Παρασκευή 7 Μαΐου 2010

"Το ΔΝΤ πέρασε και από εμάς "

Η εμπειρία του Δ.Ν.Τ υπήρξε σκληρή για τις περισσότερες χώρες οι οποίες ζήτησαν την βοήθειά του. Αργεντινή, Ουγγαρία και Λετονία είναι τρεις χώρες που κλήθηκαν να λάβουν μέτρα τόσο σκληρά, όσο καλείται τώρα να αναλάβει η Ελλάδα. Τρεις Έλληνες που ζουν σε αυτές τις χώρες περιγράφουν στο «ΘΕΜΑ» την επίδραση των μέτρων του Δ.Ν.Τ στο κοινωνικό σύνολο, τις αντιδράσεις του απλού κόσμου, καθώς και το πολιτικό κόστος που αντιμετώπισαν οι κυβερνήσεις τους. Μέτρα που οδήγησαν σε εκτόξευση της ανεργίας, βαθιά ύφεση και κοινωνικές αναταραχές και καλούν την Ελλάδα και τους Έλληνες να παλέψουν όλοι μαζί για να αντιμετωπιστεί η παρούσα οικονομική

Λετονία. Έναν χρόνο μετά το Δ.Ν.Τ

«Όλος ο κόσμος έχει απελπιστεί. Πλέον δεν μιλάμε μεταξύ μας γι' αυτό μας συνέβη, μετά τα μέτρα του Δ.Ν.Τ. Το αποφεύγουμε σαν να είναι ταμπού. Γιατί αν αρχίζει κανείς να σκέφτεται την πραγματικότητα στην οποία οδηγηθήκαμε, θα τραβάμε τα μαλλιά μας Τι να κάνουμε όμως; Η ζωή συνεχίζεται και απλά κάνουμε υπομονή» Με αυτά τα λόγια περιγράφει, μιλώντας στο «ΘΕΜΑ», την σημερινή κατάσταση της Λετονίας η κυρία Εύα Κωσταντά, καθηγήτρια μουσικής και δασκάλα ελληνικών στην κοινότητα Ελλήνων της Λετονίας «Η Πατρίδα»
Η μόνη χώρα της Βαλτικής που ζήτησε τη βοήθεια του Δ.Ν.Τ. ήταν η Λετονία. Αποτέλεσμα βαθιάς οικονομικής κρίσης και εκτεταμένης διαφθοράς των κυβερνήσεών της, η χώρα κατέφυγε το 2009 στο Δ.Ν.Τ για την χορήγηση άμεσου δανείου ύψους 7,5 δις ευρώ. Έναν χρόνο μετά, η κατάσταση στην Λετονία περιγράφεται απελπιστική. «Το Δ.Ν.Τ κοιτά απλώς τα χαρτιά. Δεν έχει ιδέα για το πώς ζούνε οι άνθρωποι στην πραγματικότητα.» εξηγεί χαρακτηριστικά στο «ΘΕΜΑ» η κυρία Κωσταντά «Μειώσανε τραγικά μισθούς, συντάξεις και επιδόματα. Ο μισθός ενός καθηγητή από 800 ευρώ έπεσε στα 350 ευρώ. Μειώθηκε η χρηματοδότηση των κρατικών Πανεπιστημίων. Χάθηκαν οι υποτροφίες, ακόμα και ώρες μαθημάτων. Από του χρόνου μάλιστα, τα Πανεπιστήμια πρέπει να μειώσουν και άλλο τα έξοδά τους. Ο Φ.Π.Α ανέβηκε στα 21%, ενώ αυξήθηκε τέσσερις φορές ο φόρος για τα βιβλία και τις εφημερίδες. Η παραοικονομία βρίσκεται στα ύψη.» Το αποτέλεσμα της προσφυγής της χώρας στο Δ.Ν.Τ και τα μέτρα που επέβαλε, οδήγησε σε διαδηλώσεις και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας από πολλούς Λετονούς, με συνέπεια ο τότε πρωθυπουργός της χώρας, Ιβάρς Γκοντμάνις, να οδηγηθεί σε παραίτηση. «Οι περισσότεροι Λετονοί πιστεύουν ότι το κόμμα και οι βουλευτές που πήραν τελικά την απόφαση να μας βάλουν στο Δ.Ν.Τ έκαναν το μεγαλύτερο κακό στη χώρα. Ναι μεν οι προηγούμενοι έκλεβαν και τα έβαζαν στην τσέπη τους, αλλά άφηναν τουλάχιστον τους υπόλοιπους να δουλεύουν και να βγάζουν ένα κομμάτι ψωμί. Τώρα το αποτέλεσμα είναι να μην μπορεί να βρει δουλειά κανείς.» περιγράφει η κυρία Κωσταντά. «Οι αντιδράσεις των Λετονών ήταν πολύ διαφορετικές από αυτές των Ελλήνων. Εδώ δεν αντιδράσανε τόσο δυναμικά, όσο βλέπουμε να γίνεται στην Ελλάδα. Επέλεξαν απλώς να φύγουν από τη χώρα λόγω της τεράστιας ανεργίας»

Αργεντινή. Δεκαεννιά χρόνια μετά το Δ.Ν.Τ

«Πρέπει να σταματήσετε να κάνετε διαδηλώσεις, απεργίες και επεισόδια. Δεν οδηγεί πουθενά. Πρέπει να αφήσετε τις κομματικές διαφορές στην άκρη. Να ακολουθήσετε μονιασμένοι έναν συγκεκριμένο δρόμο για κάποια χρόνια. Ο Έλληνας είναι ικανός. Η Ελλάδα θα καταφέρει να σηκώσει κεφάλι ξανά. Πρέπει όμως και οι Έλληνες να αλλάξουν νοοτροπία. Δεν είναι δυνατόν να μην πληρώνετε φόρους. Δεν είναι δυνατόν να βγαίνει κάποιος στη σύνταξη στα 45 χρόνια. Σε αυτήν την ηλικία στύβεις την πέτρα ακόμα.» Την ενότητα των Ελλήνων σε αυτή την κρίση στιγμή ζητά μέσα από το «ΘΕΜΑ» η κυρία Μαρία Κωνσταντινίδου, αντιπρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων «Σωκράτης» στο Μπουένος Άιρες. Με καταγωγή από την Σύμη και τη Ρόδο η κ. Κωνσταντινίδου περιγράφει με τα μελανότερα χρώματα την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην Αργεντινή. Στη χώρα που έγινε συνώνυμο της σφοδρής κριτικής εναντίον του Δ.Ν.Τ, καθώς ακολουθώντας τα μέτρα που της επέβαλε ο διεθνής οργανισμός οδηγήθηκε σε κατάρρευση, πάγωμα των καταθέσεων και εκτόξευση της ανεργίας. Οι διαδηλώσεις που έλαβαν χώρα στο Μπουένος Άιρες είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον είκοσι δύο πολιτών και τραυματισμό εκατοντάδων άλλων. «Οι ίδιες οι τράπεζες μας πήραν τα λεφτά αφού αποφασίσαμε να μην τα βγάλουμε στο εξωτερικό. Οι μισθοί και οι συντάξεις έχουν μειωθεί τραγικά και η ανεργία βρίσκεται σε δυσθεώρητα ύψη. Δεν υπάρχει πλέον μεσαία τάξη στην Αργεντινή. Εξαφανίστηκε. Οι πλούσιοι έγιναν πλουσιότεροι και οι φτωχοί δεν είχαν να χάσουν τίποτα ούτως ή άλλως. Εδώ πλέον μπορεί να σε σκοτώσουν στο δρόμο μόνο και μόνο για να σου πάρουν ένα ζευγάρι παπούτσια.»


Ουγγαρία. Δύο χρόνια μετά το Δ.Ν.Τ

«Στην Ουγγαρία δεν υπήρξαν μεγάλες αντιδράσεις μετά τα μέτρα του Δ.Ν.Τ. Γιατί οι αντιδράσεις είχαν προηγηθεί. Τα μέτρα του Δ.Ν.Τ είχαν διπλό αποτέλεσμα οικονομικά και πολιτικά. Δημοσιονομικά το έλλειμμα υποχωρεί. Αυτό όμως έχει δημιουργήσει σοβαρότατη ύφεση. Είχαμε 6% μείωση του ΑΕΠ. Είναι το τίμημα που πλήρωσε η Ουγγαρία. Πολιτικά οι Σοσιαλιστές καταστράφηκαν. Χάσανε περισσότερους από 15, εκατομμύρια ψηφοφόρους. Οι Ούγγροι περιμένουν να σωθούν με την νέα κυβέρνηση, αν και εγώ δεν το πιστεύω»
Ο κύριος Νίκος Φωκάς. Καθηγητής κοινωνιολογίας στο πανεπιστήμιο «Εότβος Λοράντ» στη Βουδαπέστη εξηγεί στο «ΘΕΜΑ» την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα, δύο χρόνια μετά την χορήγηση δανείου ύψους 25 δις ευρώ από το Δ.Ν.Τ και την επιβολή των αυστηρών μέτρων. Η οικονομική και πολιτική κρίση στην Ουγγαρία ξεκίνησε 2006. Αμέσως μετά τις εκλογές, η κυβέρνηση Σοσιαλιστών και Φιλελεύθερων αρχίζει να εφαρμόζει μέτρα λιτότητας και εξοργίζει τον κόσμο.
«Είχαν πει πως το έλλειμμα είναι 4,5 % και μετά τις εκλογές το έλλειμμα απεδείχθη πως άγγιζε το 11% του ΑΕΠ. Δημιουργείται σοβαρό πρόβλημα. Λίγο αργότερα δημοσιεύεται στις εφημερίδες μια δήλωση του πρωθυπουργού, ο οποίος έλεγε ευθέως πως κορόιδευαν τόσα χρόνια τον κόσμο. Ο κόσμος σοκάρεται Τότε ξεκινάνε οι σοβαρότερες ταραχές στην Ουγγαρία.» εξηγεί ο κ. Φωκάς. «Αυτή η κατάσταση κρατάει μέχρι και τον Μάρτη του 2008. Τότε η αντιπολίτευση ξεκινά δημοψηφίσματα και καταφέρνει να καταργήσει μεταρρυθμιστικά μέτρα στο σύστημα υγείας και στην εκπαίδευση. Το Σεπτέμβρη του 2008 ξεσπά η παγκόσμια κρίση και φάνηκε πως η Ουγγρική οικονομία βρίσκεται σε τραγική κατάσταση. Κανείς δεν αγόραζε ουγγρικά κρατικά ομόλογα. Δεν υπήρχε άλλη επιλογή για την Ουγγαρία από το να ζητήσει τη βοήθεια του Δ.Ν.Τ. Ο κόσμος είχε ήδη κουραστεί. Έγιναν κάποιες απεργίες χωρίς όμως μεγάλη ένταση. Παραδόθηκαν αμαχητί στους όρους του Δ.Ν.Τ. Ανέβασαν τον Φ.Π.Α, τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης και στη συνέχεια προσπάθησαν να μειώνουν τα έξοδα του κράτους. Στους δημοσίους υπαλλήλους κόψανε τον 13ο μισθό και την 13η σύνταξη και πάγωσαν τις αυξήσεις στους ιδιωτικούς υπαλλήλους. Η συνέπεια ήταν να αυξηθεί η ανεργία και να αγγίζει σήμερα το11%.
Οι Ούγγροι ενώ δεν ξέρανε και πολλά πράγματα για την Ελλάδα, πέρα από το ποδόσφαιρο. Τώρα οι σκηνές που έρχονται είναι πως «Κοιτάξτε τους Έλληνες. Αυτοί τουλάχιστον αντιστέκονται στα μέτρα του Δ.Ν.Τ, αλλά και άλλοι που λένε πως δεν θα καταφέρετε τίποτα με τις αντιδράσεις.»
protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: