Τετάρτη 16 Ιουνίου 2010

«Να πατήσουμε γκάζι για την υλοποίηση του Μνημονίου»

Οδηγίες Γιώργου στο υπουργικό και οργή για Moody’s και φήμες

.protothema.gr
Ικανοποιημένος από το γεγονός ότι η κυβέρνηση είναι μέσα στους στόχους, που προβλέπονται από το μνημόνιο συνεργασίας με τους δανειστές μας, αλλά και οργισμένος τόσο από την υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Moody's, όσο και από τις φημολογίες για επικείμενη χρεοκοπία και επιστροφή στη δραχμή εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου το απόγευμα της Τρίτης.

Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι «η προτεραιότητά μας σήμερα είναι να πατήσουμε γκάζι, τόσο ποιοτικά όσο και ποσοτικά. Να κάνουμε τις μεγάλες αλλαγές που έχει ανάγκη η χώρα. Αλλαγές που αφορούν και τη διάσωση της χώρας και τον πολίτη». Πρόσθεσε ότι «είναι εξαιρετικά μεγάλης σημασίας να μείνουμε προσηλωμένοι στην τήρηση των δεσμεύσεών μας, ώστε να έχουμε ομαλή πορεία και του προγράμματος και της εξέλιξής του. Σήμερα είμαστε μέσα στους στόχους μας, αυτό είναι ένα θετικό στοιχείο και αναγνωρίζεται και από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και από τη Διεθνή Κοινότητα και από τις αγορές».

Ο πρωθυπουργός σημείωσε μάλιστα ότι «έχει αρχίσει και διαμορφώνεται ένα κλίμα ακόμα μεγαλύτερης εμπιστοσύνης στις δυνατότητες που έχει η Ελλάδα να βγει από την κρίση και νομίζω ότι σε αυτό έχει παίξει σημαντικό ρόλο και η δική μας αποφασιστικότητα».

Επεσήμανε ότι είναι στο χέρι της κυβέρνησης να διαψεύσει όσους αμφισβητούν την προσπάθεια αυτή και χαρακτήρισε αδικαιολόγητη την υποβάθμιση των ελληνικών ομολόγων από την Moody's. Ανέφερε μάλιστα συγκεκριμένα στοιχεία, τα οποία αποδεικνύουν την πρόοδο και την κανονική εκτέλεση του προγράμματος σταθερότητας, λέγοντας ότι «το έλλειμμα έχει μειωθεί 40% και είναι τεράστια η μείωση σε σχέση με το 2009. Την ύφεση κατά το 1ο τρίμηνο την είδαμε μικρότερη απ’ αυτή που προβλέπεται από το Μνημόνιο για ολόκληρο έτος και οι εισπράξεις από το ΦΠΑ κατά το 1ο τρίμηνο έχουν αυξηθεί κατά 6%, ενώ πέρσι είχαν μειωθεί κατά 11%».
Προέβλεψε δε ότι η αποκλιμάκωση του χρέους ίσως αρχίσει νωρίτερα από το 2013 και χαρακτήρισε άδικες, ανούσιες και βλαπτικές τις φήμες ότι οι πολίτες θα χάσουν τα λεφτά τους, ότι θα φύγουμε από το ευρώ και θα γυρίσουμε στη δραχμή.

Ο κ. Παπανδρέου ξεκαθάρισε ακόμη ότι «οι δεσμεύσεις του Μνημονίου, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, πέρα από τα άμεσα δημοσιονομικά μέτρα, τα οποία και πόνεσαν και πονάνε, είναι μέτρα τα οποία έχουμε δεσμευτεί και προεκλογικά να προχωρήσουμε. Είναι μέτρα αλλαγών που εμείς προτείναμε και θέλουμε. Είναι ακριβώς μέτρα που φέρνουν την αλλαγή που χρειάζεται η Ελλάδα και τα οποία στη διαπραγμάτευση ενσωματώσαμε».

Ο πρωθυπουργός διαμήνυσε ότι «στόχος είναι να φτάσουμε σε μια βιώσιμη οικονομία, να μην ξαναχρειαστεί ούτε καν να σκεφτεί κανείς νέες θυσίες και όχι μόνο αυτό, αλλά να μπορούμε ν’ αναπληρώσουμε και αυτά που έχασε ο Ελληνικός λαός. Είναι και πατριωτικό και εθνικό το θέμα η διάσταση αυτού του εγχειρήματος».
Μίλησε μάλιστα για την «ανάγκη ευρύτερης ομοψυχίας και συναίνεσης σε αυτόν τον στόχο, είναι θέμα ουσιαστικής συμμετοχής όλων στην προσπάθεια να γίνουν αυτές οι μεγάλες αλλαγές, να κάνουμε αυτή την κρίση μια ευκαιρία».

Δεν υπάρχουν σχόλια: