παυλόπουλος Δημήτρης Σιούφας, Γιάννης Παπαθανασίου.

Στον ίδιο δρόμο θα βρεθούν και μία σειρά βουλευτές που αναφέρονται στην κυρία Ντόρα Μπακογιάννη αν βέβαια μέχρι τότε δεν έχουν αποχωρήσει μόνοι τους για να συμμετάσχουν στο εγχείρημά της που όλοι πλέον προεξοφλούν. Το καίριο ερώτημα βέβαια είναι τι θα κάνει ο κ. Σαμαράς με τον πρώην πρωθυπουργό κ. Κώστα Καραμανλή. Γιατί όπως σημειώνουν κομματικοί παρατηρητές είναι δύσκολο να αποδώσει με αυτόν τον τρόπο πολιτικές ευθύνες ο κ. Σαμαράς στους άλλοτε συνεργάτες του κ. Καραμανλή και να εξαιρέσει τον ίδιο από τις ευθύνες του. Φυσικά δεν μπορεί να τον αφήσει εκτός κόμματος αλλά πολλοί λένε ότι «θα μπορούσε να τον διευκολύνει με δική του πρωτοβουλία».

Πριν τις βουλευτικές εκλογές βέβαια ο κ. Σαμαράς θα αλλάξει τον κομματικό μηχανισμό προωθώντας νέα πρόσωπα στην Κεντρική Επιτροπή και στις περιφερειακές οργανώσεις. Πολιτικό δείγμα γραφής όμως θα δώσει και στις δημοτικές εκλογές με ερωτηματικό εδώ πώς θα αντιμετωπίσει δημάρχους που πρόσκεινται στην κ. Ντόρα Μπακογιάννη.

Άνοιγμα στην Αριστερά

Παράλληλα ο κ. Σαμαράς συνεχίζει το άνοιγμα στην Αριστερά ενώ δίνει το στίγμα του για την εξωτερική πολιτική. Την Δευτέρα συναντήθηκε με την κ. Αλέκα Παπαρήγα και την Τρίτη συναντάται με τον πρόεδρο του ΣΥΝ κ. Αλέξη Τσίπρα. Μετά την συνάντηση με την κ. Παπαρήγα ο κ. Σαμαράς δήλωσε ότι η συμμετοχή των κομμάτων της Αριστεράς είναι απαραίτητη για να υπάρξει εθνική συνεννόηση. «Συνεννόηση δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη και συμφωνία, αλλά και διαφωνία δεν σημαίνει να υπάρχει μεταξύ των κομμάτων αποξένωση», τόνισε ο κ. Σαμαράς αναφέροντας πως το κάθε κόμμα έχει τη δική του άποψη για το πως πρέπει να είναι το αύριο της Ελλάδας. Εμείς, είπε, έχουμε σημαντικές διαφορές από το ΚΚΕ όπως για παράδειγμα στο ζήτημα των διαδηλώσεων. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θέλουμε όλα τα κόμματα η Ελλάδα σε αυτή τη δύσκολη ώρα να μείνει όρθια.

Αντίθεση στην εξωτερική πολιτική Παπανδρέου

Εξάλλου μιλώντας στην παρουσίαση του βιβλίου του δημοσιογράφου κ. Σταύρου Λυγερού με τίτλο «Σταυροφόροι χωρίς Σταυρό, Ισλαμική Τρομοκρατία, ΗΠΑ και νέο-οθωμανισμός» ο κ. Σαμαράς επανέλαβε την αντίθεσή του στην πολιτική των διαπραγματεύσεων με την γείτονα που ακολουθεί ο κ. Παπανδρέου. Η Ελλάδα δεν πρέπει να μπει σε διαπραγματεύσεις «που είναι άκαιρες - και γι' αυτό επικίνδυνες και σε συμφωνίες "χαμηλές πολιτικής" που είναι λεόντειες και ετεροβαρείς». Εξέφρασε την αντίθεσή του και στις οικονομικές συμφωνίες που υπέγραψε η κυβέρνηση λέγοντας: «δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε περίοδο διευρυμένης οικονομικής συνεργασίας, όταν η συνεργασία αυτή προϋποθέτει ή συμπαρασύρει διακανονισμούς σε ανοικτά πολιτικά προβλήματα. Το ξεκαθάρισμα των προβλημάτων ασφαλείας πριν από τη δημιουργία διευρυμένης συνεργασίας, είναι σώφρων πολιτική που αποτρέπει προβλήματα στο μέλλον. Αντίθετα, όταν πάμε να λύσουμε πολιτική προβλήματα μέσα από στενή οικονομική συνεργασία, είναι πιθανότερο να ενταθούν οι ανταγωνισμοί, όχι να εξαφανιστούν. Είναι σφάλμα να υποκαθιστούμε την Πολιτική με την Οικονομία».

Δεν υπάρχουν σχόλια: