Mε λουκέτο κινδυνεύουν διαγνωστικά πολυεργαστήρια και πολυιατρεία με την τροπολογίας που κατέθεσε στις 9 Απριλίου στο Φορολογικό Νομοσχέδιο του υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης όπως επισημαίνει σε επιστολή διαμαρτυρίας του προς την υπουργό κυρία Μαριλιζα Ξενογιαννακοπούλου ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας κ. Κ. Μίχαλος.
Στην επιστολή του για τη νομοθετική ρύθμιση ίδρυσης και λειτουργίας μονάδων πρωτοβάθμιας υγείας προς την υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ο πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Α., σημειώνει:
«Μετά από τη γνωστοποίηση στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών των εξελίξεων στο χώρο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας από τη διοίκηση της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Φορέων Π.Φ.Υ., θα σας παρακαλούσα να επανεξετάσετε τη στάση σας σε ότι αφορά την ίδρυση και λειτουργία ιδιωτικών μονάδων Π.Φ.Υ. και συγκεκριμένα των διαγνωστικών πολυεργαστηρίων και πολυιατρείων.
Η νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου σας, έχει φέρει τεράστια αναστάτωση στις μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, πολλές εκ των οποίων είναι μέλη του Επιμελητηρίου μας, καθώς κινδυνεύουν να κλείσουν λόγω αλλαγής της μετοχικής τους σύνθεσης. Επιπλέον, η νομοθετική ρύθμιση προστατεύει την ιατρική επιχειρηματική δραστηριότητα δημιουργώντας ένα ακόμη κλειστό επάγγελμα, όταν σήμερα επιχειρείται η απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων.
Σας υπενθυμίζω ότι μέχρι το 1991 υπήρχε σαφής διάκριση μεταξύ πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας περίθαλψης, η οποία καταργήθηκε με το Προεδρικό Διάταγμα 247/1991, με το οποίο δινόταν η δυνατότητα και στις Μονάδες Δευτεροβάθμιας Περίθαλψης, δηλαδή στις ιδιωτικές κλινικές και μαιευτήρια, να δέχονται ασθενείς στα διάφορα τμήματα και εργαστήριά τους μετατρέποντας τες έτσι σε τεράστια διαγνωστικά κέντρα.
Το καθεστώς αυτό επιχειρείται να επανέλθει και σήμερα, παρά το γεγονός ότι έχει κριθεί αντισυνταγματικό και μάλιστα είχε αντικατασταθεί πρόσφατα με το Προεδρικό Διάταγμα 180/2009, που επέτρεπε η άδεια λειτουργίας των εργαστηρίων να χορηγείται στα νομικά πρόσωπα.
Με τις σημερινές ρυθμίσεις, επαναφέρονται επί της ουσίας δύο διατάξεις του Προεδρικού Διατάγματος 84/2001 που κρίθηκαν αντισυνταγματικές από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Οι διατάξεις αυτές αφορούν την υποχρεωτική μετάβαση του 51% του μετοχικού κεφαλαίου σε ειδικευμένους ιατρούς και την απαγόρευση λειτουργίας των υποκαταστημάτων των διαγνωστικών κέντρων.
Η επιλεκτική μετατροπή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της πρωτοβάθμιας περίθαλψης έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την προσπάθεια της κυβέρνησης να εκσυγχρονίσει την ελληνική οικονομία και αντί να εισάγει κανόνες διαφάνειας και υγιούς ανταγωνισμού, δημιουργεί ένα ακόμη κλειστό επάγγελμα, διαιωνίζοντας τις αγκυλώσεις της επιχειρηματικότητας, που ταλανίζουν επί χρόνια την ελληνική οικονομία και οδήγησαν τη χώρα στη σημερινή της οικονομική κατάσταση.
Μάλιστα το χρονικό όριο των δώδεκα μηνών θα αποβεί καταστροφικό για τις υπάρχουσες επιχειρήσεις, καθώς δεν επαρκεί για να βρουν οι επιχειρηματίες επενδυτές γιατρούς, προκειμένου να τους μεταβιβάσουν το 51% της επιχείρησης, ενώ για τον έλεγχο από τις διάφορες υπηρεσίες της πολιτείας για την τελική αδειοδότηση απαιτούνται περισσότεροι από 36 μήνες.
Η προσπάθειά σας θα πρέπει να στραφεί στην ποιοτική αναβάθμιση και στη δυναμική ανάπτυξη των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο χώρο της ιδιωτικής πρωτοβάθμιας περίθαλψης και στην ίση μεταχείρισή τους με τις εταιρείες δευτεροβάθμιας περίθαλψης, θέτοντας έτσι τα θεμέλια υγιούς ανταγωνισμού προς όφελος της υγείας του ελληνικού λαού και της ελληνικής οικονομίας».nooz.gr
Δευτέρα 17 Μαΐου 2010
ΕΒΕΑ: Δημιουργείται ένα ακόμη κλειστό επάγγελμα με τη νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου Υγείας
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου