Παρασκευή 7 Μαΐου 2010

Iσχυρότερη εποπτεία στην ΕΕ ζητούν Μέρκελ -Σαρκοζί

nooz.gr
Η Γαλλία και η Γερμανία θέλουν να ενισχύσουν τη δημοσιονομική επιτήρηση εντός της ζώνης του ευρώ με "αποτελεσματικότερες κυρώσεις" σε περιπτώσεις υπερβολικών ελλειμμάτων, και να την εφοδιάσουν με ένα "ισχυρό πλαίσιο" για τη διαχείριση κρίσεων όπως αυτή της Ελλάδας, ανακοίνωσαν οι Νικολά Σαρκοζί και Άγγελα Μέρκελ.

Ο γάλλος πρόεδρος και η γερμανίδα καγκελάριος ανακοινώνουν, σε κοινή επιστολή τους που δημοσιεύεται από τη γαλλική εφημερίδα Le Monde πολλές προτάσεις τις οποίες σχεδιάζουν να διατυπώσουν αύριο Παρασκευή κατά τη σύνοδο κορυφής των 16 χωρών της ζώνης του ευρώ.

Ζητούν από τους ηγέτες να δώσουν κατά τη σύνοδο αυτή "το σήμα ότι είναι έτοιμοι να εξετάσουν για τη ζώνη του ευρώ μια ενίσχυση της δημοσιονομικής επιτήρησης εντός της ευρωζώνης, η οποία θα περιλαμβάνει αποτελεσματικότερες κυρώσεις για τις διαδικασίες υπερβολικού ελλείμματος".

Αντλώντας τα διδάγματα από την ελληνική κρίση, η Μέρκελ και ο Σαρκοζί εκφράζουν επίσης την επιθυμία να συζητηθεί η δημιουργία "ενός πιο ισχυρού πλαισίου για την επίλυση κρίσεων με σεβασμό της αρχής της δημοσιονομικής ευθύνης καθενός κράτους μέλους".

Οι Νικολά Σαρκοζί και Άγγελα Μέρκελ ζητούν επίσης "να διευρυνθεί η επιτήρηση στα διαρθρωτικά ζητήματα και στα ζητήματα ανταγωνιστικότητας, καθώς και στις ανισορροπίες, όπως και να ενισχυθεί η αποτελεσματικότητα των συστάσεων οικονομικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης". Η επιτήρηση δηλαδή την οποία ζητούν δεν θα περιορίζεται πλέον μόνο στον προϋπολογισμό και στο χρέος.

Στο μεταξύ, η γερμανική κυβέρνηση δεν κατάφερε να πείσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης υπέρ της χορήγησης της βοήθειας στην Ελλάδα. Οι διαπραγματεύσεις με τους αντιπολιτευόμενους Σοσιαλδημοκράτες ολοκληρώθηκαν χωρίς να έχει επιτευχθεί συμφωνία ενόψει της ψηφοφορίας της Παρασκευής στο κοινοβούλιο για τη χορήγηση στην Ελλάδα του δανείου των 22,4 δισεκατομμυρίων ευρώ στο πλαίσιο του σχεδίου διάσωσης της χώρας από την ευρωζώνη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

Ωστόσο η κοινοβουλευτική πλειοψηφία του κυβερνητικού συνασπισμού της Μέρκελ αναμένεται ότι θα εξασφαλίσει την ψήφιση του νομοσχεδίου για τη βοήθεια προς την Ελλάδα εγκαίρως ενόψει της συνόδου κορυφής των χωρών της ευρωζώνης που προγραμματίζεται να διεξαχθεί αύριο.

Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD), το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, είναι πιθανόν να απέχει από την αυριανή ψηφοφορία. Οι Σοσιαλδημοκράτες αναμένεται να καταλήξουν σε μια απόφαση σχετικά με το θέμα αυτό σε συνεδρίαση του κόμματός τους αργότερα σήμερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: