Παρασκευή 7 Μαΐου 2010

O Κάμερον νικητής των βρετανικών εκλογών

nooz.gr
Με καταμετρημένες τις ψήφους που κρίνουν τις 550 από τις 650 έδρες του βρετανικού κοινοβουλίου, το Συντηρητικό Κόμμα του Ντέιβιντ Κάμερον συγκεντρώνει 268 έδρες (ποσοστό 36,6%), το Εργατικό 213 έδρες (28,4%) και οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες 42 έδρες (22,6%)

Από τις απώλειες του κυβερνώντος κόμματος επωφελούνται οι συντηρητικοί, οι οποίοι ωστόσο δεν αναμένεται ότι θα εξασφαλίσουν την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στο κοινοβούλιο.

Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες απέτυχαν να κεφαλαιοποιήσουν στις κάλπες τα υψηλά ποσοστά που τους έδιναν οι δημοσκοπήσεις κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις που έγιναν έξω από εκλογικά κέντρα, το Συντηρητικό Κόμμα θα εξασφαλίσει έως 305 έδρες, το Εργατικό Κόμμα τουλάχιστον 255 και οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες περίπου 60 έδρες. Για την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή απαιτούνται 326 έδρες.

Ο Άντριου Χόκινς, πρόεδρος της εταιρίας δημοσκοπήσεων Comres, δήλωσε ότι "το exit poll είναι καλός οδηγός... σαφώς φαίνεται πιο ακριβές τώρα, απ΄ό,τι όταν δόθηκαν τα πρώτα στοιχεία στη δημοσιότητα".

Το κόμμα των Πρασίνων κέρδισε την πρώτη του έδρα στο βρετανικό κοινοβούλιο, στο Μπράιτον της νότιας Αγγλίας.

Η Κάρολιν Λούκας, αρχηγός του κόμματος και μέλος του Ευρωκοινοβουλίου για τη Νοτιοανατολική Αγγλία κέρδισε την έδρα του Μπράιτον Παβίλιον που μέχρι σήμερα κατείχε το Εργατικό Κόμμα.

"Απόψε, ο λαός του Μπράιτον Παβίλιον έγραψε ιστορία εκλέγοντας τον πρώτο Πράσινο βουλευτή της Βρετανίας. Σας ευχαριστώ που βάλατε την πολιτική της ελπίδας πάνω από την πολιτική του φόβου", τόνισε η Λούκας.

Με καταμετρημένα περίπου τα τρία τέταρτα των ψήφων, οι Πράσινοι συγκεντρώνουν ποσοστό λίγο μικρότερο του 1%.

Δεν υπάρχουν σχόλια: