Παρασκευή 7 Μαΐου 2010

Συνεδριάζουν οι "16" για την ενεργοποίηση του μηχανισμού



nooz.gr
Υπό την απειλή της επέκταση της κρίσης συνεδριάζουν στις Βρυξέλλες οι 16 ηγέτες των χωρών της ζώνης του Ευρώ για να επικυρώσουν την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης της ελληνικής οικονομίας. Κοινό "μέτωπο" για ενίσχυση του Συμφώνου Σταθερότητας από Μέρκελ και Σαρκοζί, ενώ οι χώρες του νότου προσπαθούν να "αποκρούσουν" τις επιθέσεις των αγορών. Τις εξελίξεις παρακολουθεί στενά ο αμερικανός πρόεδρος.

Δηλώσεις Παπανδρέου

"Οι Έλληνες έχουν υποστεί την οδύνη της οικονομικής κρίσης τους τελευταίους μήνες, αλλά είμαστε αποφασισμένοι να αλλάξουμε το δρόμο της Ελλάδας φέρνοντάς την σε πορεία σταθερότητας και ανάπτυξης" δήλωσε στους δημοσιογράφους προσερχόμενος στη Σύνοδο ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου.

Ο κ. Παπανδρέου σημείωσε ότι η υπερψήφιση των μέτρων που συνοδεύουν τη στήριξη του μηχανισμού, δείχνουν την πρόθεση εκ μέρους της χώρας και την βούληση της Ελλάδας να προχωρήσει μπροστά. Αναφέρθηκε επίσης στους κλυδωνισμούς που υφίστανται οι αγορές λέγοντας ότι "σήμερα η Ευρώπη θα επιβεβαιώσει τη θέλησή της να ισχυροποιήσει το νόμισμά και την οικονομία της. Μπορεί και θα το κάνει".

Στις 23.00 (ώρα Ελλάδας) συνέντευξη Τύπου με τα αποτελέσματα της Συνόδου

Δηλώσεις Μέρκελ

Κατά την άφιξή της στη Σύνοδο η γερμανίδα καγκελάριος τάχθηκε υπέρ της σκληρότερης δημοσιονομικής πειθαρχίας και της "επιτάχυνσης" των προσπαθειών για ρύθμιση του χρηματοπιστωτικού τομέα. "Πρέπει να ενισχύσουμε το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης" και "μέσω πιθανών τροποποιήσεων της συνθήκης", είπε η Μέρκελ στους δημοσιογράφους. "Δεν έχουμε καιρό να χάσουμε, πρέπει να γίνει γρήγορα", πρόσθεσε.

Επίσης, υπογράμμισε ότι είναι ανάγκη όλες οι χώρες της ευρωζώνης "και όχι μόνο η Ελλάδα" να καταβάλουν προσπάθειες για μείωση των ελλειμμάτων τους, "ώστε το Σύμφωνο Σταθερότητας να γίνει γρήγορα σεβαστό".

Δεν υπάρχουν σχόλια: