Δευτέρα 17 Μαΐου 2010

Αρχίζουν τα "τεστ προόδου" για τα μέτρα της κυβέρνησης

Παρέμβαση Ε.Ε. στους κρατικούς προϋπολογισμούς

protothema.gr
Νέου τύπου "επιτήρηση" εγκαινιάζουν για τη χώρα μας οι Βρυξέλλες, με τις αποφάσεις που αναμένεται να λάβουν τα κρίσιμα συμβούλια Eurogroup και Ecofin, την Δευτέρα και Τρίτη.

Όπως είχε αποκαλύψει το “Πρώτο Θέμα” από τις 24 Απριλίου, ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ θα καταθέσει πρόταση-παρέμβαση στα οικονομικά της Ευρωζώνης, σύμφωνα με την οποία τα κράτη-μέλη δεν θα ελέγχονται μόνο για το αν το δημόσιο έλλειμμα ξεπερνά το 3% του ΑΕΠ, αλλά επιπλέον:

Οι κυβερνήσεις θα υποχρεωθούν να φέρνουν κάθε χρόνο το προσχέδιο του κρατικού τους προϋπολογισμού στις Βρυξέλλες, για να ζητούν την έγκριση των εταίρων πριν το καταθέσουν στα εθνικά τους κοινοβούλια.
Θα αλλάξουν οι δείκτες με βάση τους οποίους γίνεται η παρακολούθηση των κρατών-μελών, επεκτείνοντας τον έλεγχο πέρα από τα αυστηρώς εννοούμενα "δημόσια Οικονομικά".
Αυτή η δεύτερη, "παράλληλη" κοινοτική επιτήρηση θα εστιάζει στον ιδιωτικό τομέα, με πρόσχημα την Ανταγωνιστικότητα και τις μεγάλες «αρρυθμίες» που παρουσιάζονται στο έλλειμμα του ισοζυγίου πληρωμών, το οποίο επηρεάζει το χρέος και οδηγεί στην κερδοσκοπία των δανειστών.

Επί τάπητος τίθενται έτσι επιτακτικά οι μισθοί, το εργασιακό (μερική απασχόληση), το ασφαλιστικό και οι συντάξεις, καθώς το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, στον ιδιωτικό τομέα.

Το σχέδιο παρουσίασε προ μηνός ο ίδιος ο πρόεδρος της Ευρω-ομάδας Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σε ενημέρωση προς τους ευρωβουλευτές για την κατάσταση στην ελληνική και ευρωπαϊκή Οικονομία. Όπως ο ίδιος το περιέγραψε, «μετά από κάθε συνεδρίαση του Eurogroup θα εξετάζουμε την πορεία της Ανταγωνιστικότητας κάθε κράτους-μέλους». Η εξέταση θα αφορά τους δείκτες Ανταγωνιστικότητας αλλά και τα μέτρα βελτίωσής τους. Θα εξετάζονται δηλαδή η πορεία των τιμών και των μισθών σε κάθε χώρα, η παραγωγικότητα, το εργατικό κόστος ανά μονάδα παραγωγής κλπ.

Η αρχή θα γίνει από την Ελλάδα. Όπως αποκάλυψε ο κύριος Γιούνκερ «θα ξεκινήσουμε με τις χώρες που θα είναι εθελόντριες και μετά θα περάσουμε από κόσκινο την κατάσταση όλων των άλλων κρατών. Θα το κάνουμε για πρώτη φορά εξετάζοντας την κρίση στην Ελλάδα. Το άρθρο 136 της Συνθήκης επιτρέπει στην Κομισιόν να επιβάλει μεγαλύτερο συντονισμό των οικονομικών πολιτικών».

Πρόγευση από ... ΔΝΤ

Στο συμβούλιο Eurogroup πάντως θα περάσει από κόσκινο το σύνολο των περικοπών που έγιναν στις δημόσιες δαπάνες, αλλά και τα μέτρα που ξεκίνησαν να εφαρμόζονται για ενίσχυση των εσόδων. Αυτό προβλέπετο ήδη από τη στιγμή που τον Φεβρουάριο η χώρα μας μπήκε και επισήμως σε επιτήρηση, για υπέρβαση του ορίου του 3% του ΑΕΠ στο δημόσιο έλλειμμα.

Στις Βρυξέλλες θα εξεταστεί εάν η κυβέρνηση προχώρησε

• στις περικοπές που συμφωνήθηκαν σε μισθούς συντάξεις και επιδόματα

• στο χρονοδιάγραμμα των αλλαγών για το ασφαλιστικό

• και για το άνοιγμα των κελιστών επαγγελμάτων.

O νέος έλεγχος των Βρυξελλών έρχεται ένα 24ωρο μόλις πριν εκταμιευτούν τα 14,5 δις ευρώ από τα ευρωπαϊκά ταμεία, ως πρώτη δόση από το πακέτο στήριξης προς στην Ελλάδα. Οι έλεγχοι θα συνεχιστούν και θα ενταθούν από τις αρχές Ιουνίου και μετά, με βάση το Μνημόνιο που συνυπέγραψε προ δεκαημέρου η Ελλάδα, που προβλέπει απανωτά "τεστ προόδου" πριν εκταμιευθεί κάθε δόση δανείου από ΕΕ και ΔΝΤ.

Σε περίπτωση αστοχίας του προγράμματος σταθεροποίησης η Ελλάδα έχει δεσμευτεί να λάβει επιπλέον μέτρα 11 δισ. ευρώ, πέρα από αυτά που έχουν ήδη ανακοινωθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: