Παρασκευή 7 Μαΐου 2010

ΧΑΘΗΚΑΝ ΜΕΣΑ ΣΕ ΔΕΚΑ ΛΕΠΤΑ...


Ρεπορτάζ : Λ. Νεσφυγέ - Π. Θεοδωρόπουλος
(από ΤΑ ΝΕΑ)

Τα μαρτυρικά τελευταία λεπτά των τριών θυμάτων της τραγωδίας, στο πυρπολημένο κτίριο της τράπεζας που είχε μετατραπεί σε θάλαμο αερίων, περιγράφονται στην έκθεση του ιατροδικαστή κ. Φίλιππου Κουτσάφτη. Και οι τρεις υπάλληλοι βρήκαν θάνατο από ασφυξία και όπως εξηγεί ο ιατροδικαστής...
«υπήρχε τεράστια επικάθηση αιθάλης» στους πνεύμονές τους, δηλαδή τα θύματα εισέπνευσαν μεγάλη ποσότητα καπνού και τοξικών αερίων, όπως μονοξείδιο του άνθρακα και άλλα παράγωγα της καύσης από πλαστικά που υπήρχαν στους χώρους του κτιρίου. Οι θάνατοι των τριών υπαλλήλων, της Αγγελικής Παπαθανασοπούλου που ήταν έγκυος στο πρώτο της παιδί, της Παρασκευής Ζούλια και του Επαμεινώνδα Τσακάλη, επήλθαν έπειτα από λιγότερο από δέκα λεπτά.
Η 32χρονη Αγγελική βρέθηκε πεσμένη νεκρή σε γραφείο σε δώμα του τελευταίου ορόφου, η 35χρονη συνάδελφός της Παρασκευή Ζούλια, όπως διευκρίνισε χθες ο ιατροδικαστής, βρέθηκε κοντά στο μπαλκόνι. Οι δυο γυναίκες δεν είχαν κανένα έγκαυμα, αλλά ο θάνατός τους προήλθε από τη μεγάλη συγκέντρωση καπνού και άλλων αερίων όπως μονοξειδίου του άνθρακα.
Ο υπάλληλος Νώντας Τσακάλης είχε μικροεγκαύματα πρώτου βαθμού, είχαν δηλαδή καψαλιστεί λίγο τα μαλλιά του. Η αιτία του θανάτου του ήταν η ασφυξία- ο άτυχος υπάλληλος «πνίγηκε» από τους καπνούς ενώ βρισκόταν στα σκαλιά μεταξύ δευτέρου και πρώτου ορόφου, στην προσπάθειά του να κατέβει και να σωθεί.
Βουβός ήταν ο πόνος χθες στη γειτονιά της οδού Αγίου Αθανασίου στο Μαρούσι, όπου σε διαμέρισμα πολυκατοικίας διέμενε η 35χρονη υπάλληλος Παρασκευή Ζούλια με τους γονείς της. Στην είσοδο της πολυκατοικίας υπήρχε το αγγελτήριο της κηδείας της που γίνεται σήμερα, ενώ η πόρτα του διαμερίσματος ήταν ερμητικά κλειστή. Συγγενείς είχαν συγκεντρωθεί για να δώσουν κουράγιο στους γονείς και στον αδελφό της κοπέλας.
«Είμαστε δίπλα τους»
«Οι γονείς αυτές τις ώρες χρειάζονται συμπαράσταση, χρειάζεται να είμαστε δίπλα τους», είπε ένας από τους συγγενείς, χωρίς να θελήσει να προσθέσει κάτι άλλο σε αυτές τις δραματικές ώρες. Η οικογένεια Ζούλια κατάγεται από τη Μήλο και η Παρασκευή είχε κάνει πολλές σπουδές μέχρι να φτάσει στο τμήμα συναλλαγών επιχειρήσεων της Μarfin-Εgnatia. Ηταν πτυχιούχος του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστήμιου και ακολούθησαν μεταπτυχιακά στη Βρετανία στα Διεθνή Τραπεζικά και Χρηματοοικονομικά.
Στο Αίγιο
«Τελευταία φορά που είδα στο Αίγιο την Αγγελική ήταν λίγο πριν από τον γάμο της. Ηταν χαμογελαστή και ευτυχισμένη», λέει ο γείτονάς της Βαγγέλης Καλφόπουλος. Χθες στο πατρικό της σπίτι στην οδό Παύλου Μελά 49, επικρατούσε ο πόνος και ο σπαραγμός συγγενών και φίλων.
Η τραγική είδηση για τον θάνατο της 32χρονης «πάγωσε» προχθές το απόγευμα την κοινωνία του Αιγίου. «Ο ερχομός του μωρού αναμενόταν με ανυπομονησία από το ζευγάρι και τις οικογένειές τους», λέει η κ. Ολγα Δριβέρη και συμπληρώνει: «Πόνος και σπαραγμός, σκότωσαν αθώους ανθρώπους, ντροπή!».
Η 32χρονη Αγγελική ήταν τεσσάρων μηνών έγκυος, μόλις πριν από έναν χρόνο είχε παντρευτεί με συνάδελφό της από την Κρήτη. Είχε προσληφθεί πριν από δύο χρόνια ως υπάλληλος στο υποκατάστημα της Μarfin έχοντας ολοκληρώσει οικονομικές σπουδές. «Ηταν τραγικές στιγμές μόλις αντίκρυσα τον πατέρα της έξω από το σπίτι, μόλις έμαθαν για τα επεισόδια προσπαθούσαν να επικοινωνήσουν», συμπληρώνει ο στενός φίλος των γονιών της, ο 74χρονος Γιώργος Γεωργόπουλος και προσθέτει: «Επιβεβαίωσαν την τραγική είδηση για τον χαμό του παιδιού τους λίγο πριν φτάσουν στην Αθήνα».
Ο πατέρας της Αγγελικής, Ζαχαρίας Παπαθανασόπουλος, είναι γνωστός δικηγόρος στο Αίγιο και η μητέρα της διευθύντρια στο Υποθηκοφυλακείο της περιοχής. Θλίψη επικρατούσε χθες και στον Λόγγο Αιγίου, μια περιοχή όπου περνούσε τα καλοκαίρια η οικογένεια Παπαθανασοπούλου με τις δύο κόρες τους. Η κηδεία της Αγγελικής θα γίνει σήμερα το απόγευμα, στη γενέτειρά της το Αίγιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: