Τετάρτη 16 Ιουνίου 2010

Άρεσαν στην Τρόικα οι …χαμηλές συντάξεις του ΙΚΑ!

Θερινή καταιγίδα με αλλαγές –εξπρές στο ασφαλιστικό

protothema.gr
Με συνοπτικές διαδικασίες έως το τέλος Ιουνίου ενσκήπτει η λαίλαπα των εργασιακών και ασφαλιστικών αλλαγών, μετά τον τελικό γύρο διαπραγματεύσεων με τους αξιωματούχους της Τρόικας .

Το μεσημέρι της Τετάρτης, οι επικεφαλής του κλιμακίου είχαν σύσκεψη με την ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας ενώ η κρίσιμη συνάντηση, στην οποία θα ξεκαθαρίσει το τοπίο, έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη.

Η «γενναιοδωρία » των επιτηρητών φάνηκε από τον έλεγχο που διενήργησαν τη Δευτέρα στο ΙΚΑ, όπου ένας αξιωματούχος φέρεται να βρήκε « σε πολύ ικανοποιητικό ύψος τις συντάξεις και τις χαμηλές και τις υψηλότερες»!

Οι ρυθμίσεις που θα εφαρμοστούν σταδιακά από το 2011 έως το 2015 και αφορούν τους ασφαλισμένους μετά το 1983 είναι:

-Καθιέρωση 40 ετών δουλειάς αντί 37. Θα αναγνωριστούν 3-5 πλασματικά χρόνια για σπουδές , ανατροφή παιδιού, διαδοχική η παράλληλη ασφάλιση ενώ θα υπάρχει δυνατότητα εξαγοράς της στρατιωτικής θητείας .

- Κλείνει η έξοδος για συντάξεις πριν από τα 60. Η ποινή για συνταξιοδότηση μεταξύ 60 και 65 θα είναι 6% ετησίως, εκτός αν έχει συμπληρωθεί η 40ετία .

-Αύξηση ορίων ηλικίας από τα 58 στα 60 για 35 χρόνια δουλειάς

- Αύξηση ορίων ηλικίας για μητέρες ανηλίκων έως το 2013 στο Δημόσιο και ως το 2015 σε ΙΚΑ και ειδικά ταμεία.

- Αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων με βάση ολόκληρο τον εργασιακό βίο . Πλήρης εφαρμογή από το 2015, καθιέρωση μικτού συστήματος από το 2011. Ο συντελεστής 1,2% ορίζεται ως μέσος όρος ετήσιας αναπλήρωσης για την ανταποδοτική σύνταξη στην οποία θα προστεθεί και η βασική σύνταξη των 360 ευρώ, ώστε να φτάσει το 65% η συνολική αναπλήρωση 65%.

Τα θέματα που βρίσκονται ακόμα υπό διαπραγμάτευση σύμφωνα με τον Υπουργό και τον Υφυπουργό Εργασίας Ανδρέα Λοβέρδο και Γιώργο Κουτρουμάνη είναι :

* Η χορήγηση της βασικής σύνταξης κάτω από την ηλικία των 65 με την προυπόθεση συμπλήρωσης 40 ετών ασφάλισης . Η σύνταξη συζητείται να δοθεί «ψαλιδισμένη» κατά 6% ετησίως . ( δηλ. 240 αντί 360 ευρώ , σε ηλικία 60 ετών) . Η ελληνική πλευρά προσπαθεί να αποκρούσει τη «μαχαιριά» , με το επιχείρημα ότι δε μπορεί κάποιος που συμπλήρωσε 40 έτη εργασίας με καθεστώς βαρέων και ανθυγιεινών και βγαίνει στα 60 ( αντί στα 57 που ισχύει σήμερα) με τόσο μικρή σύνταξη .
* Η απαίτηση της Τρόικας να μη καταβάλλεται η βασική σύνταξη στους δικαιούχους υψηλών αναλογικών συντάξεων .
* Η ελληνική πλευρά θα ζητήσει πιο γενναιόδωρη μεταβατική περίοδο – θα διαπραγματευτεί δηλαδή το ορόσημο του 2015 – ώστε να πέσουν στα μαλακά μητέρες ανηλίκων του ιδιωτικού τομέα και των ειδικών ταμείων , βαρέα και ανθυγιεινά καθώς και μια κατηγορία παλαιών (πριν από το 1983) ασφαλισμένων του ΙΚΑ και του ΟΑΕΕ που δεν θα προλάβουν να θεμελιώσουν δικαίωμα συνταξιοδότησης το 2010.
* Διευκρινιστικές ερωτήσεις θα τεθούν για την επικουρική σύνταξη ( αν τελικά περιλαμβάνεται στο ποσοστό αναπλήρωσης 48%) .Το υπουργείο εργασίας θεωρεί ότι το θέμα της επικουρικής που μπήκε ..από σπόντα στο παιχνίδι αφού δεν περιλαμβάνεται στο μνημόνιο ,εντάσσεται στο πλαίσιο των «παρεξηγήσεων» που λύθηκαν από τον Ολι Ρεν. Αν το θέμα επανέλθει , θα φέρει εκτός από δραματική περικοπή των συντάξεων και δημοσιονομικό εκτροχιασμό αφού θα υπολογιστούν και οι εισφορές για επικουρικές συντάξεις στη δημόσια δαπάνη για τις συντάξεις με αποτέλεσμα να είναι ανέφικτος ο στόχος της συγκράτησής της στο 7,5% του ΑΕΠ έως το 2060.

Δεν υπάρχουν σχόλια: